Autoritatile europene trebuie sa astepte sa vada daca stabilitatea zonei euro este amenintata de criza datoriilor din Grecia inainte de a decide acordarea de ajutoare financiare, a declarat miercuri cancelarul german Angela Merkel citata de AFP. Ea a mai spus ca Grecia trebuie sa intocmeasca un plan de salvare credibil, inainte ca statele din zona euro sa furnizeze ajutoare financiare.

Dupa ce Grecia prezinta un plan de salvare credibil, "Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International ar trebui sa stabileasaca daca exista vreo situatie in care stabilitatea zonei euro impune acordarea unor ajutoare", a declarat Angela Merkel.

"Grecia trebuie sa garanteze ca finantele statului vor reveni pe o cale solida", a mai spus Merkel, care a subliniat ca principala preocupare o reprezinta stabilitatea monedei euro.

Premierul grec George Papandreou a anuntat vineri ca i-a cerut ministrului de finante sa ia toate masurile necesare pentru a activa mecanismul de salvare oferit de statele din zona euro si de FMI. Autoritatile elene se asteapta sa primeasca prima transa din ajutorul in valoare de aproximativ 45 miliarde de euro inainte de 19 mai.