Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta potrivit careia procedurile de faliment in cazul bancilor vor putea fi declansate doar cu acordul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. Banca centrala poate sa nu dea aceasta aprobare in cazul in care considera ca institutia de credit nu se afla in insolventa.

„Noile reglementari vor contribui la sporirea increderii in sistemul bancar. Astfel, datoriile pe care institutiile de credit aflate in insolventa le au fata de deponenti, in marja garantiei legale, se platesc cu prioritate. Aceste datorii vor avea un rang de preferinta superior. Totodata, actul normativ va conferi mediului de afaceri un grad sporit de certitudine juridica, prin aceea ca deschiderea procedurii de faliment in institutii de credit se face prin aprobarea prealabila a Bancii Nationale a Romaniei”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

Actul normativ aprobat de Guvern modifica si completeaza Ordonanta Guvernului 10/2004 privind falimentul institutiilor de credit.