Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

ANAF: Declaratiile fiscale pentru anul 2009 pot fi depuse pana pe 17 mai

Declaratiile fiscale pentru anul 2009 pot fi depuse pana pe 17 mai, a anuntat Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Formularul 200 se completeaza de catre contribuabilii persoane fizice care obtin venituri din: activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, operatiuni de valuta la termen si din transferul titlurilor de valoare, informeaza autoritatea. Declaratiile de venit pot fi depuse de catre contribuabili direct la sediul administratiei financiare de care apartin, la oficiul postal, prin scrisoare recomandata sau on-line, pe site-ul ANAF.

Deficitul de cont curent a reinceput sa creasca, dupa 13 luni de corectie

Deficitul de cont curent a crescut in primele doua luni ale anului cu aproximativ 65%, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Datele Bancii Nationale a Romaniei arata ca acesta a ajuns la aproape 750 de milioane de euro, influentat de balanta transferurilor curente, care a scazut cu aproape 70 de procente. Pe de alta parte, deficitul balantei comerciale a fost de 350 de milioane de euro, cu peste 10% mai putin decat in primele doua luni din anul anterior.

De la 1 mai intra in vigoare noul Regulament cu privire la asigurarile sociale in Uniunea Europeana

De la 1 mai intra in vigoare noul Regulament pentru asigurarile sociale in Uniunea Europeana. Acesta este valabil pentru cei care muncesc in afara statului de resedinta, fie in delegatii sau conform unui program permanent. Cei trimisi sa lucreze in strainatate vor fi scutiti de la plata contributiilor sociale in statul in care desfasoara activitatea si achita darile in tara de origine. Daca pana acum aceasta prevedere se aplica pentru maximum un an, noul regulament mareste perioada detasarii la 24 de luni. In cazul celor care lucreaza in mai multe stat membre, in acelasi timp, pentru a putea ramane asigurati la ei in tara trebuie sa petreaca minimum un sfert din timpul de lucru pe teritoriul natal. Noul regulament nu mai permite asigurarea simultana in mai multe state membre, practicata de unele persoane si care le dadea dreptul la pensie, somaj sau diverse servicii din mai multe tari, de exemplu. Noile decizii se aplica persoanelor care isi schimba locul de desfasurare a activitatii sau statul de resedinta dupa data de 1 martie 2010

UPDATE Grecia a atras 1,56 miliarde euro printr-o emisiune de titluri de stat, la o dobanda de sub 5%

Grecia a atras 1,56 miliarde de euro printr-o emisiune de titluri de stat, la o dobanda de sub 5%. Emisiunea a atras astfel o cerere mai mare decat la ultima operatiune de acest fel, pe fondul reinnoirii apetitului investitorilor pentru titlurile grecesti. Acesta este primul imprumut de pe pietele financiare, dupa anuntarea pachetului de asistenta financiara in valoare de 30 de miliarde de euro oferit Greciei de catre statele din zona euro, la o dobanda sub media pietei, in incercarea de a combate criza fiscala si de a reda increderea in moneda europeana. Grecia are datorii totale in valoare de 300 miliarde de euro. Autoritatile de la Atena trebuie sa stranga 11,5 miliarde de euro pana luna viitoare, aceasta fiind o parte din cei 54 miliarde de euro necesari in acest an pentru datoria si nevoile bugetare.

Piata romaneasca a masinilor noi s-a diminuat cu 70% in primul trimestru - Peugeot a scazut cu 90%, Fiat cu 84%, Porsche cu 18% si BMW cu 13%

Piata romaneasca a masinilor noi s-a diminuat cu 70% in primul trimestru, situandu-se sub nivelul de 9.000 de unitati. Datele Directiei Regim Permise de Conducere arata ca inmatricularile Dacia au scazut cu 78% in primul sfert al anului, cele ale Ford au scazut cu 43 de procente, la Volkswagen scaderea a fost de 65%, iar la BMW, 13%. In statistici figureaza si doua masini Duster, se arata intr-o analiza realizata de HotNews.ro. In luna martie s-au inmatriculat in tara putin peste 4.000 de masini noi, adica jumatate fata de luna similara din 2009. Cele mai accentuate scaderi s-au inregistrat la o Hyundai (-89%), Kia (-83%), Peugeot (-90%).