Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Moody`s va mentine perspectiva negativa asupra bancilor romanesti

Agentia de evaluare financiara Moody's va mentine, probabil, pe termen lung, o perspectiva negativa asupra majoritatii sistemelor bancare din 12 tari din Europa de Est, Comunitatea Statelor Independente (CIS) si statele baltice. Evaluarea agentiei de rating vine intr-un moment in care credibilitatea acestor institutii este la cote minime. Acestea au fost acuzate ca acordau ratinguri in functie de propriile interese comerciale. Moody`s subliniaza ca, pentru acest an, va mentine probabil perspectiva negativa pentru sistemele bancare din Romania, Ucraina, Kazahtan, Ungaria, Bulgaria si statele baltice, din cauza presiunilor negative continue asupra sistemului financiar si a mediului economic inca dificil din aceste tari. Semne de stabilizare au inceput totusi sa apara in cateva tari, iar agentia apreciaza ca perspectiva pentru sistemele bancare din Polonia, Rusia, Slovacia si Cehia ar putea fi revizuite in crestere, de la negativa la stabila, in a doua jumatate a lui 2010.

Franco Frattini: Sunt ingrijorat de intransigenta Germaniei cu privire la Grecia

Ministrul italian de externe si-a exprimat luni ingrijorarea cu privire la "intransigenta" Germaniei, dupa ce oficiali germani au declarat ca ar putea folosi dreptul de veto impotriva planului de sprijin financiar destinat Greciei. Aceste declaratii vin dupa ce ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a spus duminica seara ca Germania este pregatita sa isi exercite dreptul de veto si ca nu este "gata sa acorde un cec in alb" Greciei. Totodata, Wolfgang Schauble, ministrul german de finante, a declarat ca Germania poate spune "nu" cererii de ajutor a Greciei daca Atena nu implementeaza in urmatorii ani o "politica stricta de austeritate". In ultimele zile numarul pozitiilor care solicita iesirea Greciei din zona Euro s-a inmultit, mai ales ca fara presiunile organismelor financiare internationale autoritatile elene par sa nu fie capabile de reformele dure de care economia are nevoie. Cei mai radicali in ceea ce priveste excluderea Greciei din Euroland sunt, fireste, germanii.

General Motors ofera compensatii rusilor de la Sberbank carora nu le-a mai vandut Opel anul trecut

General Motors a acceptat sa plateasca bancii ruse Sberbank compensatie pentru a rezolva un litigiu legat de faptul ca GM s-a razgandit in ultima clipa anul trecut si nu a mai vandut Opel concernului Magna-Sberbank. Rusii amenintasera ca vor chema GM in justitie daca nu primeste compensatie pentru o afacere esuata care ar fi putut fi profitabila Rusiei.

Sberbank era cel mai important finantator al tranzactiei care, daca s-ar fi concretizat - ar fi directionat tehnologia Opel catre Rusia, ajutand industria auto a tarii sa se modernizeze. Afacerea a picat, iar Sberbank a cerut compensatii, le-a primit, insa suma nu a fost dezvaluita.

Nick Anstee, primarul centrului financiar londonez: Investitiile celor 4.000 de companii britanice in Romania depasesc 4 miliarde de euro

Primarul centrului financiar al Londrei, Nick Anstee, insotit de o delegatie de oameni de afaceri din Marea Britanie, incepe astazi o misiune comerciala in Bucuresti, cu scopul de promovare a sectorului privat din Regatul Unit si de dezvoltare a businessului dintre cele doua tari. Lordul Primar participa la un seminar organizat de Ambasada britanica pe tema parteneriatului public-privat alaturi de reprezentanti ai unor companii britanice.

Lordul Primar se va intalni cu presedintele Traian Basescu, cu premierul Emil Boc, precum si cu ministrii Finantelor Sebastian Vladescu si Economiei Adriean Videanu. De asemenea, el va avea intrevederi cu alti inalti oficiali romani, precum si reprezentanti ai comunitatii de afaceri romano-britanice.