Grecia va continua sa se imprumute, in pofida dobanzilor ridicate percepute de pietele financiare pentru obligatiunile grecesti, a declarat joi ministrul de Finante, George Papaconstantinou, citat de AFP si preluat de media franceza.

"Urmarim cu atentie evolutiile de pe piata, insa obiectivul nostru nu este nivelul dobanzilor, ci restabilirea credibilitatii pierdute si lansarea unei dezvoltari viabile", a declarat ministrul elen de Finante in cursul unor dezbateri parlamentare.

"Vreau sa subliniez ca vom continua sa ne imprumutam in mod normal. Guvernul a lansat un program serios de stabilizare, executa cu atentie bugetul si urmeaza un program de modificari structurale importante", a adaugat George Papaconstantinou.

Intre timp, costul asigurarii contra unei incetari de plati pentru obligatiunile guvernamentale emise de Grecia a crescut joi, pentru prima data, peste cel al Islandei. CDS-urile Greciei (Credit Default Swaps - CDS) au crescut astazi cu 32 de puncte de baza pana la nivelul record de 440, in timp ce in cazul Islandei se situau la 402 puncte de baza.

De asemenea, randamentul pentru bondurile grecesti pe zece ani a atins nivelul de 7,423 procente, cel mai ridicat de la adoptarea euro in 2001, pe fondul temerilor ca Grecia nu va mai putea rambursa datoriile ce ajung in scurt timp la maturitate.

CDS-urile Greciei au crescut dupa ce miercuri ministrul de Finante, George Papaconstantinou a declarat ca deficitul pe 2009 va fi de cel putin 12,9 procente din Produsul Intern Brut, fata de estimarile anterioare care vorbeau de un deficit de 12,7 procente din PIB, cel mai mare nivel din Uniunea Europeana.

Analistii de la Nomura spun ca scenariul potrivit caruia Grecia isi va schimba strategia si va solicita un ajutor financiar devine din ce in ce mai probabil.