Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Mugur Isarescu: Majorarea taxelor ar inrautati situatia economiei

Majorarea taxelor ar inrautati situatia economiei, care se afla inca in recesiune, solutia pentru reducerea deficitului fiind diminuarea cheltuielilor sociale si curente si alocarea de bani pentru investitii, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El a declarat ca cea mai buna alegere a autoritatilor ar fi sa urmeze intocmai reformele convenite cu FMI. Seful BNR a mai spus ca dobanzile din piata ar putea creste ca urmare a zvonurilor si parerilor exagerate privind influenta situatiei Greciei, desi pietele financiare romanesti s-au maturizat.

El a aratat ca in prezent dobanzile de pe piata monetara sunt in continuare mai mici decat rata de politica monetara.

Seful bancii centrale a explicat ca influenta din exterior va fi "micsorata la maxim", in contextul in care bancile romanesti cu capital grecesc sunt foarte bine capitalizate, supravegheate si reglementate.

Moody’s: Redresarea economiilor est-europene este fragilă

Redresarea economiilor est-europene rămâne fragilă, chiar dacă cea mai dificilă perioadă a crizei a fost depăşită, potrivit agenţiei de evaluare financiară Moody's.

Relansarea se bazează pe exporturi, iar cererea internă redusă face ca regiunea să fie dependentă de creşterea economică din vestul Europei, a declarat Dietmar Hornung, analist la Moody's.

Ţările din regiune ar putea fi afectate şi de majorarea dobânzilor, evoluţie care ar creşte presiunea datoriilor, a arătat el.

Fondul Monetar Internaţional anticipează că economia regiunii va avansa în acest an cu 2,8%, în timp ce Ungaria, Lituania şi Letonia vor înregistra cele mai slabe performanţe, în condiţiile în care economiile lor se vor contracta în continuare.

CE cere agentiilor de rating sa evalueze Grecia in mod responsabil

Comisia Europeana a cerut agentiilor de rating sa evalueze "in mod responsabil" riscurile prezentate de Grecia, dupa ce agentia Standard & Poor's a retrogradat calificativele acestui stat la categoria junk. "Ne asteptam ca atunci cand agentiile de rating evalueaza riscurile Greciei sa tina seama de fundamentele economiei grecesti si de pachetul de sprijin pregatit de Banca Centrala Europeana, FMI si Comisia Europeana", declara purtatoarea de cuvant a comisarului european insarcinat cu pietele financiare.

Aceste declaratii vin la doar o zi dupa ce Standard & Poor's a retrogradat ratingul Greciei la categoria junk, pe fondul amplificarii temerilor legate de evolutia crizei grecesti, in conditiile in care investitorii se tem ca presiunile politice ar putea bloca pachetul de ajutor financiar in valoare de 40 de miliarde de euro.

Tot marti, agentia a degradat cu doua trepte si ratingul Portugaliei.

Executivul a infiintat un grup interministerial pentru taxa auto si unul pentru dezvoltarea automobilului electric

Guvernul a infiintat, la cererea premierului Emil Boc, un grup interministerial de lucru pentru analizarea taxei de poluare auto. De asemenea, a fost infiintat si un grup interministerial pentru dezvoltarea automobilului electric in Romania. Din grupul interministerial care se va ocupa de automobilul electric vor face parte reprezentantii Ministerului Economiei, specialisti ai Ministerului Transporturilor, Ministerului Finantelor, Ministerului Mediului, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, sustine ca cei doi producatori auto din Romania, Renault si Ford, pot dezvolta acest tip de automobil. Premierul a afirmat, marti, ca este convins ca si in Romania aceasta tehnologie va evolua in cativa ani.