
Piata financiara elena devine tot mai tensionata dupa ce Banca Nationala a Greciei a publicat datele legate de retragerea banilor din bancile locale,
noteaza AFP, preluand o analiza a
Commerzbank. In total, lunile ianuarie si februarie au adus retrageri din bancile elene de 8 miliarde de euro din partea companiilor si a populatiei, ceea ce echivaleaza cu 4% din PIB-ul Greciei, mai arata AFP.
- Retragerile reprezinta "pagubele colaterale" ale crizei
„Un asemenea val de retrageri este destul de neobisnuit. Este de fapt ceea ce numim "pagube colaterale" ale crizei grecesti care provoaca un comportament nervos al clientilor bancari”, a explicat Ulrich Leuchtman, unul din autorii analizei Commerzbank. Partea proasta, noteaza AFP este ca aceste retrageri masive fragilizeaza nu doar sistemul bancar, ci si Statul elen, pentru ca bancile detin cele mai multe obligatiuni.
Leuchtman a admis ca e greu sa confirme in acest moment ca este vorba despre o tendinta. Trebuie sa vedem ce se intampla lunile viitoare. „Volumul depozitelor bancare din Grecia este inca la un nivel confortabil – 240 miliarde de euro potrivit Bancii Nationale, suma reprezentand un record al ultimilor ani.
Ca si struto-camila EU, euro e o forma fara fond. Tari complet diferite, cu culturi si economii ne-integrate, s-au legat pe hartie sa se uneasca monetar si sa respecte niste reguli. Fara nici o autoritate, fara nici un European Treasury, fara nimic. In practica fiecare membru euro a incerca sa triseze criteriile de la Maastricht si pe toti ceilalti, si acum UE trebuie sa (re)compenseze financiar exact acel comportament pe care se angajaze pe hartie sa-l previna. Ha-ha-ha, sunteti mai dezbinati ca araboii din OPEC!!!
Ati incercat voi sa copiati dolaru' da' prea v-a iesit decat o imitatie palida. Acum ori cedati la santaj si-i platiti pe greci in continuare sa petreaca si sa bea pe banii vostri, ori se sparge Euro ceea ce se va intampla mai mult sau mai putin. Cata rabdare credeti ca mai au nemtii sa tina pe pomana toate neamurile si saracimea Europei?
S-a terminat cu lugu-lugu , la o datorie de peste 100% din PIB si o dobanda care trece de 7%, scadere economica de 2-3% si deficit de 12% este IMPOSIBIL sa nu dea faliment , declarat sau nedeclarat . Grecia ESTE in FALIMENT, cand esti cu 22% din PIB in pierdere, chiar daca ai reusi sa colectezi 40% din PIB ca impozite/taxe/etc ... nu ai cum sa te susti. Prostia oamenilor si lacomia de putere a politicienilor au creeat aceasta situatie
Oricum, atentie la bancile grecesti. Cele mai mari trei banci elene, NBG, EFG Eurobank si Alpha Bank, cumulau la jumatatea anului trecut aproape 13% din activele bancare din Romania, ultimele doua figurand in topul primilor 10 jucatori. In total, cele sapte banci cu actionariat elen concentrau in toamna trecuta circa 27% din capitalurile proprii din sistemul bancar, desi cota de piata totala dupa active era mai mica.
Populatia e inconstienta de faptul ca TOT fondul de garantare acopera doar 1% din totalul depozitelor. Oricare din cele 3 banci elene "de top" trece lejer de procentul asta.
Celelalte depozite care nu intra in "schema de garantare" sunt oricum irelevante.
Adica pur si simplu "fondul" nu are suficiente fonduri. E o "garantare" doar cu numele. Si am uitat sa mentionez: nu este nici reasigurat...
Asa ca aviz amatorilor... ;-)
Toate bancile care activeaza in Romania se supun regulamentelor BNR, si nu isi pot retrage banii dupa bunul plac, si nu pot da faliment doar pentru ca Grecia e intr-o situatie dificila. Aceste banci au capital social, si acesta este retras atunci cand banaca isi ia talpasita din Romania; cat despre asta, nicio banca nu isi va pleca din Romania, atata timp cat poate genera venituri si pofit la nivelul mediei tarilor din regiune.
Hai sa nu mai fim alarmisti in mod gratuit...
Hai sa vedem pe surse ce si cum. Ia mergeti voi pe site-ul institutiei, si descarcati raportul pe semestrul 1 2008: http://www.fgdb.ro/romana/rapoarte/rapoarte.htm
Veti constata cu stupoare (la mine cel putin asa a fost), ca institutia are acoperire pe aprox. 1% din valoare depozitelor garantate. In total, au cam 1 mld lei noi. Bancile din Romania sunt de asemenea obligate prin lege sa le ofere linii de credit pentru inca 1-1.5% din valoare descoperiri. E greu de crezut ca liniile alea vor mai avea aceiasi adancime in cazul unui colaps general. Ori, cu 2 mld de lei, abia daca acoperi 10 mii de depozite a cate 50.000 EUR. O buna parte din bani sunt investiti in titluri de stat si depozite externe, din nou, greu de disponibilizat in caz de criza mondiala.
BNR sau guvernul Romanie NU AU nici o obligatie de a suplimenta fondurile acestei institutii. Ca sa-l parafrazez pe Chris Martenson : desi nu contest DORINTA guvernului de a acoperi o eventuala lipsa, ma indoiesc de capacitatea lui, in cazul unei crize. E condus de un Boc. 'nuff said.
[UE 79%]
Grecia 125%
Italia 117%
Belgia 101%
Anglia 80%
USA 93%
" ... in Italy debt to GDP is 117 percent, Belgium 101 percent and the United Kingdom 80 percent. The European Union average stands at 79 percent. But before Americans get too smug, for 2010 the United States debt projections ring in with 93 percent of Gross Domestic Product. "
~~~~~~~~~~~~
Romania are avantajul Americii. Atat Bernanke cat si Isarescu vor face ce a facut si Mugabe ? Trichet se opune. Papandreu a zis ca va discuta cu Bernanke. Ce ?
http://www.chinapost.com.tw/commentary/the-china-post/john-metzler/2010/02/13/244711/Greek-financial.htm
Euro Pares Losses As Greek Concerns Ease
http://online.wsj.com/article/BT-CO-20100408-710707.html?mod=WSJ_World_MIDDLEHeadlinesAsia
NEW YORK (Dow Jones)--The euro pared its losses Thursday, reversing a steep intraday drop, as Greek budget data showed a marked improvement and the European Central Bank voiced confidence in the country's ability to meet its obligations.
The euro climbed to $1.3360 after the Greek finance ministry said the country's first-quarter 2010 budget deficit narrowed to EUR4.3 billion from EUR7.1 billion in the first quarter of last year 2009.
In addition, a government spokesman in Athens said Greece wouldn't need to activate a European Union-International Monetary Fund debt rescue mechanism "at this time."
Those announcements followed comments by ECB President Jean-Claude Trichet who sounded a relatively optimistic tone at the central bank's monthly press conference. Trichet said "default is not an issue for Greece," adding that the rescue scheme in place is "workable." ...
Trichet's comments helped lower Greek 10-year government bond yields, which fell to 7.38% from 7.58% earlier. Bond yields fall when prices rise. The risk premium narrowed to around 4.27 percentage points over the German benchmark bund from 4.48 points earlier. Still the gap remains above Wednesday's close at 4.06 points.
"Officials are trying to weather the storm--the dramatic sell-off of Greek bonds--without panicking," said Marc Chandler, global head of foreign exchange for Brown Brothers Harriman in New York. But despite the euro's recovery, "Greek debt is still an issue," he said.