Mugur Isarescu: Problema Europei este diferenta de competitivitate intre Nord si Sud

„Problema competitivitatii devine o chestiune vitala pentru viitorul oricarei tari. Daca privim flancul sudic al UE, ajungem la ideea ca problemele care apar, tin de competitivitate. O diferenta de competitivitate intre Nord si Sud exista si aceasta e problema Europei de astazi”, a explicat guvernatorul BNR in deschiderea unui simpozion pe tema competitivitatii.

Si pentru Romania problema competitivitatii este esentiala si de multe ori statele prefera o solutie care sa le avantajeze pe termen scurt, a mai aratat Isarescu. „Problema competitivităţii pentru România este vitală în perspectivă, pe termen mediu şi lung. De multe ori, ţările aleg între o stabilitate şi o uşurare pe termen scurt, în pofida echilibrului pe termen lung şi aceasta poate să fie o decizie fatală din punct de vedere al stabilităţii şi perspectivei pe termen lung”, a mai aratat Guvernatorul.

Competitivitatea este un element important mai ales prin prisma aderarii la zona euro. Acest nivel corespunzator de competitivitate trebuie sa fie reflectat mai întâi în paritatea centrala cu care se intra în ERM2 si mai târziu în rata de conversie stabilita împreuna cu BCE, Comisia Europeana si celelalte tari membre. Rigiditatile la scadere ale preturilor si salariilor ar îngreuna si ar face costisitoare ajustarea unei paritati supraevaluate sub raportul ocuparii fortei de munca si al cresterii economice.

Isarescu a mai vorbit despre problema competitivtatii si cu ocazia unui discurs tinut la Barcelona. „In alte economii deprecierea este dorita de autoritati, date fiind efectele favorabile asupra competitivitatii externe. In acest sens pot fi amintite interventiile masive efectuate de Banca Nationala a Elvetiei si devalorizarea dolarului singaporez din primavara anului 2009, interventiile sistematice ale Bancii Israelului si interventiile concertate ale bancilor centrale din Thailanda, Coreea de Sud, Singapore si Filipine.