"Sa majorezi impozitele cand esti constient ca modul in care se efectueaza cheltuielile publice este ineficient nu reprezinta o solutie. Pe de alta parte o majorare a impozitelor nu poate duce la reluarea cresterii economice. Dupa parerea mea cand economia este in cadere cresterea oricarui impozit major ar fi o masura nastrusnica", a afirmat fostul candidat la functia de premier al Romaniei.
El este de acord ca Guvernul are datoria sa faca o estimare permanenta a veniturilor bugetare si sa compenseze eventuale minusuri si admite ca legile salarizarii si pensiilor nu vor avea efecte imediate, motiv pentru care s-a si decis ca ajustarea deficitului sa fie marginala, de la 7,2% la 5,9% din PIB. Acelasi motiv a stat si la baza motivatiei ca Romania sa amane cu un an, din 2011 in 2012, obligatia de a se incadra intr-un deficit bugetar de sub 3% din PIB.
In opinia oficialului BNR, Guvernul nu are mecanisme concrete de a sustine reluarea cresterii economice, dar trebuie sa mentina echilibrele pentru ca mediul de afaceri sa fie pregatit de relansare atunci cand semnalele din exterior vor fi pozitive: "Daca sub presiunea unui grup de interese se iau masuri pentru a proteja o industrie sau masuri nastrusnice deteriorezi mediul economic", a avertizat el.
- Croitoru, dispus sa accepte o noua propunere pentru functia de premier
El a admis si ca se intalneste, "din cand in cand", "nu frecvent", cu presedintele Traian Basescu, dar spune ca nu va intra in politica, pentru ca este obisnuit sa gandeasca lucrurile in mod coerent, iar "in clasa politica romaneasca este foarte greu de mentinut coerenta".
Lucian Croitoru a fost desemnat de Traian Basescu pentru functia de premier in octombrie 2009, dupa de Cabinetul Boc a fost demis printr-o motiune de cenzura, insa nominalizarea sa a fost respinsa de Parlament.
Singura intrebare este de ce desi Base l-a propus ca Prim-Ministru si promovat ca un excelent specialist acum il lasa pe Boc sa aplice exact genul de masuri "nastrusnice" criticate de Croitoru (si de toti cei care stiu cat de cat economie de altfel...)
E o enigma....
Probabil te referi la forfetar, da' ala e altceva. Aia e masura de combatere a evaziunii fiscale.
se pare ca esti plin de enigme, fara sa intelegi prea multe din ce spune omul asta.
În acest mod se poate exercita presiune din partea populației asupra clasei politice (cel puțin teoretic vorbind).
De asemenea îmi place comentariul despre abilitatea clasei politice de a menține un anumit nivel de coerență :)
Idea lui de a reduce cu numărul de angjați la stat cu 100000 este un început bun (statul este deosebit de ineficient în România, deci mărimea acestuia ar trebui redusă). Noi ca societate civilă/cetățeni am putea pune presiuni asupra întregii clase politice pentru adoptarea unori măsuri în concordanță cu ideile stipulate de d-l Croitoru.
Nu e important de ce nu a fost pus/ nu a acceptat sa fie pus prim ministru. E important ca ceea ce trebuie făcut să fie făcut. E timpul să ne concentrăm asupra faptelor majore (gen polica guvernului în sprijinul economiei sau lipsa acestei politici) și să lăsăm un pic la o parte obsesia aproape telenovelistă cu luptele între actorii politici.
Dacă putem face acest lucru, vom forța ca dialogul atât pe scena politică cât și în media să se concentreze asupra lucrurilor menționate mai sus și care ne interesează pe noi direct.
Sper, doar atât.
1. Politica fiscala nu se face nicaieri la presiunea strazii. Nu se cresc si nu se scad taxe in urma protestelor sociale. Ar fi foarte nociv sa se intimple asha.
2. "Guvernul isi poate permite sa mareasca impozitele deoarece a dezvoltat un sistem complicat si ingenios prin care cetatenii de rand sunt siliti sa isi plateasca taxele" - pai nu e normal sa faca asha? Nu e normal sa incerce sa-si colecteze taxele? De ce nu-ti faci firma daca firmele pot face atita evaziune fiscala si tu, saracul angajat nu poti face asta?
3. Care impozite au crescut? Vorbesti ca sa te afli in treaba. Probabil esti si tu unu din aia platiti pe PFA si acuma te smiorcai pentru ca trebuie sa platesti impozitul forfetar. Da-mi si mie un exemplu de impozit care a crescut.