Acum nu mai discut despre conditionalitati, Maastricht, inflatie sau deficit. Ma gandesc prin prisma ticaitului care se aude dinspre Guvern.

Nu poti sa treci la euro unilateral. Trebuie sa ai niste monitorizari din partea Ecofin, care sa trimita Comisiei Europene o recomandare (sau dimpotriva, o contra-recomandare) apoi mai e un schimb de discutii intre oficialii romani si cei ai UE…Toate astea cer timp. Ecofinul nu se reuneste cand suna premierul din clopotel. Monitorizarile alea nu se fac nici ele peste noapte.

In fine, intrebarea este cat timp ne-a mai ramas pentru ca formalitatile sa fie indeplinite. Si ce pierdem daca nu aderam la Euroland?

Dintr-un mail de azi al prof. Daianu. “De la aparitia UME a existat o controversa privind optimalitatea ei –potrivit criteriilor “optimal currency area”. Scepticii au sustinut ca in lipsa unui mecanism fiscal adecvat (inclusiv transferuri fiscale intre regiuni/tari) sistemul nu ar fi viabil. De aici si nevoia GSP. Optimistii au mizat pe intensificarea convergentei reale ca urmare a introducerii euro.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.