Guvernul a stabilit standarde de cost pentru lucrarile facute cu banii statului
Potrvit ministrului dezvoltarii, au fost elaborate 15 standarde de cost pentru 15 tipuri de lucrari, dintre care cinci la Ministerul Dezvoltarii si Turismului, patru la Ministerul Mediului, trei la Ministerul Educatiei, doua la Ministerul Sanatatii si unul la Ministerul Agriculturii.
"Necesitatea introducerii acestor standarde vine din analiza facuta referitor la diferentele mari de preturi la care se contracteaza aceleasi tipuri de lucrari publice la diferite autoritati contractante. Vorbesc aici fie de autoritati contractante care fac parte din aparatul central al autoritatilor publice, fie de diferite autoritati publice locale", a precizat Udrea.
Ministrul Dezvoltarii a mai afirmat ca un alt motiv pentru care au fost introduse standardele de cost este nevoia de evaluare asupra preturilor cu care lucrarile sunt scoase la licitatie publica.
"De foarte multe ori ofertele cu care constructorii se prezinta sunt mult supraevaluare, fie mult subevaluate. In cazul celor subevaluate de foarte multe ori se intampla ca, in functie de cate o strategie prin care sa urmareasca castigarea licitatiei cu orice chip, dupa aceea, prin acte aditionale consecutive, sa se majoreze pretul stabilit in urma licitatiei", a explicat Udrea.
Elena Udrea a mai precizat ca aceste standarde de cost nu sunt obligatorii, ci orientative si ca vor fi avute in vedere la fundamentarea indicatorilor tehnico – economici ai obiectivelor de investitii, in evaluarea ofertelor de catre comisii de licitatii. De asemenea, standardele vor fi actualizate periodic in functie de evolutia pietei la solicitarea autoritatilor contractante sau la solicitarea ministerelor care sunt reprezentate in grupul de lucru interministerial.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Asadar, 30 de luni acei muncitori sunt platiti de statul roman, iar firma mai are si beneficii. Frumos standard de cost :)))
Asta la o lucrare care in tarile unde nu se fura s-ar fi finalizat in 6 luni.
In bloc turn am facut izolarea anul trecut in Noiembrie si pretul a fost 1300 Euro (apartament 3 camere, suprafata aprox 100 m2). Nu am mai asteptat dupa autoritati pentru ca m-ar fi costat si mai mult si ar fi iesit si mai prost.
Lucru bun este ca mi s-a redus consumul de gaze la jumatate fata de anul anterior.
Recomand la toti sa nu mai astepte dupa stat si sa-si faca singuri.