„I-am mintit de fapt pe colegii nostri din UE cu privire la capacitatea de a adopta euro. Deficitul nostru este de fapt de 3,7% si nu 1,9%. Am renuntat sa mai solicitam intrarea in ERM II (antecamera euro- n.red) din aceasta cauza”, a declarat azi pentru Reuters premierul bulgar Boiko Borissov, care nu a pierdut ocazia sa dea vina pe coalitia de stanga de la care a preluat puterea in iulie trecut.

Analistii spun ca imediat dupa aceasta declaratie monedele regionale s-au depreciat, Banca Centrala a Poloniei intervenind -chestiune extrem de rara- pentru usoara depreciere a zlotului, in vreme ce leul a pierdut 0,6%.

„Ar fi deplasat sa cerem intrarea in ERM II in aceste conditii”, a mai spus premierul bulgar.

Ministrul bulgar de Finante Simeon Djankov a dat asigurari ca vor fi luate masuri suplimentare pentru re-aducerea deficitului in tintele prevazute de Tratatul de la Maastricht (3% din PIB)

El a mai precizat ca nivelul mai mare al deficitului nu va influenta nici cursul levei (fixat prin Consiliu Monetar la o paritate fixa) in fata euro si nici nu va provoca seisme in sistemul bancar. Potrivit AFP, fostii ministri bulgari ar fi semnat peste 150 de acorduri care prevedeau cheltuieli de 2,16 miliarde de leva (1,1 mld euro) inclusiv in domeniul vanzarilor de armament, cheltuieli care nu fusesera trecute in buget.

Primul ministru a prevenit ca daca aceste cheltuieli vor fi facute in acest an deficitul ar putea urca la 6-7%. Fostii ministri ai Finantelor spun insa ca declaratiile premierului sunt o incercare de a arunca vina asupra lor pentru se proteja de nemultumirea populatiei afectata de criza.

Potrivit altor surse, pentru a putea tine situatia sub control, Banca Centrala a Bulgariei ar fi vandut o importanta cantitate de euro din rezerva pe fondul unor intrari foarte firave de valuta in economie.

"Sindromul" minciunilor legate de deficitul bugetar real pare sa fie o caracteristica a zonei, analistii intrebandu-se care va fi urmatorul stat care va recunoaste un scenariu similar celui bulgar.