Guvernul sprijina o propunere legislativa pentru eliminarea comisioanelor bancare de rambursare anticipata a creditelor, a declarat, joi, premierul Emil Boc, la prezentarea Raportului de activitate al Consiliului Concurentei. Proiectul este initiat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Consiliul Concurentei.

  • "Un proiect la care, in calitate de prim-ministru, tin foarte mult, datorita faptului ca va avea un efect ce va fi resimtit de sute de mii de romani il constituie propunerea legislativa elaborata de ANPC cu sprijinul Consiliului Concurentei, care vizeaza eliminarea comisionului la rambursarea creditelor bancare", a declarat Emil Boc, citat de Agerpres.
  • Actul normativ este fundamentat pe o initiativa europeana, dar similar cu alte state membre ale Uniunii Europene, pe care autoritatile romane o adapteaza specificului economiei nationale, a adaugat Emil Boc: "De aceea, ne propunem sa adoptam aceasta propunere care vizeaza eliminarea comisionului de rambursare a creditelor bancare, extinzand eliminarea comisionului de rambursare anticipata atat asupra creditelor cu garantie imobiliara, cat si a celor fara acest tip de garantie".
  • Emil Boc este de parere ca acest proiect, destinat cresterii concurentei in sistemul bancar, "va avea efect asupra tuturor romanilor care au credite bancare si care astfel vor ajunge sa beneficieze de dobanzi mai reduse si nu vor mai fi captivi unui credit de 20 de ani".

Primul ministru a mai precizat ca Guvernul va colabora cu Consiliul Concurentei pentru eliminarea legislatiei care impiedica libera concurenta in mediul de afaceri romanesc.