Acciza la motorina folosita de agricultori va fi redusa de la nivelul standard de 293 de euro la mia de litri, la 21 de euro, potrivit unei hotarari aprobate de Guvern. Aceasta este o forma de ajutor de stat. Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, sustine ca prevederile actului normativ au fost convenite in mod informal cu Comisia Europeana. Aceasta nu a luat, inca, o decizie finala.

"Am semnat un protocol cu fermierii ca aceasta hotarare sa fie adoptata pana la 1 mai. Acest ajutor de stat este pentru urmatorii trei ani - 2010, 2011, 2012 - si consta in reducerea accizei la motorina folosita in agricultura, de la nivelul actual de circa 293 de euro la mia de litri, la 21 de euro", a spus ministrul agriculturii. Potrivit acestuia, consumul de motorina reprezinta intre 19 si 30% din costurile din productia agricola.

Diferenta dintre acciza standard si cea redusa se ramburseaza sub forma unui ajutor de stat. Ajutorul se da pentru o cantitate totala anuala de aproximativ 700 de milioane de litri de motorina. Masura a fost luata dupa ce producatorii agricoli au cerut insistent reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura.