Viceministrii Finantelor din zona euro si oficiali ai bancilor centrale s-au reunit de urgenta joi seara pentru a discuta despre cum sa procedeze in cazul in care Grecia ar solicita ajutorul financiar discutat in urma cu doua saptamani, noteaza Reuters. Europenii au ramas divizati in privinta modalitatilor tehnice prin care ajutorul financiar ar putea fi acordat, diferentele de opinie fiind intarite de nivelul record al diferentialului de randament al obligatiunilor elene fata de cele germane.

  • Diplomat strain : Nu vrem sa subventionam costul datoriei grecesti

"Exista o variatie extrem de dificil de gestionat a costului datoriei grecesti", explica un diplomat european pentru Reuters. "Suntem in mijlocul unei partide de poker. Statele

Diferenta intre randamentele Germaniei si cel al hartiilor de valoare elene nu ar trebui sa depaseasca 300 bp

Diplomat european

europene au dezvaluit o parte din cartile pe care le aveau in mana acum doua saptamani, dar pietele vor sa vada mai mult. Noi insa consideram ca am aratat destul", a mai adaugat sursa citata.

Potrivit diplomatului strain, tarile UE ar putea solicita un nivel mai redus al randamentului obligatiunilor grecesti fata de nivelul actual, dar mai ridicat decat cel de dinaintea crizei. "Nu vrem sa subventionam costul datoriei Greciei, dar trebuie in acelasi timp sa tinem seama de diferenta uriasa intre randamentele Germaniai si cel al hartiilor de valoare elene. Diferenta probabil ca nu ar trebui sa depaseasca 300 bp", a mai precizat acesta.

  • Ajutor pentru greci cu doua viteze. Spania vrea acum, Germania si Olanda, nu

Grecia risca o noua retrogradare in cazul in care costurile de imprumut raman ridicate, iar guvernul nu ia masuri pentru reducerea deficitului

Marko Mrsnik, analist S&P

Desi oficial Grecia nu a solicitat declansarea mecanismului de sprijin, statele europene se pregatesc pentru a sprijini economia elena, care antreneaza in cadere si celelalte tari. Problemele ramase in discutie vizeaza maturitatea imprumutului si momentul acordarii lui. Spania si Franta sunt pe lista statelor care ar vrea ca ajutorul financiar sa fie cat mai repede acordat, in vreme ce Germania si Olanda prefera sa mai astepte si spun ca mai e nevoie de timp pentru a vedea cum evolueaza lucrurile.

Joi, randamentul obligatiunilor grecesti a atins 7,4%, un nivel record care a dus diferentialul fata de randamentul Germaniei la 461 bp, cu 40 de bp mai mult decat in ziua precedenta. In cazul obligatiunilor pe doi ani, randamentul solicitat de investitori a urcat la 8%, in crestere cu 121 de bp.

  • Intre timp, Grecia risca o noua retrogradare

Grecia risca o noua retrogradare in cazul in care costurile de imprumut raman ridicate, iar guvernul nu ia masuri pentru reducerea deficitului, a declarat joi Marko Mrsnik, analist specialist pe Grecia la agentia de rating Standard & Poor's.

Intrebat de Reuters despre riscul unui eventual faliment al tarii, Marko Mrsnik a raspuns ca, la nivelul actual de notare, acest risc este foarte scazut.

Ingrijorarea pietelor cu privire la soarta Greciei a afectat joi moneda euro si obligatiunile grecesti de stat. Diferenta de randament intre obligatiunile guvernamentale emise de Grecia si cele emise de Germania a atins cote ce nu au mai fost niciodata observate de la crearea euro, la 463 de puncte de baza pentru imprumuturile pe zece ani.

"Acum guvernul grec trebuie sa ceara in mod public, de la UE si FMI, bani si sustinere", a declarat Chris Pryce, omologul lui Marko Mrsnik pentru agentia de notare Fitch. Cu toate acestea, un purtator de cuvant al guvernului grec a declarat, joi, ca nu este necesara activarea mecanismului de ajutor din partea UE si FMI.

Ratingul suveran al Greciei depinde de aplicarea completa a programului de austeritate si de rezistenta cresterii nationale la efortul de consolidare, a apreciat Marko Mrsnik. "Daca, totusi, persista costul ridicat de imprumut si daca nu se iau masuri, ar putea avea loc o noua retrogradare a ratingului Greciei", a declarat el.

Luna trecuta, S&P a mentinut la "BBB plus" ratingul Greciei, insa a avertizat ca tara este amenintata de o noua retrogradare in urmatoarele 18-24 de luni, daca esueaza in aplicarea planului sau de reducere a deficitului.