Avansul Produsului Intern Brut (PIB) din tarile dezvoltate (G7) se va tempera in prima jumatate a acestui an, insa ritmul de crestere din Statele Unite va fi mai mare decat cel din tarile europene si Japonia, potrivit ultimelor previziuni prezentate de OCDE citate de Reuters. Analistii institutiei estimeaza ca economiile celor sapte tari puternic industrializate vor creste cu 1,9% in primul trimestru si cu 2,3% in urmatoarele trei luni, dupa ce in ultimul trimestru din 2009 au avansat cu 3,7%.

Pier Carlo Padoan, economistul sef al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca "revenirea are viteze diferite de la o regiune la alta, fiind mai rapida in Statele Unite, Canada si Japonia si mai lenta in tarile europene".

Potrivit OECD, Germania este singura tara din grupul G7 al carei PIB va scadea in primul trimestru cu 0,4% comparativ cu trimestrul anterior, insa va reveni la o crestere de 2,8% in al doilea trimestru. In ultimele trei luni din 2009, economia Germaniei a stagnat.

Totodata, ritmul de crestere al economiei SUA se va tempera de la 5,6% in ultimul trimestru din 2009, la 2,4% in primul trimestru si 2,3% in al doilea trimestru.

In Japonia, cresterea economica va incetini la 1,1% in primul trimestru, de la 3,8% la finele anului trecut, in vreme ce economia Frantei va avansa cu 2,3% in perioada ianuarie-martie, dupa ce a crescut cu 2,4% in ultimele trei luni din 2009.

Marea Britanie face exceptie de la aceasta tendinta, urmand sa inregistreze o majorare cu 2% a PIB in primul trimestru, dupa ce in ultimul trimestru al anului trecut economia a crescut cu 1,8%.