Agentia Nationala de Administrare Fiscala a atras in luna februarie 803,3 milioane de lei la bugetul general consolidat, in urma a 9.169 de controale la populatie si firme, si a diminuat pierderea fiscala cu aproape 45 milioane de lei, se arata intr-un comunicat al institutiei. Pentru deficientele constatate, inspectorii fiscali au aplicat amenzi de 4,4 milioane de lei si au inaintat organelor abilitate in vederea continuarii cercetarilor 272 sesizari penale pentru un prejudiciu de 272,7 milioane de lei.

"Principalele deficiente constatate, care au condus la calcularea de obligatii fiscale suplimentare si respectiv, aplicarea de amenzi contraventionale si intocmirea de sesizari penale, au fost: sustragerea de la plata taxelor si impozitelor, nedeclararea veniturilor impozabile, intocmirea incompleta si necorespunzatoare a actelor si documentelor contabile, nefunctionarea la sediul social declarat, inregistrarea in evidenta contabila de facturi fiscale emise de societati tip ”fantoma”, efectuarea de tranzactii fictive", se mai arata in comunicat.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a fost infiintata la data de 1 octombrie 2003 in subordinea Ministerului Finantelor Publice. ANAF are atributii in aplicarea politicii de administrare fiscala si isi desfãsoara activitatea in domeniul administrarii veniturilor bugetare, prin intermediul procedurilor de: gestiune, colectare, control fiscal si dezvoltarea unor relatii de parteneriat cu contribuabilii.

In cadrul ANAF functioneaza Garda Financiarã, Autoritatea Nationalã a Vamilor, directiile generale ale finantelor publice judetene si Directia Generalã a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti.