Proiectul reprezinta o varianta de lucru aflata in discutie la nivelul Guvernului si transmisa spre consultare ministerelor implicate, iar forma finala va fi remisa Comisiei Europene inainte de aprobarea de catre Executiv. Potrivit documentului citat, Fondul nu se va supune controlului, supravegherii si reglementarii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Bancii Nationale, desi va opera pe piata de capital.
- Ideea a fost lansata in 2009, de AVAS
"Din participatiile minoritare gestionate de statul roman, prin ministerele si autoritatile coordonate de Guvern, precum si din aportul in numerar al CEC Bank se infiinteaza Fondul Roman de Investitii.
- Fondul va fi finantat si din rezerva valutara a BNR
Actiunile minoritare care vor alimenta Fondul vor fi vandute pe piata de capital, prin licitatie deschisa cu cel mai mare pret oferit, prin negociere in cazul acordarii drepturilor de preferinta ori prin toate aceste metode combinate.
Fondul Roman de Investitii va prezenta anual Guvernului si Bancii Nationale un raport privind destinatia banilor.
Fondul va fi condus de un consiliu de administratie format din reprezentanti ai fiecarui participant, numiti de Guvern pentru o perioada de cinci ani, din care va fi ales un presedinte si un vicepresedinte. Activitatea curenta a Fondului va fi condusa de un director general executiv, numit de presedintele CA si cu acordul consiliului.
- Pe intreaga durata de activitate va fi scutit de la plata impozitului pe profit si a taxei pe valoarea adaugata
Saptamana trecuta, Ministerul Economiei a redactat un document care indica faptul ca, pentru alimentarea acestui fond de investitii, Guvernul va vinde pe bursa actiuni la companii listate, precum Petrom si Transelectrica, sau care vor fi listate, printre care Romgaz, subsidiare ale Enel si E.ON, si va exercita optiunea de vanzare a titlurilor detinute la companii energetice privatizate, estimand incasari de peste un miliard euro.
Guvernul a anuntat, in luna martie, ca va infiinta un fond national de investitii alimentat din actiunile minoritare detinute de stat la diferite companii si care sa fie valorificate pentru proiecte de investitii.
Bafta baieti, poate intr-o zi veti avea si voi parte de un proces echitabil pe la Targoviste....
Ca istoria se repeta...spune un proverb.
Din cate stiu inca se tranzactioneaza pe sub mana si a fost nevoie de 3-4 ani pana sa aleaga un consultant strain cu care sa lucreze la listarea pe bursa...
Se pare ca ne intoarcem la ce a fost inainte de 89:
- guvernul se implica sa dea case la tineri, sa garanteze imprumuturi la banca;
- da ajutoare sa isi poata cumpara oamenii masina;
- fac doua companii mari de electricitate;
- acuma fac fondul asta mare de investii unde iar vor fi cateva sute de joburi pentru nevestele si plozii politrucilor.
Bai politicieni de mucava, rolul vostru e altul si e relativ simplu:
- legi si reglementari care sa transforme Romania intr-un mediu prietenos cu mediul de afaceri si care sa atraga investitii;
- asigurarea unui sistem de sanatate eficient;
- asigurarea unui sistem de invatamant eficient;
- asigurarea functionarii unei justitii independente;
Deocamdata nici unul din aceste puncte nu este bifat, dar voi va apucati de altele.
Voi chiar nu aveti simtul masurii?
In al doilea rand e interesanta finantarea acestui fond: de la CEC BAnk, despre care guvernul se lauda ca vrea sa il capitalizeze, nu sa il decapitalizeze, si mai ales din rezerva valutara a BNR !?!?!? Sa fie asta un mijloc de acces la resursele intangibile ale BNR? Ciudat si aiuristic. O vad ca o pusculita pentru guvern, cu bani de "investit".