Criza datoriilor publice in Europa ii determina pe investitori sa se reorienteze pe piete emergente precum Brazila, China si India, arata un document al Fondului Monetar International, publicat miercuri, ca raspuns la o intrebare a jurnalistilor daca criza actuala modifica ordinea economica a lumii, scrie Reuters.

Intr-un raport privind economia globala, FMI arata ca criza datoriei publice din Grecia si cea din alte tari care fac parte din zona euro a schimbat perceptia investitorilor asupra riscului si i-a orientat catre piete unde ar putea avea profit.

Printre tarile cu probleme financiare serioase FMI aminteste Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania si Italia. FMI mai spune ca problemele financiare ale unor guverne din zona Euro ridica semne de intrebare chiar si asupra viitorului monedei unice europene.

Conform FMI, impactul acestei crize de încredere se resimte in randul micilor investitori, pana la cei care investesc in fonduri de miliarde de dolari. Acestia sunt interesati sa investeasca pe pietele emergente care le-ar putea aduce profit pe termen lung.

Acum investitorii privesc spre cele mai exotice "piete de frontiera" cu randamente ridicate, optand mai ales pentru investitii in tari precum Brazilia, China si India, mai arata FMI.