Economia Poloniei in cifre. Si cateva comparatii cu Romania

de Cristian Orgonas     Khris.ro
Luni, 12 aprilie 2010, 9:47 Economie | Finanţe & Bănci


La sfarsitul saptamanii trecute, a avut loc o tragedie care a adus Polonia in prim-planul opiniei publice la nivel mondial.

Nu doresc sa comentez ceea ce s-a intamplat pentru ca presa a relatat pe larg evenimentul, insa in acest context, cred ca ar fi util sa aruncam o privire asupra evolutiei din punct de vedere economic a Poloniei pentru a intelege de ce aceasta tara reprezinta un model demn de urmat si pentru noi, scrie Khris.

1. Evolutia Produsului Intern Brut

Polonia a inregistrat o crestere economica neintrerupta in ultimii 14 ani (datele Eurostat se opresc in 1996!), economia acestei tari fiind pe plus inclusiv in 2009. In aceasta perioada, PIB-ul pe cap de locuitor a crescut de la 3200 la 9500 de euro, scazand apoi la 8500 euro anul trecut pe fondul devalorizarii cu peste 20% a zlotului.

Daca discutam despre PIB-ul nominal, acesta a crescut de la 153 mld euro in 1998, la 362 mld euro in 2008 si 310 mld euro in 2009. Spre comparatie, PIB-ul Romaniei a crescut de la 37.4 mld euro in 1998 la 139.7 mld in 2008 si 116 mld in 2009.

Cu alte cuvinte, economia Poloniei a crescut cu 102% in perioada 1998-2009, in timp ce economia romaneasca a crescut cu 210%. Insa, dupa cum vom vedea mai jos, cresterea lor a fost una sanatoasa, in timp ce noi ne-am umflat ca un cozonac.

2. Evolutia deficitului bugetar si datoriei publice

Unul dintre capitolele cu care Romania se poate compara cu Polonia este acela al deficitului bugetar. Astfel, desi economia a inregistrat cresteri sustinute, bugetul a fost permanent pe minus, deficitul bugetar coborand sub 3% in doar 3 dintre ultimii 13 ani.

Pe de alta parte, nu ne putem compara cu polonezii cand vine vorba despre ponderea veniturilor bugetare in PIB: ei 40%, noi 31%.

In ceea ce priveste datoria publica, aceasta s-a invartit in jurul a 40-50% intre 1997 si 2009. In Romania, datoria publica a reprezentat echivalentul a 29,29% la sfarsitul lui 2009, in crestere cu 34% fata de 2008.

3. Evolutia balantei comerciale

Anul trecut, Polonia a exportat produse in valoare de 100.2 mld euro si a importat produse in valoare de 103.4 mld euro, astfel ca deficitul comercial a scazut de la 26.1 mld euro in 2008 la 3.2 mld in 2009 (-88%!).

Daca privim evolutia comertului exterior al Poloniei in ultimii 10 ani, observam ca spre deosebire de Romania, cresterea economiei nu a determinat si o crestere a deficitului comercial ci dimpotriva (cu exceptia anilor 2007 si 2008), ceea ce arata ca produsele poloneze au fost tot mai competitive pe pietele externe.

In 2008, polonezii au inregistrat un deficit comercial “istoric”, echivalent cu 7.2% din PIB, in timp ce Romania a inregistrat la randul sau un deficit istoric (18.2 mld euro), echivalent insa cu 13% din PIB.

De remarcat ca acest lucru s-a intamplat datorita faptului ca pietele de export vestice au intrat in criza mai repede decat pietele importatoare estice, astfel ca importurile au continuat sa creasca, insa exporturile au scazut. Situatia s-a corectat in 2009, cand deficitele externe au scazut semnificativ.

4. Evolutia creditarii si a cursului valutar

Probabil multi sunt la curent cu faptul ca vineri, Banca Nationala a Poloniei a intervenit pentru a impiedica aprecierea zlotului. De ce a facut-o? Unul dintre motive ar fi acela ca in acest moment, zlotul se afla sub valoarea pe care a avut-o in urma cu 11 ani cand a aparut euro, detalii alaturat. Spre comparatie, leul s-a devalorizat cu 209% in aceeasi perioada.

Daca discutam despre creditare, diferenta dintre Romania si Polonia este uriasa. Astfel, intre ianuarie 2003 si februarie 2009, soldul creditelor acordate de sistemul bancar a crescut cu 772% in Romania si doar 203% in Polonia.

In acest moment, bancile poloneze au un sold total al creditelor echivalent cu 162 mld euro (52% din PIB), in timp ce bancile romanesti au imprumutat sume echivalente cu 54.7 mld euro (47% din PIB).

5. Evolutia costurilor cu forta de munca si a sporului de productivitate

Salariul mediu brut in Polonia a fost in 2009 de aproximativ 800 de euro, semnificativ mai mare decat cel al romanilor (478 euro) si usor mai mic decat cel al cehilor (865 eur).

Comparativ cu anul 2000, in 2009 costurile cu forta de munca pentru angajatori erau cu 79% mai mari in Polonia si cu 500% mai mari in Romania, in timp ce in aceeasi perioada, productivitatea muncii a crescut cu 28% la ei si 87% la noi.

Ce rezulta de aici? Desi nici polonezii nu au reusit sa isi acopere cresterea costurilor prin sporurile de productivitate, lucrurile stau mult mai bine decat in Romania.

6. Concluzie

Alaturi de Cehia, Polonia reprezinta in mod evident un model demn de urmat in ceea ce priveste evolutia economica. Sa nu uitam ca anul trecut, Polonia a fost singura tara din UE care nu a intrat in recesiune, desi aceasta performanta a fost realizata cu pretul cresterii deficitului bugetar.

Cum va influenta tragedia aviatica de sambata economia acestei tari? Greu de spus, insa nu cred ca putem discuta nici despre o prabusire, nici despre iminenta unui acord cu FMI.

Polonezii se pot finanta la costuri mici (costul CDS-urilor este de aproximativ 100 de puncte) iar economia lor este una solida, insa ramane de vazut cum vor reactiona astazi pietele financiare avand in vedere faptul ca sambata si duminica nu s-au efectual tranzactii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13056 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  daca ai fi comparat (Luni, 12 aprilie 2010, 10:23)

  Ghita [anonim]

  si cu datele de pana in 96 situatia prin comparatie a Romaniei nu ar mai fi fost asa de roza, anul 96 a fost minimul la noi, in timp ce polonia a avut o crestere sustinuta inca din anii 80 de cand au fost luate primele masuri de restructurare economica. Cel mai important factor ce a determinat ca Polonia sa ramana pe plus a fost acoperirea cererii interne de catre oferta interna (nationalismul comercial), bazat atat pe investitii datorita deschiderii lor catre mediul privat din anii 80 si atragerea de fdi-uri, cat si bazat pe o mai buna cultura de consum a omului de rand.
  • +2 (2 voturi)    
   Putin bun simt la comparatii (Luni, 12 aprilie 2010, 11:51)

   Complexul de inferioritate la unii romani [anonim] i-a raspuns lui Ghita

   Ce se observa imediat e faptul ca economia romaneasca a fost mult mai dinamica decat aceea poloneza, dupa 2000. Si cum observatia venea impotriva masochismului din articol, autorul a refuzat sa pomeneasca de ritmurile medii anuale de crestere a PIB-ului, net in favoarea Romaniei!

   Se vede imediat si corelarea, pentru Romania, intre triplarea produsului brut si cresterea substantiala a productivitatii, crestere de 3,5 ori mai mare ca in Polonia! In timp ce la polonezi productivitatea a crescut de 4 ori mai lent decat PIB-ul!

   Alta observatie: Romania are o imensa rezerva de venituri bugetare, de circa 10% din PIB, in timp ce Polonia se apropie de nivelul maxim de colectare practicat in statele europene dezvoltate (40-45% din PIB). Asa ca Romania, colectand mai bine banii la buget, isi poate elimina complet deficitul, mai mic decat rezerva, si spre deosebire de polonezi putem chiar trece pe excedent bugetar. Pe cand Polonia, chiar si la o rata mare de venituri la buget tot are deficit bugetar, ceea ce e clar o problema!

   Alt avantaj romanesc: Polonia e cu 50% mai indatorata decat Romania (de aici si diferente de salarii, autostrazi, etc.) si asta in conditiile in care Romania a luat bani doar ca sa protejeze mai bine leul, iar BNR are o rezerva consistenta.

   Alt avantaj: Polonia e ceva mai expusa la riscul de credit decat Romania (52% din PIB fata de 47% in Romania), o criza economica e un risc mai mare pt bancile din Polonia decat cele din Romania.

   Cresterea PIB-ului din 2009 a fost obtinuta de Polonia prin agravarea deficitului bugetar, in stil american (prim-ministrul Tusk e liberal si cetatean american!). E o metoda controversata si Polonia e clar ca nu va putea adopta euro prea curand! Cred ca si Romania nu ar trebui sa adopte euro decat peste 4-5 ani, poate mai mult!

   Romania si Polonia raman cele mai intinse si populate state estice ale UE, cu interese comune in Ucraina si fata de Rusia; Basescu va semna curand o alianta strategica cu polonezii!
 • -1 (1 vot)    
  bad timing (Luni, 12 aprilie 2010, 10:29)

  adi [anonim]

  poate ca ai scris tu bine articolul, dar prost context ti-ai ales ca sa te legi de economia Poloniei, ca multi altii care discuta de cifre si procente in aceste zile de doliu
  • +1 (1 vot)    
   Chiar crezi? (Luni, 12 aprilie 2010, 11:10)

   sebastian [anonim] i-a raspuns lui adi

   ca este un moment prost ales, pentru a discuta de economia Poloniei? Eu as zice ca nu.... Accidentul a prins persoane responsabile si apreciate pentru ceea ce fac, oameni iubiti de poporul lor, care au reusit sa nu indatoreze tara la FMI... si sa aibe, in timp ce altii din jur cad, crestere economica.
   Cred ca cineva "i-a ajutat" sa paraseasca lumea asta.... Si ca nu intamplator s-a produs in Rusia... se vrea un tap ispasitor, in Putin.
   Daca s-ar si prabusit avionul nostru... ar fi fost petrecere nationala.
   • 0 (0 voturi)    
    petrecere nationala (Luni, 12 aprilie 2010, 18:33)

    RaduTen [utilizator] i-a raspuns lui sebastian

    Imi place rau asta cu petrecerea nationala :)
   • 0 (0 voturi)    
    mda (Marţi, 13 aprilie 2010, 17:13)

    MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui sebastian

    schimbarea stapanilor, bucuria nebunilor
 • +2 (2 voturi)    
  Diferenta (Luni, 12 aprilie 2010, 10:33)

  Lucian [anonim]

  Noi am am avut marele nenoroc al unui guvern minoritar sadomasochist, sustinut cica de un partid de opozitie care, profitand de majoritatea ad-hoc pe care o avea in parlament, a facut tot posibilul sa destabilizeze economia prin masuri populiste nesustenabile gen marirea pensiilor cu 50%, marirea salariilor bugetarilor cu 50%... Acum, fiindca nu mai beneficiaza de majoritate in parlament, PSD a lansat o noua petarda populista: referendum pentru legea pensiilor! Va mai trece mult timp pana cand lumea isi va da seama cat de nociv este acest partid pentru Romania, ca tot ce promit ei sunt vorbe goale menite a atrage voturi, ca nu au si nu au avut niciodata un program serios pentru Romania, ca tot ce ii intereseaza e sa controleze tot ce misca in Romania si sa-si umple conturile. Ca baza lor electorala este saracimea, asa ca interesul lor este ca in Romania sa fie cat mai multi saraci.
  • -3 (5 voturi)    
   te-ai referit la PDL...nu ? (Luni, 12 aprilie 2010, 11:23)

   niculae [anonim] i-a raspuns lui Lucian

   Domnule Lucian in interventzia dv. a intervenit o mica greseala , din graba ,sunt sigur, atzi scris PSD desi cu sigurantza atzi gandit PDL . Totul se potriveste PDL ului....manusa !!
   • 0 (0 voturi)    
    Amice, esti... ? (Luni, 12 aprilie 2010, 13:26)

    Lucian [anonim] i-a raspuns lui niculae

    PDL a sprijinit guvernul minoritar PNL-UDMR in 2007-2008? PDL a propus marirea pensiilor cu 50% cand era clar ca nu exista bani pentru asa ceva? Idem pentru salariile profesorilor? PDL a lansat enormitatea cu referendumul pentru pensii? PDL se da drept partid al saracilor, avand cei mai multi miliardari in randurile sale?
   • 0 (0 voturi)    
    ? (Marţi, 13 aprilie 2010, 17:14)

    MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui niculae

    mai traiesti, sau ai murit? Nu stii cine si ce face?
 • +1 (1 vot)    
  Un pic dezamagit (Luni, 12 aprilie 2010, 10:39)

  Razvan [anonim]

  As fi asteptat ceva mai mult de la concluzii. Un fapt care nu poate fi negat, cand comparam Romania cu Polonia, este acela ca polonezii pornesc de pe alta pozitite, fiind mai apropiati geografic si traditional de vestici si avand o economie mai mare, corespunzatoare cu marimea populatiei, a teritoriului etc. Deci, doar din analiza datelor statistice, un nespecialist ca mine ar fi asteptat mai mult de la COncluzii, ca sa pricep si eu ceva. Poate data aviatoare...
 • +1 (1 vot)    
  diferente ro vs. pl (Luni, 12 aprilie 2010, 10:54)

  d0mu [anonim]

  poate ca cifrele si statisticile afirma ca polonia o duce mai bine decat noi, insa din cate am vazut (in saptamanile petrecute in PL) mare diferenta nu e.
  drumurile nu sunt cine stie ce de capul lor, la fel si infra feroviara.
  au preturi usor mai mari.
  blocuri comuniste... multe blocuri comuniste (mai multe decat la noi :) )
  si altele...

  eu zic ca mare diferenta nu e, in 5 ani ii ajungem, in 10 ii intrecem :), deci nu va mai faceti griji.

  pe ei i-au ajutat americanii in anii 90, pe noi NIMENI :)
  • +1 (1 vot)    
   glumesti ? (Luni, 12 aprilie 2010, 11:09)

   Ghita [anonim] i-a raspuns lui d0mu

   compara salariul mediu, compara standardul de viata, compara serviciile publice (vezi ce a spus si chris mai sus cu ponderea in pib a bugetului). Singurul produs romanesc vandabil in Polonia este vinul si asta la concurenta cu cel croat, in rest noi mancam mancare produsa la ei. Nu poti compara, ei erau mult peste noi nu doar la ce se vede ci si la ce nu se vede ...
   • 0 (0 voturi)    
    si (Marţi, 13 aprilie 2010, 17:15)

    MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui Ghita

    si mai compara si indatorarea. Aia nu o compari?
 • 0 (0 voturi)    
  Nu ai argumentat .. (Luni, 12 aprilie 2010, 11:50)

  Guru [anonim]

  ..afirmatia hazardata : ,,cresterea lor a fost una sanatoasa, in timp ce noi ne-am umflat ca un cozonac.''
  Esti bunicel la informatii statistice economice si mai putin la analiza si sinteza.
  Oricum rolul de furnizor de informatii statistice economice il joci multumitor.Incearca sa-ti ponderezi sinteza pripita uneori.
  • 0 (0 voturi)    
   cred ca ai o pb cu intelegerea sintezei (Luni, 12 aprilie 2010, 20:30)

   Ghita [anonim] i-a raspuns lui Guru

   e f. simplu si concret: cresterea lor economica s-a vazut pe perioada de criza ca nu a fost un balon, asa cum cresterea noastra s-a vazut ca nu era sanatoasa ci era dependenta de consum si creditarea consumului. plapuma lor crestea usor usor, iar noi ne intideam mai mult decat ne crestea noua plapuma, deci rezulta ca cresterea noastra a fost circumstantiala si la prima adiere s-a daramat , iar la ei a avut fundamente economice si a fost sanatoasa, punct. intelegi acum?
 • +1 (1 vot)    
  Filipine (Luni, 12 aprilie 2010, 12:10)

  Vizitiul [utilizator]

  Pana si in Filipine, la raft, gasesc multe produse din Polonia. Singurul produs Romanesc aici il reprezinta vinul de Prahova.

  De ce Romania nu produce in mare, nimic?

  Va spun eu, unul dintre motive il reprezinta instabilitatea legislatiei, azi e asa, maine e altfel.

  Afacerile se fac si ele prin prisma unui plan de afaceri, adica pe termen lung. Pai cum sa investeasca un om de afaceri in RO cand nu se poate baza pe nimic, nici macar de la trimestru la trimestru?

  In fine, multe de zis.
 • 0 (0 voturi)    
  si (Luni, 12 aprilie 2010, 12:17)

  sabo [anonim]

  ...totusi ar trebui adaugat ca mai mult de 50 mld de dolari au fost sterse de la datorii!
  Nu este putin lucru, indiferent de circumstante..este un fapt...Asta in 1990!
  • 0 (0 voturi)    
   corect (Luni, 12 aprilie 2010, 20:33)

   Ghita [anonim] i-a raspuns lui sabo

   dar asta pentru ca ei au facut reforma si au primit ajutor pentru a isi duce reforma la capat. noi nu am facut nimic pana in 98, ci am facut tot ce era posibil sa stopam reforma chiar si cu bate date in cap plantand floricele bolsevice la indemnul capului de stat.
   Sa ai datorii nu e un lucru rau, daca ai piata deschisa, toata lumea va fi interesata sa nu intri in default (de ex. mexic sau mai nou grecia) a.i. interesele lor sa nu fie prejudiciate. noi fara datorii, si desteptii europei, fara infrastructura fara retehnelogizari eram praful europei, cu rezerve valutare in 90 mai mici decat costa acum o garsoniera in buc (rezerva valutara penjtru cateva zile ajunsese in .ro la magnifica suma de 50k eur, pana la nationalziarea valutei)
 • 0 (0 voturi)    
  De acord (Luni, 12 aprilie 2010, 13:17)

  eugen [anonim]

  De acrod cu majoritatea comentatiilor. Desi autorul vrea sa creeze o alta impresie (pentru motive care imi scapa ca doar e roman), Romania sta chiar bine in comparatia asta. Desi noi am plecat mult mai de jos si nici nu am primit acelasi sprijin din vest.
 • 0 (0 voturi)    
  Încă o dovadă... (Luni, 12 aprilie 2010, 14:51)

  Adrian [anonim]

  ... ar fi și ce-mi spuneau partenerii mei din afară despre Polonia: învată foarte mult oamenii ăștia. Sunt cei mai activi pe domeniul e-learning (pentru că ăsta este domeniul în care activez), au capacitatea de a alege foarte repede și bine sursele din care învată. Deci, polonezii mai fac un lucru pe care românii nu-l mai fac demult: ÎNVAȚĂ. La noi modele sunt ăia care au reușit în viață fără carte... :-)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by