Impactul economic al norului de cenusa vulcanica ce a paralizat transportul aerian in Europa in ultimele zile creste direct proportional cu prelungirea acestei crize. Potrivit specialistilor, citati de Reuters, cel mai pesimist scenariu indica o incetinire cu 1-2% a cresterii economice la nivelul continentului, in conditiile in care cresterea economica in Europa, in anul 2010, era prognozata la 1-1,5%.

Economistii spun ca nu iau in calcul deocamdata o revizuire a estimarii privind cresterea economica europeana, in speranta ca lucrurile vor reveni la normal pe continent saptamana viitoare.

  • Multe tari europene ar putea sa nu aiba deloc crestere economica

Ei avertizeaza insa ca, in cazul in care norul de cenusa vulcanica va persista cateva luni deasupra continentului, scaderea veniturilor din transporturi aeriene si turism ar duce la o incetinire cu 1-2% a cresterii economice a Europei.

"Acest lucru ar insemna ca multe tari europene sa nu mai aiba crestere economica anul acesta. A strivit, practic, relansarea economica", spune Vanessa Rossi, senior economic fellow la Chatham House. "Este incredibil de greu de prevazut ce se va intampla. Nici macar geologii nu ne pot spune", a adaugat aceasta.

Aceasta criza ar putea determina anularea concediilor, intarzierea livrarilor si scaderea cererii de combustibil pentru avioane.

Exportatorii africani de flori si legume catre pietele din Europa, companiile a caror activitate este direct dependenta de livrarile la termen si organizatorii de evenimente sunt doar cateva dintre numeroasele categorii afectate.

In ceea ce priveste companiile aeriene, acestea pierd zilnic 200 de milioane de dolari din cauza blocajului, dupa ce majoritatea tarilor europene si-au inchis spatiul aerian si aeroporturile.

  • Oamenii de stiinta: Ultima eruptie a vulcanului Eyjafjallajokull a durat doi ani

Oamenii de stiinta au avertizat ca vulcanul islandez a inceput sa erupa inca de acum o luna, insa a atras atentia abia acum, cand norul de cenusa vulcanica a traversat Europa, perturband traficul aerian pe intregul continent.

Ultima eruptie a acestuia (inceputa in 1821) a durat, insa, doi ani, nefiind exclus ca acest lucru sa se repete, spun specialistii, citati de The Atlantic.com.

In plus, acestia nu exclud posibilitatea ca eruptia vulcanica sa incetineasca incalzirea globala.