Moneda euro s-a apreciat luni, dupa ce cele 16 state din zona euro au decis sa ofere Greciei un pachet de salvare de 45 miliarde de euro, potrivit AFP. Euro a urcat pe piata londoneza la 1,3622 dolari, de la 1,3497 dolari cat era cotat vineri pe piata din New York.

Fata de yenul japonez, euro a crescut la 127,18 yeni, de la 125.51 yeni, cat era vineri.

"Pachetul de sprijin acordat Greciei ofera un sprijin considerabil monedei euro, datorita perceptiei si a posibilei capacitati sporite a Greciei de a se finanta de pe pietele externe", a declarat Daragh Maher, analistul Credit Agricole.

"Trebuie insa sa ne intrebam cat de durabila este aceasta apreciere. Cat timp va dura pana piata isi va concentra atentia asupra unei alte probleme fiscale din zona euro", a mai spus acesta.

Statele din zona euro si Fondul Monetar International (FMI) au decis sa ofere Greciei un pachet de salvare de 45 miliarde de euro, la o dobanda de aproximativ 5%, pentru a ajuta statul elen sa combata criza fiscala si pentru a restabili increderea in moneda unica. Cele 16 state din zona euro va pune la dispozitia Greciei 30 miliarde de euro, restul sumei urmand sa provina de la FMI.