- Diplomat strain : Nu vrem sa subventionam costul datoriei grecesti
Potrivit diplomatului strain, tarile UE ar putea solicita un nivel mai redus al randamentului obligatiunilor grecesti fata de nivelul actual, dar mai ridicat decat cel de dinaintea crizei. "Nu vrem sa subventionam costul datoriei Greciei, dar trebuie in acelasi timp sa tinem seama de diferenta uriasa intre randamentele Germaniai si cel al hartiilor de valoare elene. Diferenta probabil ca nu ar trebui sa depaseasca 300 bp", a mai precizat acesta.
- Ajutor pentru greci cu doua viteze. Spania vrea acum, Germania si Olanda, nu
Joi, randamentul obligatiunilor grecesti a atins 7,4%, un nivel record care a dus diferentialul fata de randamentul Germaniei la 461 bp, cu 40 de bp mai mult decat in ziua precedenta. In cazul obligatiunilor pe doi ani, randamentul solicitat de investitori a urcat la 8%, in crestere cu 121 de bp.
- Intre timp, Grecia risca o noua retrogradare
Intrebat de Reuters despre riscul unui eventual faliment al tarii, Marko Mrsnik a raspuns ca, la nivelul actual de notare, acest risc este foarte scazut.
Ingrijorarea pietelor cu privire la soarta Greciei a afectat joi moneda euro si obligatiunile grecesti de stat. Diferenta de randament intre obligatiunile guvernamentale emise de Grecia si cele emise de Germania a atins cote ce nu au mai fost niciodata observate de la crearea euro, la 463 de puncte de baza pentru imprumuturile pe zece ani.
"Acum guvernul grec trebuie sa ceara in mod public, de la UE si FMI, bani si sustinere", a declarat Chris Pryce, omologul lui Marko Mrsnik pentru agentia de notare Fitch. Cu toate acestea, un purtator de cuvant al guvernului grec a declarat, joi, ca nu este necesara activarea mecanismului de ajutor din partea UE si FMI.
Ratingul suveran al Greciei depinde de aplicarea completa a programului de austeritate si de rezistenta cresterii nationale la efortul de consolidare, a apreciat Marko Mrsnik. "Daca, totusi, persista costul ridicat de imprumut si daca nu se iau masuri, ar putea avea loc o noua retrogradare a ratingului Greciei", a declarat el.
Luna trecuta, S&P a mentinut la "BBB plus" ratingul Greciei, insa a avertizat ca tara este amenintata de o noua retrogradare in urmatoarele 18-24 de luni, daca esueaza in aplicarea planului sau de reducere a deficitului.
Daca ar fi un referendum pentru retragerea din UE a Romaniei, as vota pentru.
Hotnews, poate ca ar trebui sa vorbiti si de fondurile uriase primite de Grecia in urma aderarii la UE - bani din care nu s-a ales nimic...
Diplomatul ala care a zis de "partida de poker" (gura pacatosului...) a zis-o doar partial: finantele mondiale nu-s "poker" (ala-i joc onest!) ci alba-neagra, barbut ordinar cu popoare si natii intregi.
Iar "caii troieni" din aceste tari-victima sunt alesii nostri dragalasi (care ar vinde si proteza bunicii pt. 100 euroi).
PS-Minciunile ceausiste erau mai agreabile.