Familia Ionescu a trait tare bine pana sa vina criza. Domnul Ionescu era un eficient salesman la un dealer auto a unei reputate marci. Doamna Ionescu avea o mica afacere in textile, iar veniturile lor erau de peste 12.000 de lei pe luna. Uneori bateau si 20.000 de lei, daca domnul Ionescu vindea mai multe masini sau daca doamna Ionescu primea comenzi mai mari. “Nu era saptamana sa nu ne sune careva de la vreo banca sa ne intrebe daca nu vrem bani. Nu voiam, asa ca-i refuzam si uneori ii mai si injuram ca nu voiau sa ne spuna de unde au numerele noastre de mobil”, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Pana la urma, in septembrie 2007, au decis sa isi faca o casa la 10 kilometri de oras. Cand s-au dus la o banca din proprie initiativa, consilierii au crezut ca l-au apucat pe Dumnezeu de picior. La veniturile lor, puteau lua o suma foarte mare pe credit, basca echiparea cu alte produse bancare. Au luat 150.000 de euro credit, au mai primit un card de credit cu limita de VIP..Toti pareau fericiti.

Fireste, cand a venit criza si domnul Ionescu a ramas fara serviciu, si-au dat seama ca urmeaza vremuri grele. Noroc ca mai aveau jumatate din banii luati pe credit pe care i-au restituit in octombrie 2008. Au vandut doua din cele 3 masini si cu ce mai aveau prin banca au inapoiat toti cei 150.000 imprumutati initial. Nu voiau sa ramana datori cu sume asa de mari, mai ales ca efectele crizei incepeau sa apara.

In 2009, a venit prima scrisoare de la banca.

Erau invitati sa mearga pentru clarificarea „unor aspecte ce tin de contractul de credit cu numarul…”

Oras mic, angajatii bancii aflasera ca domnul Ionescu nu mai avea serviciu si ca, probabil, firma doamnei Ionescu e in pragul falimentului din lipsa de comenzi.

Domnul Ionescu s-a dus la banca si a recunoscut ca nu a mai achitat ratele la cardul de credit, ca nu avea de unde. A incercat sa discute despre o pasuire, dar n-a prea avut cu cine. Functionara era nervoasa. „Din cauza dumneavoastra nu ne mai atingem tintele de vanzari si nu mai luam bonusuri. Si noi avem familii, sa stiti. Platiti-va ratele, ca altfel nu va vad bine!”, i-a spus femeia. Probabil aceeasi care in urma cu doi ani se ruga mieros sa-i dea bani cu carul. Domnului Ionescu i s-a intins o foaie pe care trebuia sa o semneze.

ANGAJAMENT DE PLATA NR./22.10.2009

LA CONVENTIA NR.4356/

Incheiat intre :

…. S.A. Sucursala Caras-Severin, cu sediul in …, 1, Jud.,CARAS –SEVERIN, inregistrata la Registrul Comertului cu nr, denumita in continuare BANCA .

D-nul., cu domiciliul in localitatea …, , judetul/sectorul. Caras-Severin posesorul/posesoarea actului de identitate tip CI seria …nr…., cod numeric personal nr.., telefon, cetatenia romana in prezentul angajament de plata Imprumutat,

Intrucat la data de 04.09.2007,. Banca a acordat Imprumutatului un credit in suma de 18.248,00 EURO reprezentand descoperit autorizat de cont pe card. Imprumutatul inregistreaza restanta fata de Banca in suma de 15.208,00 EURO, la care se va calcula dobanda de 25% de comun acord partile au convenit urmatoarele:

Art. 1. Reesalonarea datoriei restante pe o perioada de 6 luni, incepand cu data de 25.10.2009 (urmau ratele, esalonate)

Acest angajament de plata constituie o ultima posibilitate de solutionare pe cale amiabila si executarea in conditiile stabilite in conventia nr.4356…

Cu hartia in mana, domnul Ionescu a plecat acasa. Abia daca isi mai amintea cum se rugau bancherii de el sa-i dea bani. Acum se inghesuie ca sa-i ia, dar asta-i viata. A vrut bani, acum trebuie sa achite factura.

Cum zilele treceau si bani pentru rate nu avea, dl. Ionescu a mai primit o hartie de la banca. De data asta, tonul devenise mai dur.

NOTIFICARE

Catre,

D-nul/D-na

Loc. , Str., Nr., Bl., Sc.1 ,Et.1, Ap.35

Jud. CARAS-SEVERIN

Prin prezenta, Sucursala Caras-Severin, cu sediul in, jud. Caras-Severin, in temeiul prevederilor art. 1079 Cod civil, va notifica faptul ca, la aceasta data, aveti o datorie fata de banca in valoare 18.248,00 EURO ,din care restanta in suma de 15208,00 EURO (credite + dobanzi), rezultand din nerespectarea clauzelor contractuale stipulate in cuprinsul Contractului nr.1182240, dispozitii care va sunt opozabile si sunt obligatorii potrivit prevederilor art. 969 si 970 Cod civil si in consecinta, va punem in vedere ca, in termen de 3 zile de la data primirii, lasarii, afisarii ori inmanarii la domiciliul dumneavoastra a prezentei, sa va achitati datoria restanta fata de Sucursala Caras-Severin.

In cazul in care, in termenul anteprecizat, nu alimentati contul dumneavoastra cu suma necesara acoperirii sumei restante, banca este in drept sa declare scadenta anticipat si platibila imediat intreaga suma a creditului acordat. Consecinta declararii exigibilitatii anticipate va fi aceea ca, nu veti mai putea achita de indata numai suma restanta mentionata mai sus, ci veti fi obligat sa restituiti intregul credit, cu dobanzi, comisioane, speze si alte sume aferente.

Mentionam ca asupra soldului creditului restant vor opera, pana la rambursarea in totalitate a sumelor datorate bancii, dobanzile majorate stipulate in Contractele de credit.

In caz de neconformare (neplata sumei restante precizate), in scopul recuperarii creantei bancare, vom proceda la:

infiintarea popririi asupra veniturilor dumneavoastra salariale si asupra depozitelor bancare ori a altor venituri si/sau titluri de valoare;

executarea silita, conform legii, a bunurilor mobile si imobile din patrimoniul dumneavoastra;

initierea oricaror alte demersuri legale (de natura civila ori penala) ce se vor impune, in vederea recuperarii restantelor.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa