Dobanzile la obligatiunile grecesti au ajuns la cel mai ridicat nivel de la debutul crizei, pe fondul zvonurilor care sugereaza ca Atena nu va accepta conditiile impuse de FMI, punand astfel in discutie capacitatea tarii de a se finanta in luna mai, relateaza Le Figaro, in editia electronica.

Aceste zvonuri au plecat de la un raport, publicat marti, care vorbeste despre intentia liderilor greci de a renegocia acordul de ajutor financiar UE + FMI. In ciuda unei dezmintiri repetate, pietele au reactionat imediat.

Dobanda la obligatiunile pe zece ani a ajuns la 7,161%, dupa inchiderea de 6,995% de marti. La doi ani, dobanda a crescut la 6,48%, in comparatie cu inchiderea de marti, de 6,11%.

In momentul de fata, Grecia plateste de doua ori mai scump decat Germania imprumuturile pe piatele externe.

Pe acest fond tensionat, euro a scazut la cel mai mic nivel din 26 martie - 1,33 dolari.

"Este o zi foarte proasta pentru obligatiunile grecesti", a declarat ministrul grec al Finantelor, George Papaconstantinou, care a dezmintit din nou zvonurile care au creat unda de soc: "Nu a existat nicio actiune din partea noastra legata de modificarea termenilor recentului acord european privind mecanismul de sustinere".

Grecia trebuie sa stranga de pe pietele financiare 20 de miliarde de euro, pana la sfarsitul lui mai, pentru a putea rambursa cheltuielile cu o datorie de 300 de miliarde de euro - 113% din PIB. Statisticile macroeconomice nu prezinta date linistitoare. Potrivit Comisiei Europene, economia se va contracta cu 2,5%, fata de o estimare initiala de 2%. Deficitul, revizuit si el in crestere, va atinge 13% din PIB (12,7% estimare initiala).

Investitorii asiatici, in special fondurile chineze si japoneze, se arata prea putin entuziaste in fata ideii de a cumpara obligatiuni grecesti. George Papaconstantinou, care a anuntat intentia de a se imprumuta in dolari, trebuie sa se indrepte spre Statele Unite dupa 20 aprilie pentru a gasi noi eventuali cumparatori.

Aceasta evolutie vine in contextul in care o echipa a FMI ajunge miercuri la Atena, la cererea guvernului, pentru a consilia tara. FMI urmeaza sa puna accentul in special pe rigoarea bugetara si pe lupta impotriva fraudei fiscale.