Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Inceperea lucrarilor la constructia autostrazii Comarnic-Brasov va fi amanata

Constructia in concesiune a autostrazii Comarnic-Brasov va fi amanata din cauza lipsei fondurilor. Consortiul franco-elen Vinci-Aktor nu a reusit sa obtina finantarea necesara, au declarat pentru HotNews.ro oficiali ai Companiei Nationale de Drumuri si Autostrazi. Suma necesara proiectului este de 1,5 miliarde de euro iar lucrarile trebuiau sa inceapa in aceasta vara. Consortiul Vinci - Aktor ar trebui sa proiecteze, sa finanteze si sa construiasca Autostrada Comarnic - Brasov, urmand ca, pe o perioada de 30 de ani, sa administreze cei 55 de kilometri ai tronsonului, in schimbul unei taxe pe care utilizatorii o vor plati incepand din al cincilea an al concesiunii.

Aproape 20.000 firme si-au suspendat activitatea in primul trimestru al anului

Numarul firmelor care si-au suspendat activitatea in primul trimestru al acestui an a crescut cu 356,32% comparativ cu perioada similara din 2009, de la 4.354 la 19.868, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Cele mai multe companii care si-au suspendat activitatea sunt din Bucuresti (3.076), Cluj (952), Bihor (884) si Brasov (866), iar cele mai putine in Ialomita (113), Mehedinti (154), Covasna (157) si Giurgiu (162).

De asemenea, alte 9.954 de companii romanesti s-au radiat voluntar, fata de 9.186 in primele trei luni din 2009, iar 2.655 s-au dizolvat, fata de 1.258 in 2009. Totodata, in aceeasi perioada au fost inmatriculate 28.050 de companii, cu 20% mai putine decat in trimestrul similar din 2009.

Potrivit datelor ONRC, la 31 martie functionau 675.000 de persoane juridice, din care circa un sfert au sediul in Bucuresti.

Ajutorul acordat Greciei ar putea ajunge la 90 miliarde euro

Imprumuturile de urgenta acordate Greciei ar putea ajunge pana la 90 miliarde de euro, suma cu mult mai mare decat cea anuntata duminica, de 30 miliarde de euro, potrivit AFP care citeaza cotidianul german Handelsblatt. Un oficial guvernamental german a declarat ca pachetul de ajutor convenit duminica este doar "un prim pas", iar cifra finala ar putea fi de doua ori mai mare.

Grecia spera ca nu va trebui sa retraga bani din imprumutul acordat de partenerii europeni, insa multi analisti au avertizat ca autoritatile elene ar putea fi nevoite sa apeleze la acest mecanism datorita costurilor ridicate de pe pietele financiare.

Este de asteptat ca pachetul de salvare convenit cu statele din zona euro sa includa si un credit de la Fondul Monetar International, insa suma acordata de institutia internationala nu a fost divulgata, mai scrie cotidianul german. Imprumutul are o durata de cinci ani si o dobanda de circa 5%.

Toyota suspenda vanzarea unui model Lexus in America

Toyota a suspendat vanzarea SUV-ului Lexus GX 460 in America de Nord la doar cateva ore dupa ce revista de protectie a consumatorului Consumer Reports a publicat un test din care reiesea ca SUV-ul are probleme cu directia si exista pericol de rasturnare. Publicatia foarte respectata a acordat masinii ratingul "No Buy", sfatuind astfel cumparatorii sa nu-si achizitioneze acest vehicul. Toyota nu a facut inca recall, insa spune ca trateaza cu seriozitate situatia. Consumer Reports scrie ca modelul are probleme si in unele situatii nu poate fi controlat corespunzator, astfel ca exista pericolul ca masina sa se rastoarne, iar cei din ea sa fie raniti grav.

Toyota a reactionat rapid si la cateva ore dupa aparitia informatiilor a suspendat vanzarea modelului in cauza si spune ca ia chestiunea in serios si va identifica si apoi corecta problema.