E de bine sau e de rau asta? Daca ne uitam la jumatatea plina a paharului, normal ca e de bine. O ajustare era binevenita. Daca insa privim importurile ca materie prima utilizata la fabricarea produselor pe care apoi le exportam, nu mai e de bine.
- Dupa primele doua luni din an, avem un "minus" comercial de 4,25 mld lei
![]() |
Structura deficitului comercial Foto: HotNews.ro |
![]() |
Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri in perioada 1.I-28.II.2010 a fost de 15,17 miliarde de lei la expedieri si de 17,32 miliarde lei la introduceri, reprezentand 75,1% din total exporturi si 70,9% din total importuri.
Diferenta dintre dinamica calculata pe baza valorilor exprimate in lei si cea calculata din valori exprimate in euro a fost determinata de aprecierea monedei nationale in lunile ianuarie-februarie 2010 cu valori ce se situeaza in intervalul 2,2% - 3,9%, fata de lunile corespunzatoare din anul 2009, mai arata INS.
- Excendentul, ca si deficitul, pot fi la fel de periculoase. Keynes voia sa impoziteze excedentele (cateva chestii teoretice)
Gandindu-se ca excedentul reprezinta un surplus de exporturi, adica o scadere a cererii care poate afecta cresterea economica globala, s-a gandit sa il impoziteze. O chestiune asupra careia merita revenit.
Se vor gasi desigur cate unii care sa se bucure cu gura pana la urechi ca se reduce deficitul comercial. O sa vina probabil altii care sa faca grafice si sa arate ca ne revenim, ca suntem pe drumul cel bun. Sa fim seriosi. Scaderea drastica a importurilor trebuie interpretata prin cheia unei scaderi a productiei, atata vreme cat in Romania, 70% dintre exporturi au incorporata materie prima importata. Import mai mic inseamna prin urmare productie in scadere si exporturi mai mici.
- Deficitul cu produse agroalimentare: 1,53 miliarde de euro, in 2009
Ideal ar fi sa vedem cu ce state avem deficite comerciale insemnate si cum ar putea fi ele incetinite. Dar asta presupune o munca uriasa a celor care muncesc ca atasati comerciali prin ambasadele straine, ceea ce mi-as dori sa vad macar in urmatorii 5 ani.
Deficitul Romaniei cu produse agroalimentare a totalizat 1,533 miliarde de euro, in 2009, in scadere cu aproape 26 % (peste 531 de milioane de lei) fata de anul 2008, arata datele Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Carnea de porc proaspata sau congelata si zaharul din trestie sau din sfecla de zahar au fost principalele produse agroalimentare aduse de pe piata externa, valoarea acestor importuri totalizand aproape 379 milioane de euro, respectiv 192,7 milioane de euro. De asemenea, Romania a importat in 2009 carne si organe de pasare in valoare de 156,9 milioane de euro si porumb de 130,3 milioane de euro.
De asemenea, de pe piata externa, au mai fost aduse pentru sume importante branzeturi, cafea, ciocolata, citrice, banane, tomate, dar si sucuri din fructe si legume.
In schimb, exporturile Romaniei in tarile Uniunii Europene si in cele extracomunitare au crescut anul trecut cu aproape 4% fata de 2008, totalizand 2,181 miliarde de euro (2,099 miliarde de euro in 2008).
- Exportam tigari de foi, capre si produse de patiserie
In 2009, Romania a continuat sa exporte animale vii, respectiv ovine si caprine, in valoare de peste 82,3 milioane de euro, bovine de aproape 74 de milioane de euro, dar si carne si organe de pasare de 49,8 milioane de euro.
Exporturile Romaniei in UE si tarile terte au vizat si produsele de brutarie si patiserie, miere si ape minerale.
- Deficitul comercial al UE: 9 miliarde euro
Cele 16 state membre ale zonei euro au inregistrat, in ianuarie 2010, un deficit comercial de 8,9 miliarde de euro, dupa ce, in luna similara din 2009, zona euro a inregistrat un deficit comercial de 12,1 miliarde de euro, conform cifrelor publicate de Oficiul european de Statistica (Eurostat), citat de Agerpres.
Uniunea Europeana a inregistrat in luna ianuarie 2010 un deficit comercial de 22,5 miliarde de euro, fata de un deficit comercial de 28 de miliarde de euro raportat in perioada similara din 2009.
Totusi, tonul ponderat, poate chiar pesimist de la ce vine exact? Pana la urma, inteleg ca exporturile au crescut fata de 2009 la fel ca si importurile, doar ca exporturile au crescut mai mult.
"Daca insa privim importurile ca materie prima utilizata la fabricarea produselor pe care apoi le exportam, nu mai e de bine" - pai, toate cifrele sunt in crestere. Nimic nu a scazut, care e problema?
Dar de ce nu ni se prezinta situatia deficitului, a experturilor si a importurilor pe ultimele 6 luni. Si eventual detaliat si pe fiecare tip de produs, ca sa vedem si ce exportam si ce importam ca materie prima, materiale finite, etc.
Oricum, deficitul mic arata ca incepem sa ne restringem pretentiile atit cit ne tine plapuma, ceea ce e sanatos.
Si, sustin la randul meu opinia celor care au comentat mai jos: ar fi utile niste grafice comparate pe mai multi ani, inclusiv pe produse.
Stiu ca informatia exista intr-o forma sau alta la sursa (INS), dar avem nevoie de accesibilizarea ei pentru ca fie guvernul nu stie s-o livreze, fie media nu este interesata decat de partile negative.
Or, eu personal, vreau sa mai aud si de bine si la fel vor si cei care lucreaza si sustin exporturile si economia in general.
M-am saturat de "suntem doar o piata, nu exportam nimic".
Apropo, de unde cumpar si eu un trabuc "de export"? :-)
Cifrele sunt interesante si cred ca au fost luate dintr-un raport statistic. Comentariul insa este total aiurea in raport cu statistica.
Importurile au crescut mai putin ca exporturile raportat la aceeasi periada anuala. Aceasta este cea mai buna metoda de a diminua deficitul comercial. Productia interna creste si este stimulata de cresterea consumului intern.
Tonul pesimist al comentariului este complet in disonanta cu cifrele publicate si este aiuritor.
Se simte intentia buna, dar totusi sunt chestii generale, de bun simt, multi studenti la economie probabil ca vor recunoaste, ca si mine, concepte din primii ani de facultate.
E placut sa spui ca cei din ambasade ar trebui sa munceasca mai mult, dar sa nu uitam ca si celelalte tari "trag tare". Sa te uiti la o luna din an si sa afirmi ca acei oameni din ambasade nu trag suficient mi se pare putin superficial (sau gresesc?).
Pentru autorul articolului: mai multa atentie la gramatica limbii romane... cateva greseli din articol (dintre care aceea cu virgula intre subiect si predicat iese in evidenta) nu fac deloc o impresie foarte buna
Succes.
Problema este ponderea mare a produselor destinate consumului si nu a materiilor prime destinate productiei (atata cata mai este,pentru ca am avut "grija" sa dezindustrializam Romania).
Ma intreb,presupunand ca Dan Popa e un baiat istet,ce l-o fi determinat sa afirme,cu usurinta, ca importuri mai putine inseamna implicit exporturi mai putine.
Si daca ne uitam la evolutia din ultimii 4-5 ani vedem ca deficitul bugetar (exceptind 2008) a fost aproape 0 iar deficitul comencial a fost in crestere continua.