Alte sapte intrebari si raspunsuri despre Grecia. Ce invataminte are de tras Romania din criza elena?
Va salva acest imprumut Grecia de la faliment?
Tehnic, banii sunt doar o gura de oxigen. Le asigura plata pensiilor si salariilor plus scadenta datoriei pe termen scurt, inainte de a veni scandentele urmatoare. Grecia nu va iesi din criza cu acest imprumut, sa fim intelesi. Mai mult, daca vor ajunge sa ia bani de la FMI, masurile draconice pe care Fondul le cere ar putea adanci criza. Randamentele cerute de investitori sunt mult prea mari pentru a le plati fara sa te gandesti cat va cantari asta in bugetele anilor viitori.
Va urma o contagiune europeana?
Temerile in acest sens raman consistente. Degradarea ratingului Portugaliei, semnalele din zona de business arata ca scenariul unei contagiuni nu este de ignorat. Unii analisti vorbesc despre un efect de domino care ar putea antrena Spania, Portugalia, apoi Italia... Altii spun ca statele vulnerabile se vor uita la ceea ce se intampla pentru a evita situatii similare in tarile lor.
Cat vor pana la urma sa imprumute grecii?
Pentru inceput, 10 miliarde de dolari. Pe urma, 32,5 miliarde de euro pana la finele anului. Si daca e sa adunam datoriile Greciei, discutam de 300 de miliarde de euro. Chiar daca sunt in Euroland, un imprumut in moneda americana nu are nimic spectaculos. Au apelat la asemenea imprumuturi si Germania si Spania, ca sa dam doua extreme ale performantelor economice.
Sa ia grecii imprumuturi in euro sau in dolari?
Nu doar din ratiuni de cost al imprumutului, cat poate de diversitate a investitorilor. Moneda SUA e folosita pe scara mai larga decat cea europeana, asa incat accesul la un numar mai mare de investitori potentiali este asigurat intr-o mai buna masura. "Grecia spera ca astfel sa ajunga si la bancile centrale din Asia si Orientul Mijlociu care au investit masiv in titluri americane si care ar fi tentate sa isi diversifice portofoliul investitional", explica un analist al BNP Paribas.
Nu trebuia sa existe o solidaritate europeana?
Ba da, numai ca solidaritatea e la bine, nu la rau. In acest moment, Europa e impartita in doua. Unii ii critica pe greci in vreme ce tabara cealalta apara nu Grecia, cat coeziunea europeana. Cei mai inversunati impotriva Greciei sunt germanii. Dupa ce au amenintat ca se duc cu jalba la FMI, pana si guvernatorul BCE Jean-Claude Trichet s-a enervat. In prezent, Grecia se mai bucura de putini sustinatori.
De ce nu poate miza Grecia doar pe investitorii europeni?
Cererea europeana este din ce in ce mai slabita, investitorii europeni fiind din ce in ce mai prudenti cu privire la randamentele statului grec. Pe urma, cumparatorii traditionali si-au cam facut plinul cu obligatiuni grecesti si nu mai vor sa isi bage pielea la saramura pentru greci. Multi se intreaba daca se poate cineva baza pe seriozitatea elena atunci cand vine vorba de reformarea sectorului bugetar. Asa ca de ce sa-i ajuti?
Ce trebuie sa invete Romania din criza elena?
Pai in primul rand ca o adoptare prematura a euro nu te ajuta ci te poate infunda. E ca o doza de drog. Te face sa te simti in al noulea cer pentru cateva minute, dupa care incep tremuraturile. Acum e bine, BNR poate sa isi impuna politica monetara. Cand ai euro nu mai poti cracni si asta nu te ajuta in niciun fel, mai ales cand esti varza din punct de vedere al politicilor fiscale. Visul adoptarii euro s-ar putea dovedi un simplu experiment in istoria moderna a Romaniei. Un experiment costisitor, e drept.
Un al doilea lucru pe care il avem de invatat este ca minciuna combinata cu lipsa de transprenta e o bomba cu ceas. Stie Ministerul de Finante despre ce vorbim.
Un al treilea invatamant este cel legat de responsabilitate. Nu poti sa te juri ca faci reforme, dupa care sa-l angajezi pe iubitul fiicei presedintelui in diplomatie. Nici sa mimezi dialogul social nu e corect. Nici sa nu stii despre ce e vorba in strategia pe urmatorii ani, mai ales daca esti la guvernare. Daca vom invata ceva din criza elena sau doar ne prefacem ca intelegem, e deja o alta poveste.
Sursele folosite pentru realizarea acestui material: Financial Times, L`Expansion, Wall Street Journal
Citeste mai multe despre romania adoptare euro reformarea sectorului bugetar grecia faliment obligatiuni grecia intrebari plata pensiilor si a salariilor grecia portugalia financial times romania criza portugalia
Populatia e inconstienta de faptul ca TOT fondul de garantare acopera doar 1% din totalul depozitelor garantabile. Oricare din cele 3 banci elene “de top” trece lejer de procentul asta. Adica pur si simplu “fondul” nu are suficiente fonduri. E o “garantare” doar cu numele. Si am uitat sa mentionez: nu este nici reasigurat…
Asa ca aviz amatorilor… ;-)
_____
Bancile romanesti cumuleaza cat % din activele bancare din Grecia ... sau din alte tari ale lumii ?
Topul dupa active la jumatatea lui 2009 arata asa:
BCR - 16 miliarde - banca austriaca
BRD - 12 miliarde - franta
Volksbank - 5,3 miliarde - austria
Raiffeisen - 4.7 miliarde - austria
Transilvania - 4.6 miliarde - RO
Vezi aici topul primelor banci: http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/topul-primelor-zece-banci-la-jumatatea-anului-4882171/
Vezi aici procentele celor grecesti: http://www.zf.ro/eveniment/cat-de-vulnerabila-este-romania-la-criza-din-grecia-5526437/
Vezi aici cum e cu depozitele: http://dileme-existentiale.blogspot.com/2009/03/bancile-si-depunatorii.html
http://www.zf.ro/companii/manda-nu-a-primit-de-la-bnr-licenta-pentru-banca-5792874/
Toate bancile din Romania, indiferent de nume, sunt persoane juridice romanesti. Ca au credite de la bancile mama e alta poveste. Fiind insa persoane juridice romanesti, ele cad sub incidenta legilor si reglementarilor specifice din Romania. Cata vreme BNR isi face treaba ca lumea, si de ani buni asa si-o face, in ciuda faptului ca diversele guverne tot saboteaza eforturile BNR, sectorul bancar din Romania va ramane solid.
Problema de faliment al statului nu e musai legata de soliditatea sistemului bancar. Poti sa ai un sistem bancar super-solid, si de-aia statul tot sa dea faliment. Daca mai ramanea in functiune guvernul Tariceanu doi, riscul era mai mare. Cu actualul guvern, chiar daca cam incet, cred ca riscul de faliment in Romania e mai mic decat cel estimat de diverse agentii de rating.
Vezi aici: http://www.zf.ro/zf-24/atacul-asupra-bancii-transilvania-asemanator-cu-cel-din-2000-asupra-bcr-3305741/
In rest, de investitii romanesti in banci n-am prea auzit. Cu exceptia lui Patriciu care si-a luat banca in Georgia.
Vezi aici: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-6924991-fondul-lui-dinu-patriciu-din-georgia-vrea-cumpere-banci-pietele-frontiera.htm
Depinde de sens:
cand o faci in jos trebuie s-o iei de sus si s-o termini jos.
Cand o faci in sus trebuie s-o iei de jos si s-o termini sus.
Degeaba incearca guvernul sa faca reforma in jos actionand in contrasens de jos in sus.
http://www.cmavision.com/images/uploads/docs/CMA_Global_Sovereign_Credit_Risk_Report_Q1_2010.pdf
PIB / Per capita
Romania $ 9.310
Grecia $30.304
rutiera, turistica etc. Statul grec subventioneaza particularii din pensiunile turistice grecesti cu 45%. Asa da exemplu anti-criza.
Chiar nu puteti fi odata si seriosi ?
Grecia 125%
Italia 117%
Belgia 101%
Anglia 80%
USA 93%
In Romania poti spune inca prostilor ca avem o datorie publica [raportata la pib] acceptabila. Nu este acceptabila, este grava pentru ca una este sa folosesti imprumutul pentru ca investind sa obtii un profit mai mare decat dobanda de adaugat la imprumutul de restituit si alta sa imprumuti, an de an tot mai mult pentru ca banii imprumutati sa ajunga in buzunarul guvernantilor iar datoriile de returnat + dobanda sa ajunga pe spatele copiilor si nepotilor nostri. RUSINE celor ce ne guverneaza. Inclusiv lui Flutur si celor ce l-au trimis dupa Lumina Sfanta. Opriti RISIPA ! Opriti P R O S T I A !
http://online.wsj.com/article/BT-CO-20100408-710707.html?mod=WSJ_World_MIDDLEHeadlinesAsia
http://www.money.ro/politica-administratie/datoria-publica-a-romaniei-a-ajuns-in-octombrie-la-137-8-miliarde-lei-echivalent-cu-27-3-din-pib.html
Isi pusesera englezii speranta ca o sa le dea o mana de ajutor prietenii americani
Ajutorul nu a venit, asa ca au trebuit sa zica la unison "asta e" si sa mai taie din bugetari
Votantii laburisti s-au mirat foarte tare, evident, de unde atat cruzime.... , si s-au aruncat 2 ani mai tarziu in bratele lui Margaret Thatcher.
In Thatcher au crezut, pentru ca au votat-o si a doua oara. Nu e suficient sa iei masuri dure, trebuie sa fii si patriot, ca lumea te miroase cand esti papagal.
Un scenariu prost ar fi asta - FMI zice reesalonam datoriile Greciei daca nu sunteti de acord sa punem limita la bancile too big to fail. Franta si Germania nu vor nici una, nici alta. Poti sa explici populatiei in ce hal este cea mai mare banca germana ? Nu, dar poti sa le spui de conspirationism, tradare