In ceea ce priveste starea tehnica a drumurilor publice, spun statisticienii, 49,0% din
![]() |
Reteaua de drumuri publice Foto: INS |
![]() |
Din totalul drumurilor publice, mai putin de 2% sunt cu 3 si 4 benzi de circulatie, mai spun oficialii INS. Drumurile judetene erau, in proportie de 48,0%, drumuri cu imbracaminti usoare rutiere, iar drumurile comunale erau, in proportie de 50,4%, drumuri pietruite.
La 31.XII.2009 liniile de cale ferata de folosinta publica in exploatare insumau 10.784 km, din care 10.645 km (98,7%) linii cu ecartament normal, 5 km (0,1%) linii cu ecartament ingust si 134 km (1,2%) linii cu ecartament larg. La sfarsitul anului 2009, lungimea liniilor de cale ferata in exploatare electrificate era de 4.002 km, cunoscand o crestere de 0,7% fata de anul 2008 (+28 Km) si reprezentand 37,1% din reteaua de cale ferata in exploatare.
degeaba ai sosele care se intind pe sute de mii de km daca acestea sunt din pamant , pietris, asfalt in valuri sau pline de gropi ca dupa bombardament.
In afara de cei 40 km de autostrada, toata infrastructura existenta a fost facuta pe vremea lui nea Nicu, dupa el doar s-a furat si distrus. In 2015 se implinesc 25 de ani de la revolutie, cam tot atat cat a stat si nea Nicu.
Drumuri de calitate nu o sa avem decat atunci cand se va lua spaga cat mai putina, spre deloc.
Ne bucuram totusi ca cei de la drumuri au salarii de zeci de mii de euro si nu trebuie sa faca nicio performanta, ca doar e la stat si la stat se sta.
degeaba ai un ministru competent, daca acesta nu are buget pentru constructia de infrastructura, nu?
daca tu ai 10 lei in buzunar, pentru ca restul de 8,000 lei ti i-au cheltuit rudele pe pomeni, degeaba iti vor cere copiii sa le cumperi mobila in dormitor, haine, rechizite scolare, pentru ca nu poti face nimic cu 10 lei!
O taxa de 2 lei pe km ar insemna ca un drum Timisoara - Bucuresti si retur, de ex., in plus fata de benzina si uzura masinii, te costa v'o doua mii de lei taxa de drum. Unu' care face drumu' asta de doua ori pe luna plateste anual inca spre dois'pe mii de EUR taxe de drum, daca se face taxa cum zici matale. Asta pe un turism. Daca la camioane e mai mult, de ex. proportional cu greutatea, inseamna ca un TIR baga la un drum deja v'o 2500 de EUR. Cam ce parere ai, de unde scoate transportatorul baii aia? Iti zic io, ca pe matale nu cred ca te duce mintea: il taxeaza pe furnizorul marfii, sau pe cumparator. Indiferent pe care-l taxeaza, ala il taxeaza pe clientul final. Asa ca ajungi sa iei pui de ex. pui crescuti in Iasi cu de trei ori pretul in Bucuresti, televizoare importate din Japonia la dublu pretul din Ungaria sau Austria, chiar si paine iar la pret dublu. si in plus nici nu-ti renteaza sa te duci cu masina sa-ti aduci de unde e ieftin. Poate matale ai fabrica de bani, da' unu' care traieste dintr-o pensie de 1000 de lei ar muri de foame, desi el nici macar nu circula cu vreo masina.