Grecia a anuntat vineri ca intentioneaza sa atraga 1,5 miliarde de euro printr-o noua emisiune de titluri de stat, in contextul in care guvernul face pasii pregatitori pentru a accesa imprumutul de la Uniunea Europeana si FMI, potrivit AFP.

"Pe 20 aprilie Republica Elena va organiza o licitatie de titluri de stat cu scadenta la 13 luni. Valoarea titlurilor scoase la licitatie este de 1,5 miliarde de euro", a anuntat Agentia de gestionare a datoriilor publice.

Grecia are datorii totale in valoare de 300 miliarde de euro. Autoritatile de la Atena trebuie sa stranga 10 miliarde de euro pana luna viitoare, aceasta fiind o parte din cei 54 miliarde de euro necesari in acest an pentru datoria si nevoile bugetare.

La inceputul acestei saptamani, Grecia a atras 1,56 miliarde de euro prin emisiuni de titluri de stat cu scadenta la 6 si 12 luni, acesta fiind primul imprumut de pe pietele financiare dupa anuntarea pachetului de asistenta financiara in valoare de 30 miliarde de euro oferit de statele din zona euro. Agentia de gestionare a datoriilor publice din Grecia intentiona initial sa imprumute 1,2 miliarde de euro de pe piata.

Grecia a vandut marti titluri de stat cu scadenta la sase luni in valoare de 780 milioane euro, la o dobanda de 4,55%, emisiunea fiind subscrisa de 7,67 ori. De asemenea, s-au vandut titluri cu scadenta la un an in valoare de 780 milioane euro, la o dobanda de 4,85%, aceasta emisiune fiind suprasubscrisa de 6,54 ori.