Romania va iesi din recesiune in acest an, insa redresarea economica va fi lenta, cresterea Produsului Intern Brut (PIB) fiind prognozata de analistii UniCredit Tiriac Bank la 0,4%, se arata intr-un raport al bancii. Acestia mai arata ca redresarea va fi marcata de deteriorarea conditiilor sociale, care vor limita consumul, in timp ce reluarea investitiilor va deveni vizibila din a doua parte a anului.

Conform acestui raport, perspectivele sunt bune in ceea ce priveste scaderea costurilor de finantare, mai ales in moneda locala, si cresterea apetitului pentru risc al investitorilor. Pe partea de oferta, productia industriala va ramane principalul motor al redresarii, alimentata de cererea externa.

Derapajul fiscal, principalul risc pentru Romania

Derapajul fiscal ramane unul dintre principalele riscuri pentru tara, avand in vedere rigiditatea cheltuielilor sociale si scaderea veniturilor bugetare, pe fondul performantei economice slabe. Analistii UniCredit amintesc ca Romania a inregistrat un deficit al bugetului consolidat de 1,08% din PIB in primele doua luni din 2010 si tinteste sa reduca deficitul bugetar de la 7,4% din PIB in 2009 la 5,9% din PIB in 2010. Pentru a reusi acest lucru, sunt necesari noi pasi in adoptarea unor ample reforme structurale pentru reorganizarea sectorului public, fiind mentionate legea unitara a salarizarii, legislatia revizuita a pensiilor si reorganizarea agentiilor de stat.

"In consecinta, rezistenta sociala fata de aceste masuri s-ar putea amplifica in perioada urmatoare", se arata in raport.

"Vedem un risc important ca deficitul bugetar sa creasca semnificativ, pe fondul presiunilor sociale, care sunt insa contracarate de ancorarea cheltuielilor publice prin acordul cu FMI si de restructurarile din sectorul public. In consecinta, prognoza noastra pentru deficitul bugetar s-a imbunatatit, aproape de nivelul tintit pentru anul acesta, cu ajustari suplimentare in urmatorii ani", spun analistii institutiei.

Tendinta dezinflationista va continua, pe fondul cererii interne scazute

In ceea ce priveste rata inflatiei, UniCredit arata ca tendinta dezinflationista va continua in 2010, ajutata de nivelul scazut al cererii interne. "Rata inflatiei va reintra in intervalul tintit de banca centrala in acest an, ceea ce imbunatateste perspectivele procesului de convergenta a ratelor dobanzilor catre nivelul zonei euro, in perspectiva adoptarii monedei unice in 2015", se mai arata in document.

Totodata, analistii bancii sunt de parere ca aprecierea leului din ultima perioada s-a dovedit sustenabila, revizuindu-si in usoara scadere prognoza pentru cursul de schimb, pe care il vad osciland in jurul nivelului de 4,1 lei pentru un euro in acest an, sustinut in continuare de randamentele relativ ridicate oferite de piata locala si de imbunatatirea sentimentului investitorilor fata de Europa emergenta.