Germania este pregatita sa isi exercite dreptul de veto si declara ca nu este „gata sa acorde un cec in alb” Greciei, a declarat duminica seara ministrul german de externe, Guido Westerwelle, pentru televiziunea publica germana. „Nu suntem gata sa acordam un cec in alb”, a raspuns ministrul liberal la o intrebare a ZDF privind ajutorul financiar promis Greciei de europeni si de FMI. „Nu este deloc convenit ca Grecia sa primeasca efectiv ajutor de la Europa. Noi nu dam cecuri in alb”, a repetat seful diplomatiei germane.

„Nu poate exista un ajutor decat daca nu exista un alt mijloc de stabilizare a monedei noastre comune”, a adaugat el. Germania poate spune „nu” cererii de ajutor a Greciei daca Atena nu implementeaza in urmatorii ani o „politica stricta de austeritate”, a declarat la randul sau Wolfgang Schauble, ministrul german de finante, pentru jurnalul duminical Bild am Sonntag.

In ultimele zile numarul pozitiilor care solicita iesirea Greciei din zona Euro s-a inmultit, mai ales ca fara presiunile organismelor financiare internationale autoritatile elene par sa nu fie capabile de reformele dure de care economia are nevoie. Cei mai radicali in ceea ce priveste excluderea Greciei din Euroland sunt, fireste, germanii.