China si Venezuela au anuntat ca vor incheia acorduri in domeniul energiei si o serie de imprumuturi in valoare de 36 de miliarde de dolari. Presedintele venezuelean Hugo Chavez a declarat ca a cazut de acord asupra unui pachet de investitii de 16 miliarde de dolari si ca cele doua guverne au semnat deja mai multe acorduri. Venezuela va primi, de asemenea, credite preferentiale in valoare de 20 miliarde de dolari de la Banca Asiatica de Dezvoltare, informeaza AFP.

"Multumesc, Hu Jintao, si multumesc, China", a declarat Hugo Chavez. Presedintele chinez Hu Jintao trebuia sa participe la ceremonia de semnare a acestor acorduri, insa a fost fortat sa se intoarca in tara, dupa ce un seism a ucis peste 1.700 de oameni in regiunea Tibetului. Presa de la Beijing scrie ca pachetul de investitii va ajuta Venezuela sa isi dezvolte industria petroliera. Acordurile includ, insa, si un ajutor din partea Chinei pentru construirea de centrale termice electrice in Venezuela.

Chavez a anuntat ca imprumuturilor vor fi folosite pentru a construi noi centrale electrice, autostrazi si alte proiecte si a declarat ca vor fi rambursate in petrol. Venezuela a devenit al cincilea partener comercial al Chinei in America Latina, cu schimburi comerciale bilaterale in valoare de 7.15 miliarde de dolari anul trecut.