Familia Ionescu a trait tare bine pana sa vina criza. Domnul Ionescu era un eficient salesman la un dealer auto a unei reputate marci. Doamna Ionescu avea o mica afacere in textile, iar veniturile lor erau de peste 12.000 de lei pe luna. Uneori bateau si 20.000 de lei, daca domnul Ionescu vindea mai multe masini sau daca doamna Ionescu primea comenzi mai mari. “Nu era saptamana sa nu ne sune careva de la vreo banca sa ne intrebe daca nu vrem bani. Nu voiam, asa ca-i refuzam si uneori ii mai si injuram ca nu voiau sa ne spuna de unde au numerele noastre de mobil”, scrie Dan Popa pe blogul lui.
Pana la urma, in septembrie 2007, au decis sa isi faca o casa la 10 kilometri de oras. Cand s-au dus la o banca din proprie initiativa, consilierii au crezut ca l-au apucat pe Dumnezeu de picior. La veniturile lor, puteau lua o suma foarte mare pe credit, basca echiparea cu alte produse bancare. Au luat 150.000 de euro credit, au mai primit un card de credit cu limita de VIP..Toti pareau fericiti.
Fireste, cand a venit criza si domnul Ionescu a ramas fara serviciu, si-au dat seama ca urmeaza vremuri grele. Noroc ca mai aveau jumatate din banii luati pe credit pe care i-au restituit in octombrie 2008. Au vandut doua din cele 3 masini si cu ce mai aveau prin banca au inapoiat toti cei 150.000 imprumutati initial. Nu voiau sa ramana datori cu sume asa de mari, mai ales ca efectele crizei incepeau sa apara.
In 2009, a venit prima scrisoare de la banca.
Erau invitati sa mearga pentru clarificarea „unor aspecte ce tin de contractul de credit cu numarul…”
Oras mic, angajatii bancii aflasera ca domnul Ionescu nu mai avea serviciu si ca, probabil, firma doamnei Ionescu e in pragul falimentului din lipsa de comenzi.
Domnul Ionescu s-a dus la banca si a recunoscut ca nu a mai achitat ratele la cardul de credit, ca nu avea de unde. A incercat sa discute despre o pasuire, dar n-a prea avut cu cine. Functionara era nervoasa. „Din cauza dumneavoastra nu ne mai atingem tintele de vanzari si nu mai luam bonusuri. Si noi avem familii, sa stiti. Platiti-va ratele, ca altfel nu va vad bine!”, i-a spus femeia. Probabil aceeasi care in urma cu doi ani se ruga mieros sa-i dea bani cu carul. Domnului Ionescu i s-a intins o foaie pe care trebuia sa o semneze.
ANGAJAMENT DE PLATA NR./22.10.2009
LA CONVENTIA NR.4356/
Incheiat intre :
…. S.A. Sucursala Caras-Severin, cu sediul in …, 1, Jud.,CARAS –SEVERIN, inregistrata la Registrul Comertului cu nr, denumita in continuare BANCA .
D-nul., cu domiciliul in localitatea …, , judetul/sectorul. Caras-Severin posesorul/posesoarea actului de identitate tip CI seria …nr…., cod numeric personal nr.., telefon, cetatenia romana in prezentul angajament de plata Imprumutat,
Intrucat la data de 04.09.2007,. Banca a acordat Imprumutatului un credit in suma de 18.248,00 EURO reprezentand descoperit autorizat de cont pe card. Imprumutatul inregistreaza restanta fata de Banca in suma de 15.208,00 EURO, la care se va calcula dobanda de 25% de comun acord partile au convenit urmatoarele:
Art. 1. Reesalonarea datoriei restante pe o perioada de 6 luni, incepand cu data de 25.10.2009 (urmau ratele, esalonate)
Acest angajament de plata constituie o ultima posibilitate de solutionare pe cale amiabila si executarea in conditiile stabilite in conventia nr.4356…
Cu hartia in mana, domnul Ionescu a plecat acasa. Abia daca isi mai amintea cum se rugau bancherii de el sa-i dea bani. Acum se inghesuie ca sa-i ia, dar asta-i viata. A vrut bani, acum trebuie sa achite factura.Cum zilele treceau si bani pentru rate nu avea, dl. Ionescu a mai primit o hartie de la banca. De data asta, tonul devenise mai dur.
NOTIFICARE
Catre,
D-nul/D-na
Loc. , Str., Nr., Bl., Sc.1 ,Et.1, Ap.35
Jud. CARAS-SEVERIN
Prin prezenta, Sucursala Caras-Severin, cu sediul in, jud. Caras-Severin, in temeiul prevederilor art. 1079 Cod civil, va notifica faptul ca, la aceasta data, aveti o datorie fata de banca in valoare 18.248,00 EURO ,din care restanta in suma de 15208,00 EURO (credite + dobanzi), rezultand din nerespectarea clauzelor contractuale stipulate in cuprinsul Contractului nr.1182240, dispozitii care va sunt opozabile si sunt obligatorii potrivit prevederilor art. 969 si 970 Cod civil si in consecinta, va punem in vedere ca, in termen de 3 zile de la data primirii, lasarii, afisarii ori inmanarii la domiciliul dumneavoastra a prezentei, sa va achitati datoria restanta fata de Sucursala Caras-Severin.
In cazul in care, in termenul anteprecizat, nu alimentati contul dumneavoastra cu suma necesara acoperirii sumei restante, banca este in drept sa declare scadenta anticipat si platibila imediat intreaga suma a creditului acordat. Consecinta declararii exigibilitatii anticipate va fi aceea ca, nu veti mai putea achita de indata numai suma restanta mentionata mai sus, ci veti fi obligat sa restituiti intregul credit, cu dobanzi, comisioane, speze si alte sume aferente.
Mentionam ca asupra soldului creditului restant vor opera, pana la rambursarea in totalitate a sumelor datorate bancii, dobanzile majorate stipulate in Contractele de credit.
In caz de neconformare (neplata sumei restante precizate), in scopul recuperarii creantei bancare, vom proceda la:
infiintarea popririi asupra veniturilor dumneavoastra salariale si asupra depozitelor bancare ori a altor venituri si/sau titluri de valoare;
executarea silita, conform legii, a bunurilor mobile si imobile din patrimoniul dumneavoastra;
initierea oricaror alte demersuri legale (de natura civila ori penala) ce se vor impune, in vederea recuperarii restantelor.
Ce au gandit cand si-au luat 3 masini?
In perioada 2003-2008 a fost un mare deficit de gandire.
Cine a consumat in acea perioada, in loc sa investeasca va avea zile grele si asa le trebuie. In felul asta se cerne societatea. Criza asta (daca nu criza in general) este ca un ierbicid care omoara neghina. Batutii in creier care au vrut doar sa epateze cu cate case/apartamente/masini au acum platesc prostia. Si este foarte bine ca se intampla asta.
Acelasi deficit de gandire l-au avut si bancherii. Si vor plati si ei.
Investitia presupune un rationament de tipul: imprumut suma X care ma costa atat, dar aceasta suma o s-o pun la munca si cu ajutorul ei voi castiga mai mult decat suma si costurile imprumutului.
Pe scurt cred ca au ceea ce merita.
2. intr-adevar incepand cu 2003 pana in 2007 - 2008 am avut ceva economie fuctionala.
3.oamenii vor sa avanseze... reactia banca client e total anormala la noi
4. daca platesc bancile cum spui tu o sa platim toti mult mai rau decat ti-ai putea imagina ... a se vedea banii imprumutati de la FMI pentru a salva bancile...
2)Da, "ceva" economie functionala. Vreo 80% era specula imobiliara. Nimeni nu mai voia sa munceasca, toti isi bagau banii in terenuri si cladiri. Fara sa faci nimic, pretul crestea de la o zui la alta si aducea profit nemuncit.
3)relatia client-banca e, intr-adevar, anormala la noi. De ai trebuie sa fugi ca de dracu de banci, nu sa iei 150.000 euro credit.
4)esti gresit informat...banii de la FMI nu s-au dus in salvarea bancilor.
2)Da, "ceva" economie functionala. Vreo 80% era specula imobiliara. Nimeni nu mai voia sa munceasca, toti isi bagau banii in terenuri si cladiri. Fara sa faci nimic, pretul crestea de la o zui la alta si aducea profit nemuncit.
3)relatia client-banca e, intr-adevar, anormala la noi. De ai trebuie sa fugi ca de dracu de banci, nu sa iei 150.000 euro credit.
4)esti gresit informat...banii de la FMI nu s-au dus in salvarea bancilor.
nu inteleg care este problema ta?...fiecare traieste cum il duce capul si nu cred ca e cazul sa acuzam pe nimeni. daca omul ala si-a tras viloi sau are 7 masini pe care probabil nu si le permite, care e problema ta, le plateste din banii tai sau ce? ar trebui probabil sa faca o sedinta de bloc, neamuri, prieteni si dusmani sa l;e spuna ce vrea sa cumpere si sa supuna adunarii hotarareadaca sa cumpere sau nu. sunteti absurzi!!!!
de ce va freaca grija vecinul >>...dar, noi romanii asa suntem : e mauuuult mai comod sa tragem pe cel de sus langa noi...in jos, decat sa incercam ca noi sa fim mai sus decat ei. este exact ca si cum urlam ca altul are salariu mai maredecat noi si sa-l aiba mai mic, dar doamne -fereste sa nu incercam ca NOI sa avem un salariu mai mare.
Domnul Ionescu a tinut sa intre in gura lumii, si ne-a trimis mesaj ca lui ii merge rau.
Din datele problemei reiese ca domnul Ionescu s-a intins mai mult decat era plapuma. Tu, daca ai fi imprumutat pe cineva cu bani (chiar si cu dobanda), cum te-ai comporta daca persoana respectiva nu ti-ar mai da banii inapoi?
Daca ai dubii, intereseaza-te si vezi cat ai platit tu pentru Bancorex. Poate vei avea o revelatie.
Te duci la banca si iti spune: ai citit atent ce era scris in contract ?!!!
Functionari tineri care te aburesc la prima intalnire, apoi dau din umeri.
De regula sunt mutati la alta filiala, o rocada ce face parte din politica bancii...
Va rog sa-mi spuneti si mie o banca cat de cat serioasa, ca m-am saturat de cele din "top"...
Dixit Mugur Isarescu acum vreo 7-8 ani, daca nu ma insel.
"au vandut 2 din cele 3 masini pe care le aveau"
woow.. 3 masini!!! dar ei erau numai 2.. ce faceau cu 3 masini ?
de fapt asta e un exemplu clar de romani care cand au dat de bani.. i-au imprastiat ca vrabia in toate colturile.. si cum s-a terminat malaiul.. a inceput sa scormoneasca prin pamant.. poate mai gaseste un firicel.
si eu am avut salar mare inainte de criza.. dar nu m-am aruncat la credite, am ramas cu nevasta in aceiasi garsoniera cu chirie, desi puteam sa o cumparam, dar am zis sa economisim.. si acum cand nevasta a ramas fara servici, eu fiind singurul care mai are un salariu (dar scazut) ne mai ducem la banca si mai scoatem cate putin din banisorii pusi deoparte..
stam linistiti si asteptam sa treaca furtuna (criza) dar ne permitem o masinuta mica (deh taxe mici, consum mic) si ne permitem sa mergem in weekend la o iesire.. nu ne dam in barci dar nici nu stam inchisi in casa.
asta e, unii au mai dezvoltat simtul responsabilitatii decat altii.
mie chiar imi pare rau de domnii ionesti.. dar nu pot sa nu-i critic pentru nesabuinta si prostia cu care si-au luat 3 masini, terenuri, credite si plasme prin casa...
hai sa ma laud si eu o tzira:
ieri : economia duduia , subsemnatii aveam 2 camere si-o rabla si ne chinuam sa ridicam in regie proprie o casuta pe pamint in timp ce toata lumea facea credite .
azi : casuta terminata , rabla sta in continuare la poarta si mai si merge (uneori). apartamenul inchiriat a.i. costurile casei sunt acoperite integral.
si noi stam sub frunza pina trece criza , pe urma mai vedem un bibiu mic ceva .. daca se poate daca nu , nu-i bai
bafta tuturor si idei bune!!
eu la 28 ani nu ma gandesc deocamdata la proprietati private...
chiria e mica, banii ii strang, si nu mi-e teama ca va tine criza inca 3-4 ani.
in timp ce tu ai casa pe pamant, chiria pe apartamentul tau va disparea in curand.. ca na nu mai are lumea bani.. de vandut nu ai cum sa vinzi.. si pun pariu pe orice ca in casa aia a ta facuta.. nu ai nici tencuiala, si strangeti cureaua destul de tare, ca sa mai dati cu var din cand in cand.. ca in reclama aia cu cel care isi facea camerele in functie de ofertele de la magazine.. cu 3 tipuri de gresie..
eu prefer sa traiesc fara griji, ca doar o viata am, decat sa ma agit sa-mi cumpar terenuri, apartamente si alte proprietati.
casa pe pamant o sa vina si aia.. ca doar am parinti cu casa mare si frumoasa, si ghici cine e singurul lor mostenitor, eu evident :)
2 .http://www.sfatulmedicului.ro/comunitate/fotografii/vara-2009-asa-arata-casa_389
ai acolo si varianta din 2007 .. intre timp am strins cureaua si am schimbat timplaria ca-mi intra vintul pe la geamuri.
ups! m-ai prins .. n-am terminat de pus gresia in cerdac.. dar macar e de o singura culoare.
3. iti plac petuniile curgatoare ? -da ? si mie !! ma ocup personal de ele .. exista un ingrasamint special in florarii -e drept ca string cureaua ca sa-l cumpar ,dar merita!
4. omuldaca n-are casa tre sa stea sub .. o frunza asa ca .. traiasca chiria
5. daca-ti doresti cu adevarat ceva , vei avea . toate bune.
asa ca hotaraste-te .
problema lor sti care e? mai bine ii iei la bataie , ii injuri de mama...le faci ce poate fi mai rau...dar toate pana la aincerca sa traiesti mai bine decat iei...si nu-i inteleg...care e de fapt problema cretinilor astora care mor de grija altora?
Nici bancii nu i se poate reprosa ceva. A imprumutat un om cu bani, care aproape a fost bun platnic. Daca il executa acum, "la timp", practic nu vor exista pierderi pentru banca. Daca l-ar amina, mare probabilitate sa o faca in paguba ei.
Domnul Ionescu plateste dobinzile si penalitatile pe care a inteles sa si le asume si pe care practic (deocamdata) le poate duce.
Mai departe, problema domnului Ionescu este sa gaseasca un domeniu in care sa isi puna competentele la treaba astfel incit sa se poata intretine impreuna cu familia. Nu e usor, nu e deloc placut, poate nu e nici drept, dar nu are nici cea mai mica legatura cu creditele contractate.
ca doar daca ar fi avut un jeep batran, degeaba il vinde, ca nu strange banii..
si subscriu colegului de mai sus... daca domnu ionescu isi permite weekend-uri la predeal si vacante in tenerife... inseamna ca isi merita soarta cu varf si indesat... si chiar nu e destul.
viata iti mai da cate o palma, cand incepi sa iti bati joc.
shtupid people...
Cam asa si voi: va bucurati de situatia neplacuta in care a ajuns cienva. Si il invinuiti ca a avut 3 masini, ca a incercat sa construiasca ceva.
Dar u va ganditi, ca poate ambii soti au lucrat 10-12 ore pe zi. Si subliniez: au LUCRAT!!! Deci isi meritau veniturile. Si au lucrat la privat, cu privati.
Nu au facut afaceri cu statul. Deci au lucrat pe bune si cu folos. Folos pentru ei si societatii, ca au platit si impozite.
Iar din impozitele platite de ei sunteti platiti si voi cei care va bucurati de problemele lor.
Insa, sotii Ionescu sunt sigur ca vor iesi din criza, inainte ca ea sa se termine. Iar voi veti ramane sa va savurati in continuare frustrarile de postaci neputinciosi.
asa foarte bine se putea da exemplu unul care si-a strans banii, si a cheltuit cu cap, stiind foarte bine ca orice minune nu tine mai mult de 3 zile... (vorba vine)
dar asa s-a dat exemplu nea ionescu care dupa ce ca si-a tras masini si case, acum se plange ca banca in urme unui card de credit vine si ii ia si ultima lui limuzina/jeepan.
apropo.. cum poti tu investi atata in masini, case, terenuri cand tu ai un job de vanzator de masini ??? adica un job care nu aduce venit constant, ci in functie de cat stii sa vinzi... si orice lucru are crestere, apogeu si decadere.. (pana si imperiul roman a trecut prin aceste faze..)
daca era mare patron de firma, sau lucra pe la stat, mai ziceam.. ca are asigurat venitul lunar.
tot ce putem invata este prostia lui ionescu care e exemplu clar de roman care da de bani si incepe sa-i cheltuie pe masini, plasme, concedii.. cand de fapt el nu are nici macar o asigurare de viata, o pensie privata ceva..
Cand piata merge bine fac pe dracul in 4 sa afle ce persoane au venituri mari sa le vanda produse bancare. Iar ulterior, cand treaba se impute, te vaneaza sa le dai repede banii inapoi, nu care cumva sa dispari si ei sa ramana cu paguba.
Din intamplare cunosc cum fucntioneaza lucrurile in alte tari. Amicul din Italia, cu o "valoare de piata" de aprox 25 mil EUR este constant bombardat de oferte avantajoase de finantare, de credite, de carduri, etc. Pana la urma a acceptat oferta unei banci. Inainte de criza.
A venit criza, firmele lui nu au mai performat si a intrat in dificultati de cash-flow. Banca, observand acest lucru l-a invitat si au purtat o discutie despre cum vede el viitorul si cum ar fi mai bine pentru el, clientul, sa isi aranjeze finantele. Rezultatul: a primit o pasuire de cateva luni contra a unei cresteri de 0,5% de dobanda pe o perioada de 6 luni. Nici un moment pe parcursul discutiei nu a aparut vreo amenintare ca vreuna din garantii va fi executata.
Dar la ei sunt vreo 200 de banci numai in regiune, la noi vreo 30 in toata tara. La ei banca te vrea de client si peste cativa ani buni, la noi banca te vrea client numai pana cand ai semnat.
Nu o intereseaza executarea acestuia, ci doar sa isi primeasca banii inapoi, ceea ce este si foarte normal, nu?
Daca tu dai imprumut unui prieten, si ai semnale ca acesta ar pleca din tara (echivalentul falimentului clientului bancii), nu ti-ai manifesta ingrijorarea? Nu ai face presiuni sa iti recuperezi imprumutul?
Ca si in comentariul meu de mai jos, nu firma producatoare de autoturisme este vinovata daca Gigel si-a cumparat un bolid pe care l-a condus imprudent si si-a pierdut viata; vinovatul este Gigel, pentru ca nu a avut grija sa conduca prudent.
Este vinovata firma de masini ca si-a facut reclama, si a etalat performantele masinii?
Ma indoiesc de faptul ca functionara bancara avea posibilitatea sa ii comunice dlui Ionescu pe acest ton: "„Din cauza dumneavoastra nu ne mai atingem tintele de vanzari si nu mai luam bonusuri. Si noi avem familii, sa stiti. Platiti-va ratele, ca altfel nu va vad bine!”.
Nu de alta, insa se pot face reclamatii superiorilor pentru o asemenea atitudine.
Mai mult, din informatiile date in articol, inteleg faptul ca un credit de 18200 euro acordat in Sep 2007 ar fi avut o perioada de rambursare pana in prezent de 2 ani, aproximativ 24 luni. Avand in vedere soldul, si ratele de dobanda la momentul 2007 (~8% dobanda anuala), pot estima faptul ca acest credit a fost dat pe 10 ani, la o rata de ~220 euro.
Ma indoiesc de faptul ca dl Ionescu nu mai avea 220 euro pentru rambursarea creditului, dar sunt sigur de faptul ca s-a gandit la faptul ca fiind un credit fara ipoteca, poate sa uite de rambursarea acestuia.
De ce spun ca e fara ipoteca? Deoarece in cazul creditului de investitii de 150,000 euro, a venit cu ipoteci, si de frica sa nu fie executat, a rambursat intregul credit.
Speta lui Dan Popa ne releva gandirea romanului in relatia cu un creditor, indiferent daca este vorba de banca, leasing, stat, vecin, etc. : "Ia banii daca poti, si de rambursat,,,, trai neneaca!"
Este exclusiv responsabilitatea familiei Ionescu pentru indatorarea la care s-a expus si nu banca, asa cum este in sarcina soferului de a conduce prudent masina sa nu moara in accident, si nu in sarcina producatorului masinii.
Inca odata spun ca ma indoiesc teribil de veridicitatea si continutul logic al spetei prezentate, dar nu functionarii bancari sunt de vina pentru situatia familiei Ionescu.
A incercat familia Ionescu sa mearga la banca sa stabileasca un rescadentare inainte? NU, deoarece din articol inteleg faptul ca a ajuns la banca in urma unei scrisori, si "a recunoscut" ca nu a mai avut de unde sa plateasca ratele.
Dumnezeu cu mila!(editat de HotNews.ro)
nu inteleg care este problema ta?...fiecare traieste cum il duce capul si nu cred ca e cazul sa acuzam pe nimeni. daca omul ala si-a tras viloi sau are 7 masini pe care probabil nu si le permite, care e problema ta, le plateste din banii tai sau ce? ar trebui probabil sa faca o sedinta de bloc, neamuri, prieteni si dusmani sa l;e spuna ce vrea sa cumpere si sa supuna adunarii hotarareadaca sa cumpere sau nu. sunteti absurzi!!!!
de ce va freaca grija vecinul >>...dar, noi romanii asa suntem : e mauuuult mai comod sa tragem pe cel de sus langa noi...in jos, decat sa incercam ca noi sa fim mai sus decat ei. este exact ca si cum urlam ca altul are salariu mai maredecat noi si sa-l aiba mai mic, dar doamne -fereste sa nu incercam ca NOI sa avem un salariu mai mare.
Asta numai in povestile ireale despre banci ale susnumitului Popa se pot citi.