Pachetul de asistenta financiara in valoare de 30 miliarde de euro pentru Grecia va ajuta moneda europeana si va evita in Europa ceea ce s-a intamplat in Statele Unite cu colapsul bancii de investitii Lehman Brothers, a declarat Lorenzo Bini Smaghi, membru al Comitetului executiv al Bancii Centrale Europene (BCE), informeaza Reuters. "Am evitat ceea ce s-a intamplat in SUA cu Lehman", a declarat oficialul BCE, intr-un interviu acordat luni ziarului italian Il Corriere della Sera.

  • Euro se bazeaza pe principiul ca cei care fac greseli platesc consecintele

"Euro se bazeaza pe principiul ca cei care fac greseli platesc consecintele si trebuie sa schimbe directia. Am ajutat Grecia sa faca asta si ei au oferit o garantie de stabilitate pentru euro", a spus Smaghi, care a avertizat ca fara acordul statelor din zona euro molima s-ar putea raspandi la alte tari si institutii.

El a explicat ca in prezent Consiliul Uniunii Europene lucreaza la un proiect de reforma pentru consolidarea administrarea finantelor publice si a divergentelor structurale. Oficialul BCE a subliniat ca Europa trebuie sa intareasca mecanismele de supraveghere.

Incercand din nou sa opreasca o criza a datoriilor care ar afecta moneda euro, unele guverne din zona euro au anuntat ca pun la dispozitia Greciei imprumuturi de 30 miliarde de euro (40 miliarde de dolari) in acest an, daca Atena va solicita acesti bani.

De asemenea, Fondul Monetar International a anuntat un ajutor suplimentar de zece miliarde de euro, a precizat comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn.

  • Acordul constituie un avertisment adresat speculatorilor

Anuntul este menit sa calmeze pietele financiare, afectate de recenta decizie a statului elen de a vinde obligatiuni. Grecia trebuie sa gaseasca aproximativ 11,5 miliarde de euro pana luna viitoare, bani cu care sa acopere obligatiunile care ajung la maturitate, precum si alte 32 de miliarde de euro pana la finele anului. Comisarul european a precizat ca rata dobanzii ce va fi aplicata Greciei pentru aceste imprumuturi va fi 'in jur de cinci la suta'.

Premierul George Papandreou a considerat ca acest acord constituie un avertisment adresat speculatorilor.

Vineri, agentia de evaluare Fitch Ratings a coborat ratingul Greciei la BBB minus, cel mai mic rating din categoria investment-grade, si a avertizat ca este posibil sa urmeze si alte retrogradari. In plus, Fitch Ratings a revizuit in scadere si ratingul a cinci banci grecesti, inclusiv pentru liderul National Bank of Greece, care a fost retrogradat de la BBB la BBB minus.

Imediat dupa anuntul privind mecanismul de sprijin, actiunile bancilor elene au urcat luni cu 8,7% la bursa de la Atena, confirma Reuters.

Indicele bancar al bursei de la Atena a urcat luni dimineata cu 9,36%, la 2.323 puncte, in timp ce actiunile celei mai importante banci elene, National Bank of Greece, au crescut cu 10,6%, actiunile EFG Eurobank Ergasias au crescut cu 10%, iar actiunile Alpha Bank au urcat cu 9,39%.

"Este o reactie pozitiva dupa clarificarea termenilor planului de salvare si a sumei, care este peste asteptari", a declarat analistul Nikos Galousis, de la Kappa Securities.

  • Profitabilitatea marilor banci elene ar putea fi "nesigura" in urmatorii ani

Profitabilitatea marilor banci elene ar putea fi "nesigura" in urmatorii ani, deoarece economia tarii se deterioreaza, ceea ce ar putea duce la revizuirea in scadere a ratingurilor institutiilor de creditare, se arata intr-o analiza recenta a agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's.

National Bank of Greece, principala banca din Grecia, a raportat o pierdere neta de 87 milioane de euro (118 milioane de dolari) in trimestrul patru din 2009, deoarece provizioanele pentru creditele neperformante au scazut, pe fondul recesiunii cu care se confrunta Grecia.

Pentru perioada octombrie-decembrie 2009, EFG Eurobank Ergasias a raportat o scadere cu 77 la suta a profitului net, in timp ce Alpha Bank a anuntat cel mai scazut profit anual, iar Piraeus Bank a raportat pierderi.

Profiturile bancilor elene ar putea fi afectate de masurile de austeritate ale guvernului de la Atena, menite sa reduca deficitul bugetar, care a ajuns anul trecut la 12,7% din PIB. Masurile de austeritate ar putea duce la reducerea creditarii la cresterea imprumuturilor neachitate.

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank.