FMI ar putea propune doua tipuri de taxe asupra bancilor, se arata intr-un document confidential obtinut de jurnalistii de la BBC. Potrivit textului provenit de la FMI, una dintre taxe va fi fixa, iar cealalta se va calcula in functie de profitul fiecare banci. Propunerea Fondului, care urmeaza sa fie prezentata la summitul G-20 din iunie, noteaza ca aceste taxe reprezinta pretul pe care bancile trebuie sa il plateasca pentru criza financiara pe care au declansat-o. "Nu ne asteptam ca bancile sa reactioneze pozitiv la ideea acestor taxe", comenteaza jurnalistii britanici, in vreme ce oficialii Regatului Unit spun ca propunerile sunt "interesante si binevenite".

  • Pana acum, desi se vorbise mult, nu parea sa existe nimic concret in materie de taxare a bancilor

Pana acum, Europa nu are o idee comuna asupra taxarii sistemului bancar. Fireste, bancile se opun oricarei forme de taxare, avandu-l de partea lor pe seful Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, care spune ca nu e momentul unei presiuni

A recunoaste ca bancile trebuie sa aiba o contributie directa la bunastarea societatii in mijlocul careia functioneaza este corect

Alistair Darling, ministrul de Finante britanic

suplimentare asupra sistemului bancar. "Sustin ideea unei taxe pe banci si aceasta ar trebui sa fie un subiect de discutie pentru G20", a declarat Barroso in fata Parlamentului european, la Strasbourg.

"Este adevarat ca sectorul bancar, dupa toate problemele pe care le-a creat pentru situatia economica in ansamblul sau, contribuie si la viitorul economiilor noastre", a argumentat Barroso.

  • Franta , Germania si Anglia sunt pentru. Canada nu vrea sa auda de taxa

"Ca de fiecare data, este o chestiune de echilibru: nu dorim sa subestimam un sector foarte important al economiei, dar credem ca sunt necesare masuri suplimentare, pentru a reinstaura increderea in sectorul financiar", a adaugat presedintele CE.

La inceputul lui aprilie, CE a publicat un studiu, conform caruia taxa pe banci in UE ar putea "genera venituri substantiale" de pana la 50 miliarde de euro si ar ameliora stabilitatea sistemului, limitand "comportamentele indezirabile din partea institutiilor financiare".

Dupa ce premierul britanic, Gordon Brown, a adoptat ideea taxei pe banci, Franta si Germania si-au exprimat dorinta de a recurge la acest mecanism si sunt gata sa incheie un acord in aceasta privinta, care ar putea fi validat in noiembrie, la summitul G20 de la Seul. Acest subiect va fi discutat la prima reuniune G20, care va avea loc in iunie, la Toronto.

Masura a fost adoptata la finalul lui martie de Germania, unde taxa pe banci va aduce venituri de peste un miliard de euro pe an.