Premierul britanic, Gordon Brown, a declarat ca doreste o investigatie speciala privind banca americana de investitii Goldman Sachs, acuzata de frauda de catre organismul de reglementare a pietei de capital din SUA (Securities and Exchange Commission-SEC), transmite Bloomberg. Goldman Sachs este acuzata ca a vandut obligatiuni ipotecare fara sa informeze cumparatorii ca au fost concepute cu ajutorul unui client care, ulterior, a pariat pe caderea lor. Printre cumparatorii acelor obligatiuni s-a numarat si banca germana IKB Deutsche Industriebank AG precum si banca britanica Royal Bank of Scotland. Intra in text si vezi istoria uneia dintre cele mai mari banci din istorie.

„Vreau o investigatie speciala cu privire la incurcaturile dintre Goldman Sachs si

Se pare ca oamenii au fost indusi in eroare. Vreau ca Autoritatea pentru Servicii Financiare sa ancheteze imediat situatia

Gordon Brown, premierul britanic

companiile din acest grup cu alte banci, privind ce s-a intamplat”, a declarat Brown, pentru postul de televiziune BBC.

„Se pare ca oamenii au fost indusi in eroare. Vreau ca Autoritatea pentru Servicii Financiare sa ancheteze imediat situatia”, a declarat Brown.

Anterior, purtatorul de cuvant al guvernului german, Ulrich Wilhelm, a declarat ca Agentia de supraveghere a pietei financiare germane (BaFin) va cere informatii de la SEC.

„Dupa o analiza atenta a documentelor, vom examina posibilele actiuni in justitie”, a declarat Ulrich Wilhelm.

  • Goldman Sachs au ascuns investitorilor faptul ca fondul Paulson & Co. a luat o pozitie short contra CDO-ului, mizand ca valoarea sa va scadea

Potrivit SEC, Goldman Sachs si unul dintre vicepresedintii sai, Fabrice Tourre, nu au comunicat investitorilor o serie de „informatii vitale” despre un portofoliu de obligatiuni de tip CDO (collateralized debt obligations). Printre aceste informatii, era si aceea ca un mare fond speculativ, Paulson & Co, a jucat un rol in procesul de selectie a portofoliului. De asemenea, Goldman Sachs si vicepresedintele Fabrice Tourre au ascuns investitorilor faptul ca, ulterior, fondul Paulson & Co. a luat o pozitie short contra CDO-ului respectiv, mizand ca valoarea sa va scadea.

Potrivit SEC, Royal Bank of Scotland Group Plc, care in prezent este detinuta de guvernul britanic, a platit 841 de milioane de dolari catre Goldman Sachs pentru a scapa de obligatiunile Abacus pe care le-a mostenit odata cu preluarea ABN Amro in 2007. In plangerea SEC, este mentionata si banca germana IKB Deutsche Industriebank AG, care a pierdut aproape toate cele 150 de milioane de dolari investite in CDO-urile vandute de Goldman.

  • Cine este "The Firm"?

Goldman Sachs (The Goldman Sachs Group, Inc., dar i se mai spune si GS sau Goldman) este una dintre cele mai vechi si prestigioase banci de investitii. Finantistii ii spun „The Firm” (Firma) si stiu ei foarte bine de ce. Cu birouri in toata lumea, The Firm consiliaza orice si pe oricine. Sunt preferate guvernele si cele mai bogate familii de pe planeta. The Firm furnizeaza si lideri ai vietii economice sau politice, cum e cazul lui Robert Rubin, Henry Paulson sau chiar Mario Draghi, guvernatorul Bancii Italiei. In cazul liderilor care au ramas fara „coledzi”, The Firm ii ia la ea, asa cum a procedat cu Otmar Issing, fostul economist sef al Bancii Centrale Europene.

Goldman Sachs a fost fondata in 1869 de Marcus Goldman, caruia i s-a alaturat in 1882 nepotul acestuia, Samuel Sachs. 17 ani mai tarziu, intra in actionariat fiul batranului Goldman, Henry si Ludwig Dreyfus, nepotul lui Marcus. "The Firm" si-a facut rapid un nume in piata fiind printre pionierii utilizatorilor de hartii de valoare. In 1896 s-a listat la Bursa din New York. La inceputul secolului, Goldman a jucat un rol important in instituirea regulilor de admitere la Bursa, prin instituirea IPO (initial public offering). Devine renumita si prin faptul ca angajarile se faceau in baza a cel putin un MBA facut la cele mai bune scoli de economie.

  • The Firm a lansat in 1928 o companie care functiona in baza unei scheme tip Ponzi

In decembrie 1928, compania infiinteaza Goldman Sachs Trading Corp., o firma care functiona in baza unei scheme Ponzi. Un an mai tarziu, crahul din 1929 provoaca falimentul GS Trading Corp, a carei reputatie i-a patat multi ani obrazul bancii mama.

In a doua jumatate a anului 2007, GS este printre foarte putinele companii care nu a inregistrat pierderi in urma crizei subprime. E drept, profiturile din 2008 au scazut cu 70%.

In 21 septembrie, GS obtine aprobarea transformarii bancii de investitii in holding bancar. Grupul poate astfel beneficia de o injectie de lichiditati din partea Fed prin planul elaborat de Henry Paulson, fost presedinte al The Firm. Warren Buffett intra oficial in capitalul GS, cu 5 miliarde de dolari. Goldman Sachs mai primeste 13 miliarde din partea AIG, salvata ea insasi de la faliment de catre Stat.

  • La GS, oricine poate paria impotriva a orice. Un adevarat cazino financiar, spun unii analisti

In urma cu doua saptamani, revista americana Rolling Stones a publicat un text semnat de Matt Taibi, in care acesta acuza The Firm de provocarea celor mai mari bule din ultimii 80 de ani si de manipularea pietelor. Banca de afaceri a devenit in ultimii ani un veritabil cazino financiar, in care oricine putea paria impotriva a aproape orice. GS actioneaza si in calitate de prime broker, furnizand servicii si finantari fondurilor de risc. Paralel cu asta, banca dispune de fonduri concurente celor pe care le finanteaza, cum e si cel al speculatorului american John Paulson, care ii era in acelasi timp si client si concurent.

Cand analistii GS fac estimari privind pretul petrolului, divizii financiare importante din cadrul The Firm, speculeaza in baza acesto informatii, influentand pretul barilului.

In toamna lui 2009, numarul 2 al Goldman, Garry Cohn, pleaca in Grecia, unde propune Guvernului un instrument financiar care „rostogolea” o parte din importantul deficit bugetar elen. Guvernul grec refuza oferta, dupa ce in trecut acceptase planurile de „salvare” ale bancii de investitii. Goldman Sachs raspunde acum acuzatiilor oficialilor SEC, spunand ca nu a facut altceva decat sa respecte ordinele clientilor sai, investitori sofisticati, care stiu bine ce inseamna riscul in pietele financiare.