Economia Romaniei va urca in acest an cu 0,8%, in principal datorita extinderii cererii externe, si cu 2,5% in 2011, conform estimarilor analistilor agentiei Standard&Poor's (S&P) citati de Mediafax. Acestia apreciaza ca modelul de crestere economica se va schimba pentru a se baza mai putin pe creditare.

"Previzionam o usoara revenire a economiei in 2010, in principal datorita revenirii anticipate a cererii externe. In ceea ce priveste cererea interna anticipam ca indicatorul va ramane la un nivel scazut, din cauza consumului si investitiilor reduse, in contextul inaspririi conditiilor de creditare si consolidarii fiscale planificate de Guvern", se arata in raport.

Totodata, analistii estimeaza ca cererea interna, in special consumul, se va mentine la un nivel scazut din cauza cresterii ratei somajului de la 4,4% in 2008 la circa 8% in 2009 si anticipatiilor privind continuarea acestui trend pe termen scurt. Agentia anticipeaza ca rata medie a somajului va avansa de la 8,1% anul trecut la 9,7% in 2010, dar ca se va reduce usor in 2011, la 9,5%.

S&P se asteapta ca exporturile Romaniei sa-si reia cresterea in acest an datorita imbunatatirii situatiei economice din UE si alte state si a competitivitatii tarii in urma deprecierii leului, precum si efectului de baza redus.

Analistii agentiei noteaza ca modelul de crestere economica din mai multe state din regiune, inclusiv Romania, este probabil sa se schimbe comparativ cu anii dinainte de izbucnirea cresterii economice catre unul bazat mai putin pe dezvoltarea creditarii.

"Avand in vedere inasprirea conditiilor de creditare, care credem ca va continua pe termen scurt, anticipam ca Romania si alte state din regiune nu vor inregistra cresteri economice similare celor dinainte de criza pana in ultimii ani ai orizontului de termen mediu", potrivit analistilor agentiei de rating.

Acestia considera ca nivelul redus al creditarii din acest an, cauzat de mentinerea conditiilor economice dificile, va avea o influenta negativa asupra revenirii economice, avand in vedere ca in trecut cresterea alerta a PIB-ului a fost sustinuta de majorarea rapida a imprumuturilor.

Standard & Poor's a revizuit, la inceputul lunii martie, de la negativa la stabila perspectiva ratingurilor pe termen lung ale Romaniei, in valuta si moneda locala, ca urmare a programului sustinut de reforma bugetara si a probabilitatii ca Guvernul sa continue respectarea acordului cu FMI.

Ratingurile Romaniei au fost confirmate la "BB+" si "B" pentru imprumuturi in valuta, pe termen lung si scurt, respectiv la "BBB-" si "A-3" in moneda locala.