„Nu am avut sentimente de neliniste dupa discutiile cu reprezentantii FMI. Am discutat despre masurile pe care le-am luat ca institutie pentru a continua reducerea constanta a arieratelor pe care le are Statul fata de companii ca si despre ceea ce am intreprins pentru a asigura o colectare corespunzatoare a veniturilor la buget”, a declarat pentru HotNews.ro secretarul general al ANAF, Adrian Cucu. El a mai spus ca discutiile in detaliu cu reprezentantii Finantelor se poarta pe grupuri de lucru specializate la care reprezentantii ANAF nu participa, dar sentimentul de la finalul discutiilor de azi este unul pozitiv.

„Prin Ordonanta de Urgenta aprobata saptamana trecuta, au fost reduse marjele de intarziere si a fost schimbat sistemul de plata al acestora pentru a sprijini operatorii economici aflati temporar in imposibilitate de plata a obligatiilor fiscale. Am mai prezentat procedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA si am aratat facilitatile adoptate recent pentru a putea plati mai usor operatorii economici care fac activitate de export. Am aratat faptul ca restituirile de TVA sub 10.000 de lei se fac fara control anticipat.

Am prezentat si alte facilitati pe care le-au primit marii contribuabili la rambursarea de TVA. In acest context, am prezentat si faptul ca am avut o evolutie constant pozitiva in sensul ca am redus soldul de TVA de rambursat aflat in intarziere. Discutia nu a fost despre nivelul efectiv al sumelor colectate, ci despre masurile pe care le-am intreprins pentru a asigura o colectare corespunzatoare a veniturilor ce se cuvin bugetului de stat”, a mai spus Cucu. Oficialul ANAF a subliniat ca, daca vor fi aplicate metodele de control indirect, multi dintre evazionisti ar putea iesi la lumina.

„Atunci cand nu vor prezenta documente care sa ateste valoarea veniturilor, vom avea dreptul sa le reconstituim pornind de la alti indicatori: rulajul din conturile lor, de la volumul de materie prima consumat - pentru ca pana acum s-a constatat in unele situatii consumuri foarte mari de materii prime, consumuri foarte mari de energie, dar se sustinea ca productie nu exista. In acest moment avem posibilitatea sa stabilim valoarea reala a veniturilor realizate. TVA-ul se va afla din rulajul firmei, din verificarile incrucisate cu ceilalti operatori economici cu care s-a lucrat, din declaratiile depuse de acestia, din rulajul conturilor, efectiv se va afla si TVA-ul”, a punctat secretarul general al ANAF.