In februarie, Romania a inregistrat un "minus" comercial de 2,44 miliarde de lei. Cat de buna e o contractie consistenta a deficitului comercial si cum se traduce ea?

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 9 aprilie 2010, 10:02 Economie | Finanţe & Bănci


Romania a exportat in luna februarie 2010 cu 2,44 miliarde de lei mai putin decat a importat, deficitul comercial astfel format fiind mai mic cu 1,26 miliarde de lei fata de februarie 2009, arata datele Institutului National de Statistica (INS). Exporturile FOB au insumat 10,5 miliarde lei, iar importurile CIF au insumat 13 miliarde de lei, in crestere cu 18,0%, respectiv cu 2,8% , mai arata INS.

E de bine sau e de rau asta? Daca ne uitam la jumatatea plina a paharului, normal ca e de bine. O ajustare era binevenita. Daca insa privim importurile ca materie prima utilizata la fabricarea produselor pe care apoi le exportam, nu mai e de bine.
 • Dupa primele doua luni din an, avem un "minus"  comercial de 4,25 mld lei
Exporturile FOB realizate in perioada 1.I-28.II 2010 au fost de 20,19 miliarde lei, iar importurile CIF au fost de 24,45 miliarde lei. Comparativ cu primele doua luni din 2009, exporturile au crescut cu 18,5%, iar importurile au crescut cu 3,4%.
structura deficitului comercial
Structura deficitului comercial
Foto: HotNews.ro
Deficitul comercial in perioada 1.I-28.II.2010 a fost asadar de 4,25 miliarde de lei, cu 2,34 miliarde lei mai mic decat in perioada similara din 2009.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri in perioada 1.I-28.II.2010 a fost de 15,17 miliarde de lei la expedieri si de 17,32 miliarde lei la introduceri, reprezentand 75,1% din total exporturi si 70,9% din total importuri.

Diferenta dintre dinamica calculata pe baza valorilor exprimate in lei si cea calculata din valori exprimate in euro a fost determinata de aprecierea monedei nationale in lunile ianuarie-februarie 2010 cu valori ce se situeaza in intervalul 2,2% - 3,9%, fata de lunile corespunzatoare din anul 2009, mai arata INS.
 • Excendentul, ca si deficitul, pot fi la fel de periculoase. Keynes voia sa impoziteze excedentele (cateva chestii teoretice)
In economia globala, totalul exporturilor il egaleaza pe cel al importurilor. Cand o tara importa un bun, este evident ca o alta il exporta. Cu alte cuvinte, daca o tara are un surplus, o alta tara va avea un deficit comercial. La fel, daca un stat (sa presupunem ca discutam despre Romania), isi reduce deficitul comercial, un alt stat isi va reduce excedentul. Keynes a recunoscut ca, la fel ca si deficitul comercial, si excedentul poate fi la fel de periculos.

Gandindu-se ca excedentul reprezinta un surplus de exporturi, adica o scadere a cererii care poate afecta cresterea economica globala, s-a gandit sa il impoziteze. O chestiune asupra careia merita revenit.

Se vor gasi desigur cate unii care sa se bucure cu gura pana la urechi ca se reduce deficitul comercial. O sa vina probabil altii care sa faca grafice si sa arate ca ne revenim, ca suntem pe drumul cel bun. Sa fim seriosi. Scaderea drastica a importurilor trebuie interpretata prin cheia unei scaderi a productiei, atata vreme cat  in Romania, 70% dintre exporturi au incorporata materie prima importata. Import mai mic inseamna prin urmare productie in scadere si exporturi mai mici.
 • Deficitul cu produse agroalimentare: 1,53 miliarde de euro, in 2009
Ideea este ca o tara care vrea sa scape de deficitul ei comercial, trebuie sa gaseasca o alta tare care sa ii preia din aceasta povara. Practic, sa transmita acest “cartof” fierbinte altuia.

Ideal ar fi sa vedem cu ce state avem deficite comerciale insemnate si cum ar putea fi ele incetinite. Dar asta presupune o munca uriasa a celor care muncesc ca atasati comerciali prin ambasadele straine, ceea ce mi-as dori sa vad macar in urmatorii 5 ani.

Deficitul Romaniei cu produse agroalimentare a totalizat 1,533 miliarde de euro, in 2009, in scadere cu aproape 26 % (peste 531 de milioane de lei) fata de anul 2008, arata datele Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Carnea de porc proaspata sau congelata si zaharul din trestie sau din sfecla de zahar au fost principalele produse agroalimentare aduse de pe piata externa, valoarea acestor importuri totalizand aproape 379 milioane de euro, respectiv 192,7 milioane de euro. De asemenea, Romania a importat in 2009 carne si organe de pasare in valoare de 156,9 milioane de euro si porumb de 130,3 milioane de euro.

De asemenea, de pe piata externa, au mai fost aduse pentru sume importante branzeturi, cafea, ciocolata, citrice, banane, tomate, dar si sucuri din fructe si legume.

In schimb, exporturile Romaniei in tarile Uniunii Europene si in cele extracomunitare au crescut anul trecut cu aproape 4% fata de 2008, totalizand 2,181 miliarde de euro (2,099 miliarde de euro in 2008).
 • Exportam tigari de foi, capre si produse de patiserie
Cele mai atractive alimente autohtone pentru piata externa au fost tigarile de foi, trabucurile si tigaretele, pentru care au fost incasate peste 362,1 milioane de euro, dar si grau si meslin (amestec de grau si secara - n.r.) de aproape 303 milioane de euro, porumb - 250,5 milioane de euro, seminte de rapita - 223,7 milioane de euro, si seminte de floarea soarelui - 146,1 milioane de euro.

In 2009, Romania a continuat sa exporte animale vii, respectiv ovine si caprine, in valoare de peste 82,3 milioane de euro, bovine de aproape 74 de milioane de euro, dar si carne si organe de pasare de 49,8 milioane de euro.

Exporturile Romaniei in UE si tarile terte au vizat si produsele de brutarie si patiserie, miere si ape minerale.
 • Deficitul comercial al UE: 9 miliarde euro
Uniunea Europeana este principalul partener in comertul agricol al Romaniei, cu o pondere situata intre 70 si 80% atat la importuri, cat si la exporturi.

Cele 16 state membre ale zonei euro au inregistrat, in ianuarie 2010, un deficit comercial de 8,9 miliarde de euro, dupa ce, in luna similara din 2009, zona euro a inregistrat un deficit comercial de 12,1 miliarde de euro, conform cifrelor publicate de Oficiul european de Statistica (Eurostat), citat de Agerpres.

Uniunea Europeana a inregistrat in luna ianuarie 2010 un deficit comercial de 22,5 miliarde de euro, fata de un deficit comercial de 28 de miliarde de euro raportat in perioada similara din 2009.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4833 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  interesant (Vineri, 9 aprilie 2010, 10:43)

  sage [anonim]

  Un articol foarte util prin informatia oferita.
  Totusi, tonul ponderat, poate chiar pesimist de la ce vine exact? Pana la urma, inteleg ca exporturile au crescut fata de 2009 la fel ca si importurile, doar ca exporturile au crescut mai mult.
  "Daca insa privim importurile ca materie prima utilizata la fabricarea produselor pe care apoi le exportam, nu mai e de bine" - pai, toate cifrele sunt in crestere. Nimic nu a scazut, care e problema?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns d-lui Sage (Vineri, 9 aprilie 2010, 10:49)

   Dan Popa [anonim] i-a raspuns lui sage

   Cresterea din februarie fata de ianuarie este irelevanta pentru ca de regula ianuarie este o luna cu activitate reduse in comertul exterior. Fata de nivelul din ianuarie nu e mare branza sa cresti. In serii lunare sau anualizate, "tabloul" arata altfel. Ritmul in care se misca acesti indicatori imi vor reda optimismul catre mijlocul anului. :)
   • 0 (0 voturi)    
    Total de acord. Dar... (Vineri, 9 aprilie 2010, 11:20)

    bogdan [anonim] i-a raspuns lui Dan Popa

    E clar ca nu ne putem baza pe evolutia dintr-o singura luna petru a trage concluzii pentru un an. Nu e nici sanatos nici realist.
    Dar de ce nu ni se prezinta situatia deficitului, a experturilor si a importurilor pe ultimele 6 luni. Si eventual detaliat si pe fiecare tip de produs, ca sa vedem si ce exportam si ce importam ca materie prima, materiale finite, etc.
    Oricum, deficitul mic arata ca incepem sa ne restringem pretentiile atit cit ne tine plapuma, ceea ce e sanatos.
   • 0 (0 voturi)    
    dar fata de 2009? (Vineri, 9 aprilie 2010, 12:59)

    sage [anonim] i-a raspuns lui Dan Popa

    Eu eram "entuziasmat" de cresterea prin comparatie cu 2009.
    Si, sustin la randul meu opinia celor care au comentat mai jos: ar fi utile niste grafice comparate pe mai multi ani, inclusiv pe produse.
    Stiu ca informatia exista intr-o forma sau alta la sursa (INS), dar avem nevoie de accesibilizarea ei pentru ca fie guvernul nu stie s-o livreze, fie media nu este interesata decat de partile negative.
    Or, eu personal, vreau sa mai aud si de bine si la fel vor si cei care lucreaza si sustin exporturile si economia in general.
    M-am saturat de "suntem doar o piata, nu exportam nimic".
    Apropo, de unde cumpar si eu un trabuc "de export"? :-)
   • 0 (0 voturi)    
    !!!!! (Vineri, 9 aprilie 2010, 13:04)

    Florin [anonim] i-a raspuns lui Dan Popa

    Comparatia este facuta intre februarie 2010 si februarie 2009 si nu intre prima si a doua luna din a.c.
    Cifrele sunt interesante si cred ca au fost luate dintr-un raport statistic. Comentariul insa este total aiurea in raport cu statistica.
    Importurile au crescut mai putin ca exporturile raportat la aceeasi periada anuala. Aceasta este cea mai buna metoda de a diminua deficitul comercial. Productia interna creste si este stimulata de cresterea consumului intern.
    Tonul pesimist al comentariului este complet in disonanta cu cifrele publicate si este aiuritor.
 • 0 (0 voturi)    
  interesant dar si putin confuz (Vineri, 9 aprilie 2010, 11:11)

  f [anonim]

  Cred ca "sage" are dreptate - e interesant articolul prin prisma informatiilor, dar trage niste concluzii parca rupte din gandirea unei persoane care incearca sa ne convinga de ceea ce crede ea, nu neaparat insa asta inseamna ca acele concluzii sunt corecte.

  Se simte intentia buna, dar totusi sunt chestii generale, de bun simt, multi studenti la economie probabil ca vor recunoaste, ca si mine, concepte din primii ani de facultate.

  E placut sa spui ca cei din ambasade ar trebui sa munceasca mai mult, dar sa nu uitam ca si celelalte tari "trag tare". Sa te uiti la o luna din an si sa afirmi ca acei oameni din ambasade nu trag suficient mi se pare putin superficial (sau gresesc?).

  Pentru autorul articolului: mai multa atentie la gramatica limbii romane... cateva greseli din articol (dintre care aceea cu virgula intre subiect si predicat iese in evidenta) nu fac deloc o impresie foarte buna

  Succes.
 • 0 (0 voturi)    
  bun articol (Vineri, 9 aprilie 2010, 11:25)

  sheandonovan [anonim]

  macro studiile economic sunt intotdeauna utile ... dar e nevoie si de o analiza micro ... firma romaneasca ... ce face ea ? ... concluziile ar fi similare articolului de fata. nu sunt multe motive de optimism.
 • 0 (0 voturi)    
  Hmm (Vineri, 9 aprilie 2010, 11:26)

  Rhadoo [utilizator]

  Am vazut in stire ca Romania a exportat tigarete, tigari de foi si ... trabucuri. Eu n-am vazut in viata mea un trabuc romanesc. Sunt chiar tare curios cum arata.
  • 0 (0 voturi)    
   posibil sa le fi vazut deja... (Vineri, 9 aprilie 2010, 13:11)

   Lica [anonim] i-a raspuns lui Rhadoo

   Pai daca ai vedea cum ti-ai putea da seama ca sunt romanesti? Ar fi fraieri producatorii sa le dea nume gen Carpati sau Regele Mihai, etc. Sunt convins ca sunt pe piata sub nume care te fac sa te gandesti ca sunt improtate din Cuba sau Marea Britanie...
 • 0 (0 voturi)    
  Afara ploua!!! (Vineri, 9 aprilie 2010, 11:39)

  Cri [anonim]

  Afara ploua!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Daca nu ne uitam la pahar (Vineri, 9 aprilie 2010, 11:44)

  bogdan [anonim]

  Ci la datele statistice vedem ca importurile de materii prime sunt reduse (3%) si restul cam sunt pentru consum. Deci scaderea importurilor este FOARTE BUNA pentru economia noastra si poate vom avea si inteligenta de a cauta in primul rand produse romanesti (nu sa facem "misto" ca Presedintele a luat o masina romaneasca in timp ce noi ascultam manele in masini nemtesti second hand). Ce este mai ingrijorator pe termen lung sunt deficitele pe segmentele alimentar si materii prime (practic exportam materii prime cu valoare adaugata prin prelucrare minima). O analiza din zona economistilor si nu a privitorilor de pahare ar fi fost mai interesanta. Cel putin bine ca au fost date graficele (care spun cat toate vorbele din articol).
  • 0 (0 voturi)    
   ptr.bogdan (Vineri, 9 aprilie 2010, 13:24)

   sile [anonim] i-a raspuns lui bogdan

   Ai perfecta dreptate Bogdane.
   Problema este ponderea mare a produselor destinate consumului si nu a materiilor prime destinate productiei (atata cata mai este,pentru ca am avut "grija" sa dezindustrializam Romania).

   Ma intreb,presupunand ca Dan Popa e un baiat istet,ce l-o fi determinat sa afirme,cu usurinta, ca importuri mai putine inseamna implicit exporturi mai putine.
 • 0 (0 voturi)    
  deficite gemene (Vineri, 9 aprilie 2010, 12:06)

  bogodan [anonim]

  exista o teorie mai veche a "deficitelor gemene" care spune ca evolutia deficitului comercial si a celui bugetar este asemenatoare. doar ca trebuie sa asteptam o vreme pentru a putea vede ce corelatie este intre cele doua
  • 0 (0 voturi)    
   Nu prea vad legatura. (Vineri, 9 aprilie 2010, 12:56)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui bogodan

   Nu prea vad legatura intre cele doua deficite. Unul reprezinta total importuri - total exporturi si al doiea venituri -cheltuieli la buget.
   Si daca ne uitam la evolutia din ultimii 4-5 ani vedem ca deficitul bugetar (exceptind 2008) a fost aproape 0 iar deficitul comencial a fost in crestere continua.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by