Economia Romaniei va creste anul viitor cu 5,1%, potrivit raportului World Economic Outlook publicat de Fondul Monetar International (FMI), acesta fiind cel mai mare avans din Uniunea Europeana. FMI estimeaza ca Produsul Intern Brut al Romaniei va creste cu 0,8% in acest an, revizuind in scadere prognoza initiala de 1,3%.

Conform acestui raport, perspectivele de crestere ale economiilor din Europa emergenta variaza semnificativ. Astfel, economiile unor tari care au rezistat relativ bine crizei mondiale, precum Polonia, sau unde increderea din piata interna si-a revenit dupa socul extern initial, precum in Turcia, se vor redresa mai rapid, ajutate de revenirea fluxurilor de capital si normalizarea comertului.

In acelasi timp, economiile care inaintea crizei aveau cresteri economice nesustenabile care au generat deficite de cont curent mari, precum Bulgaria, Letonia si Lituania, si cele cu finante publice si private vulnerabile, cum e cazul Ungariei, Romaniei si tarilor baltice, isi vor reveni mai lent, partial din cauza masurilor limitate de care dispune guvernul.

Pe ansamblu, avansul din Europa emergenta va fi de 2,9% in 2010 si de 3,4% in 2011.

Totodata, FMI se asteapta ca avansul economiei europene sa fie modest, estimand o crestere economica de 1,3% in acest an si 1,9% in 2011.

Cea mai mare rata de crestere din UE va avea loc in Slovacia (4,1%), urmata de Polonia (2,7%) si Luxembrug (2,1%), in vreme ce cele mai mari scaderi ale PIB se vor inregistra in Letonia (-4,0%), Grecia (-2,0%) si Lituania (-1,6%).

In 2011, Romania va fi tara europeana cu cea mai mare crestere economica, urmata de Solvacia (4,5%) si Estonia (3,6%), in vreme ce Grecia va fi singurul stat care va ramane in teritoriu negativ.