De la 1 mai intra in vigoare Regulamentul CE 883/2004 şi a Regulametului de Aplicare al acestuia, care referitor la perioada de detasare si la situatia lucratorilor care desfasoara activitate in mai multe state membre, anunta compania de consultanta KPMG. In cazul lucratorilor care desfasoara activitate in afara statului de resedinta, fie in delegatii sau conform unui program regulat, tratamentul din punct de vedere al asigurarilor sociale poate fi afectat. "In general, este suficient sa desfasoare activitate o zi pe luna este suficienta pentru a fi asigurati in acest stat", mai spun expertii KPMG

  • Lucratorii trimisi sa lucreze in strainatate vor fi scutiti de la plata contributiilor sociale in statul in care desfasoara activitatea

"In general, o persoana este asigurata in sistemul de asigurari sociale din statul membru in care desfasoara activitate. Una dintre exceptii este aplicabila lucratorilor detasati,

-•Se aplica sistemul de asigurari sociale al unui singur stat membru •

- apare posibilitatea modificarii legislatiei aplicabile in cazul lucratorilor care desfasoara activitate in doua sau mai multe state membre

-apar modificari ale costurilor de asigurari sociale•

Cele mai importante aspecte ale noului Regulament

trimisi de catre angajatorul lor sa desfasoare o activitate clar determinata in alt stat membru", noteaza expertii KPMG.

Acesti lucratori raman asigurati in sistemul de asigurari sociale din statul de origine si sunt scutiti de la plata contributiilor sociale in statul in care desfasoara activitatea pentru o perioada maxima de 12 luni. Conform noului regulament, perioada estimata a detasarii nu poate depasi 24 luni.

In noul regulament se va mentine si prevederea conform careia se pot obtine exceptii pentru lucratorii detasati pentru perioade de pana la 5 ani.

  • Lucratorii care desfasoara simultan/alternativ activitate in doua sau mai multe state membre sunt si ei afectati

In cazul lucratorilor care desfasoara activitate in afara statului de resedinta, fie in delegatii sau conform unui program regulat, tratamentul din punct de vedere al asigurarilor sociale poate fi afectat. In prezent, aceste persoane sunt asigurate in statul de resedinta daca desfasoara activitate in acest stat. In general, este suficient sa desfasoare activitate o zi pe luna este suficienta pentru a fi asigurati in acest stat.

Conform noului regulament, aceste persoane trebuie sa desfasoare o parte substantiala a activitatii in statul de resedinta (minim 25% din timpul de lucru si/sau din veniturile aferente) pentru a putea ramane asigurati in sistemul de asigurari sociale din acest stat. Regulamentul CE 1408/71 include reguli specifice de determinare a legislatiei aplicabile in cazul lucratorilor din transporturi internationale, membrii ai echipajelor si personalul de la bord, deoarece aceste persoane desfasoara in mod obisnuit activitate in mai multe state membre.

Conform noului regulament, acestor persoane li se vor aplica regulile descrise mai sus, aplicabile lucratorilor care desfasoara activitate simultan sau alternativ in mai multe state membre. Acest lucru va avea un impact major asupra statutului acestor persoane din punct de vedere al asigurarilor sociale, precum si asupra costurilor de asigurari sociale ale angajatorilor care activeaza in acest domeniu.

Angajati si lucratori independenti- asigurati exclusiv in statul in care desfasoara activitati dependente.

"O alta modificare esentiala a noului regulament se refera la situatia in care o persoana desfasoara activitati dependente intr-un stat membru si activitati independente in alt stat membru. Conform regulamentului actual, persoanele aflate in asemenea situatii pot (in anumite conditii) sa fie asigurate in doua state membre (ca angajat intr-un stat membru si ca lucrator independent in alt stat membru)", mai arata oficialii KPMG.

Noul regulament nu mai permite asemenea situatii de asigurare simultana in mai multe state membre, aceste persoane urmand sa fie asigurate exclusiv in statul in care desfasoara activitati dependente. Contributiile de asigurari sociale se vor datora in statul membru in care se desfasoara activitatile dependente, calculate asupra veniturilor totale obtinute din toate statele membre.

  • Noul regulament se va aplica persoanelor care isi schimba locul de desfasurare a activitatii sau statul de resedinta dupa data de 1 martie 2010

Noul regulament se va aplica cel mai probabil persoanelor care isi schimba locul de desfasurare a activitatii sau statul de resedinta dupa data de 1 martie 2010. Exista insa o serie de masuri tranzitorii speciale care vizeaza persoanele carora, la data intrarii in vigoare a noului regulament, le sunt aplicabile prevederile regulamentului actual.

Atat timp cat situatia acestor persoane nu se modifica, ele vor continua sa fie asigurate in acelasi sistem de asigurari sociale pentru o perioada de maxim 10 ani. Pentru aceste persoane, noul regulament va fi aplicabil doar daca apar modificari in situatia lor sau daca persoanele solicita, in mod expres, aplicarea legislatiei in conformitate cu prevederile noului regulament.

Se asteapta modificarea acestor acte si acorduri in timp util pentru ca noul regulament sa fie aplicabil si acestor persoane incepand cu data de 1 martie 2010.