Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Valeriu Steriu: Inchiderea hypermarketurilor duminica avantajeaza micul producator roman

Deputatii din Comisia de Agricultura vor sa introduca in Codul bunelor practici comerciale o prevedere prin care marile retele de magazine sa fie inchise in zilele de duminica. Valeriu Steriu, vicepresedinte in Comisia pentru agricultura, a declarat pentru HotNews.ro ca aceasta propunere vizeaza sustinerea producatorilor agricoli autohtoni. "Avantajul il au micii producatori autohtoni, cei care si-ar putea vinde produsele, duminica, in pietele volante si in pietele traditionale. Micile magazine de cartier sunt si ele avantajate in acest fel si pot fi relansate foarte multe activitati economice de aceasta dimensiune". De partea cealalta, marii retaileri se opun din toate puterile pentru ca un asemenea proiect sa treaca. „Intervenţia statului în acest mod abuziv sfidează absurdul, încercând să creeze un avantaj concurenţial neloial fără a avea vreun moment intenţia să îmbunătăţească serviciile prestate populaţiei", declara Delia Nica, vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania.

Deloitte: Romania cu "Prima Casa", intre tarile din UE cu cele mai putine masuri guvernamentale de sustinere a pietei rezidentiale

Romania, prin programul "Prima Casa", se afla alaturi de Letonia, Slovacia si Irlanda printre tarile membre ale Uniunii Europene (UE) cu cele mai putine masuri guvernamentale de sustinere a pietei rezidentiale, arata un studiu privind rolul guvernelor in piata imobiliara din UE realizat de Deloitte. La polul opus, Franta, Germania, Marea Britanie si Spania se numara printre tarile cu cele mai multe masuri de stimulare a pietei locuintelor. Potrivit raportului, majoritatea tarilor din Uniunea Europeana au implementat mai multe masuri pentru a stimula cererea de pe piata rezidentiala. In grupul tarilor cu 4-5 masuri in vigoare se afla marile puteri economice din Uniune, cu populatie numeroasa - Franta, Germania, Marea Britanie si Spania. Romania a fost inclusa in grupul tarilor cu 0-1 masuri in vigoare, alaturi de Letonia, Slovacia si Irlanda.

Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda cheie la 1%

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut neschimbata dobanda de politica monetara, la nivelul de 1%. Dobanda de refinantare, care este, teoretic, barometrul creditelor in cele 16 tari ale zonei euro, stationeaza la acest nivel din luna mai 2009.

De asemenea, Banca Angliei a anuntat ca dobanda de politica monetara a fost pastrata la minimul record de 0,50%, dobanda cheie fiind mentinuta la acest nivel de la inceputul lunii martie 2009.

Totodata, institutia a anuntat ca nu va majora suma alocata programului de cumparare de active, mentinand acest program la nivelul de 200 miliarde de lire sterline.

ANOFM: Rata somajului a crescut usor in martie, la 8,36%. Numarul somerilor a atins cel mai ridicat nivel din ultimii sapte ani

Rata somajului a urcat usor in luna martie la 8,36%, de la 8,3% in luna februarie, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). In perioada similara a anului trecut, rata somajului era de 5,6%.

Numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca era de 765.285 de persoane la finele lunii martie, cu 2.910 mai multi decat in luna anterioara.

Un numar atat de mare de someri nu a mai fost inregistrat din martie 2003, cand 779.154 de persoane nu aveau un loc de munca.

Cele mai mari rate ale somajului s-au inregistrat in judetele Vaslui (15,31%), Mehedinti (14,41%) si Teleorman (13,13), in vreme ce cele mai scazute au fost in Bucuresti (2,53%), Ilfov (2,85%) si Timis (4,50%).