Depozitele din banci ale populatiei (persoane fizice si companii) au atins in martie 167,1 miliarde lei, mai mult cu 8,4% fata de aceeasi luna din 2009, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In acelasi timp, soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a scazut in martie cu 1,6% fata de luna similara de anul trecut, la 199,4 miliarde de lei, imprumuturile in lei scazand cu 4,9%, iar cele in valuta urcand usor cu 0,7%, mai arata datele BNR.

Datele BNR mai ofera prilejul de a calcula gradul de monetizare al economiei sau viteza de circulatie a banilor. Practic, intarzierea reformelor din Romania poate fi "citita" si cu ajutorul indicatorilor masei monetare. In plan monetar, acest lucru se traducea pana nu demult prin scaderea puterii de cumparare a leului insotita de „fuga de bani”, proces pe care economistii il denumesc „scaderea gradului de monetizare a economiei”. Paradoxul aparent a fost ca pe masura cresterii cantitatii nominale de bani, gradul de monetizare a economiei a fost tot mai scazut .

Acum, lucrurile stau putin mai optimist, potrivit noilor indicatori transmisi marti de BNR. Astfel, masa monetara in sens larg (M3) a fost la sfarsitul lunii martie 2010 de 189976,6 milioane lei. Fata de luna februarie 2010 aceasta a crescut cu 1,3 la suta (1,1 la suta in termeni reali), iar in raport cu martie 2009 masa monetara a crescut cu 8,4 la suta (4,0 la suta in termeni reali).