Agentia de rating Standard & Poor's a coborat miercuri perspectiva de rating a Spaniei, la o zi dupa ce a redus ratingurile Greciei si Portugaliei, informeaza AFP.

S&P a redus ratingul la creditele pe termen lung cu o treapta de la AA+ la AA, din cauza ca "tara a avut o perioada prelungita de crestere economica nesemnificativa, care slabeste pozitia sa bugetara".

Ratingul suveran Portugaliei a fost degradat marti cu doua trepte, la "A-", de la "A+", de agentia Standard & Poor's, care i-a acordat o perspectiva negativa.

Ratingul pentru datoria pe termen scurt a fost degradat la "A-2", de la "A-1".

Aceasta reducere reflecta temerile privind situatia bugetara a Portugaliei. Potrivit scenariului Standard & Poor's, "guvernul portughez trebuie sa se zbata pentru a stabiliza nivelul de indatorare ridicat pana in 2013", precizeaza S&P, intr-un comunicat.

Si ratingul pentru datoria Greciei a fost retrogradat marti la categoria junk de catre agentia Standard & Poor's, pe fondul amplificarii temerilor legate evolutia crizei grecesti, in conditiile in care investitorii se tem ca presiunile politice ar putea bloca pachetul de ajutor financiar in valoare de 40 de miliarde de euro.

Analistii considera ca retrogradarea ratingurilor Portugaliei si Spaniei reflecta extinderea riscurilor de creditare in zona euro, ceea ce ar putea crea fisuri in sistemul euro, cu impact negativ asupra monedei unice.

Update1: Seful FMI spune ca evaluarile agentiilor de rating nu ar trebui luate "prea mult" in considerare.

Update2: Euro si-a reluat declinul si a atins un minim al ultimului an fata de dolar, dupa ce Standard&Poor’s a retrogradat ratingul Spaniei.