Cresterea oricarui impozit major intr-un moment in care economia este in cadere ar reprezenta "o masura nastrusnica", mai ales daca cheltuielile publice sunt ineficiente, a declarat duminica, la Pro Tv, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, potrivit Mediafax. In opinia lui Lucian Croitoru, astfel de "masuri nastrusnice" sunt impozitul pe avere sau obligarea bancilor de a accepta amanari la plata ratelor clientilor de pana la un an.

"Sa majorezi impozitele cand esti constient ca modul in care se efectueaza cheltuielile publice este ineficient nu reprezinta o solutie. Pe de alta parte o majorare a impozitelor nu poate duce la reluarea cresterii economice. Dupa parerea mea cand economia este in cadere cresterea oricarui impozit major ar fi o masura nastrusnica", a afirmat fostul candidat la functia de premier al Romaniei.

El este de acord ca Guvernul are datoria sa faca o estimare permanenta a veniturilor bugetare si sa compenseze eventuale minusuri si admite ca legile salarizarii si pensiilor nu vor avea efecte imediate, motiv pentru care s-a si decis ca ajustarea deficitului sa fie marginala, de la 7,2% la 5,9% din PIB. Acelasi motiv a stat si la baza motivatiei ca Romania sa amane cu un an, din 2011 in 2012, obligatia de a se incadra intr-un deficit bugetar de sub 3% din PIB.

In opinia oficialului BNR, Guvernul nu are mecanisme concrete de a sustine reluarea cresterii economice, dar trebuie sa mentina echilibrele pentru ca mediul de afaceri sa fie pregatit de relansare atunci cand semnalele din exterior vor fi pozitive: "Daca sub presiunea unui grup de interese se iau masuri pentru a proteja o industrie sau masuri nastrusnice deteriorezi mediul economic", a avertizat el.

  • Croitoru, dispus sa accepte o noua propunere pentru functia de premier

Lucian Croitoru a mai afirmat ca ar fi dispus sa accepte o noua propunere pentru functia de premier, insa numai in "conditii exceptionale", la fel ca in toamna anului 2009.

El a admis si ca se intalneste, "din cand in cand", "nu frecvent", cu presedintele Traian Basescu, dar spune ca nu va intra in politica, pentru ca este obisnuit sa gandeasca lucrurile in mod coerent, iar "in clasa politica romaneasca este foarte greu de mentinut coerenta".

Lucian Croitoru a fost desemnat de Traian Basescu pentru functia de premier in octombrie 2009, dupa de Cabinetul Boc a fost demis printr-o motiune de cenzura, insa nominalizarea sa a fost respinsa de Parlament.