Concurenta locala slaba in multe sectoare economice, bariere birocratice, lipsa de sofisticare a firmelor, valoarea adaugata este mica, calitate scazuta a produselor fabricate local- acestea sunt principalale deficiente ale competitivitatii romanesti in opinia sefului ING Bank, Misu Negritoiu.

Seful ING a tinut un discurs cu ocazia unui seminar organizat la sediul BNR pe tema competitivitatii Romaniei. "Brandul Fabricat in Romania este slab perceput. Din acest punct de vedere, fabricat in UE ne-ar avantaja", a mai spus bancherul roman.

Negritoiu a prezentat un studiu facut de ING in paralel pe doua esantionae, unul format din firme mici romanesti si altul format din companii mici cu actionariat strain. "Din datele noastre rezulta ca IMM-urile romanesti au suferit pagube importante in urma crizei, spre deosebire de IMM-urile cu capital strain. Acestea din urma au avut o strategie mai buna, au stiut mai bine sa isi gestioneze costurile", a mai aratat Negritoiu.

Bancherul roman a mai spus ca din studiile ING, companiile din Romania au o internationalizare aproape de zero, spre deosebire de cele din tarile din jur, care s-au extins in strainatate, acesta fiind un alt motiv al competitivitatii scazute. "Pe fondul unor politici fiscale necorelate cu productivitatea a facut ca din punct de vedere al costurilor salariale sa nu mai fim la fel de atractivi ca in 2004.

"Daca ne uitam la costul deflatat cu costul fortei de munca, Romania e aproape blocata. Intrarea in UE nu a adus imbunatatiri majore cu privire la competitivitate. Infrastructura e mai proasta, pregatirea tehnologica e mai scazuta. Problema de competitivitate si cea legata de strategie a firmei mi-e teama ca sunt probleme de ordin cultural", a mai spus Negritoiu.