Guvernul a aprobat, luni, ordonanta de urgenta pentru combaterea pirateriei in transportul rutier de persoane. Potrivit actului normativ, persoanele care presteaza serviciile de transport rutier fara autorizatie vor fi sanctionate prin pierderea dreptului de utilizare a autovehiculului timp de sase luni, prin retinerea placutelor de inmatriculare impreuna cu certificatul de inmatriculare. De asemenea, scolile de soferi si instructorii auto vor fi sanctionati cu amenda intre 10.000 si 15.000 de lei, daca isi desfasoara activitatea in conditiile in care au autorizatia expirata.

"Sunt prevazute amenzi de la 10.000 la 15.000 de lei pentru persoana fizica sau juridica, dupa caz, respectiv scoli de soferi si instructori auto, care pregatesc persoane pentru obtinerea permisului de conducere, fara sa detina autorizatie sau cu autorizatie care nu este valabila din diverse motive, suspendata, anulata, retrasa, expirata sau declarata pierduta", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

Instructorul de pregatire practica prevazut poate fi autorizat numai daca potrivit dispozitiilor legale in vigoare, a fost angajat cel putin 3 ani cu norma intreaga sau a activat cel putin 6 ani ca instructor auto atestat, in cadrul scolilor autorizate sau daca face dovada ca a detinut autorizatie pentru activitatea de pregatire practica a conducatorilor auto, eliberata de autoritatea competenta si nu a avut suspendat permisul de conducere si/sau atestatul in ultimii 3 ani.

In ceea ce priveste operatorii care isi desfasoara activitatea in conditii ilicite, se retin placutele de inmatriculare impreuna cu certificatul de inmatriculare si o copie a procesului verbal de constatare a contraventiei. Acestea se predau la Inspectoratul Judetean de Politie, respectiv Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, care notifica detinatorului autovehiculului faptul ca suspendarea certificatului de inmatriculare si a placutelor de inmatriculare inceteaza la 6 luni de la data procesului-verbal de retinere a acestora. Placutele de inmatriculare si certificatele de inmatriculare se restituie, la cerere, daca se face dovada achitarii amenzii, dar nu mai inainte de implinirea unui termen de 3 luni de la data procesului-verbal de retinere a acestora.

In ceea ce priveste transportul in regim taxi, operatorilor li se interzice sa stationeze pentru a lua pasageri in alte localitati decat cea pentru care taximetristii respectivi sunt autorizati.

De asemenea, in cazul utilizarii pentru transport public de persoane a unui autoturism 8 +1, fara a se detine autorizatie de transport in regim de inchiriere, se suspenda dreptul de utilizare a autoturismului prin retinerea, de catre politistii rutieri, a placutelor de inmatriculare si a certificatului de inmatriculare, aplicandu-se si sanctiunea contraventionala corespunzatoare.

Actul normativ a fost elaborat la solicitarea Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati.