Se discuta tot mai mult in ultima vreme despre posibilitatea ca Grecia sa iasa temporar din zona euro pentru a isi rezolva problemele, iar in acest context, cred ca ar fi util sa analizam care ar fi consecintele unui asemenea gest.

Ce se intampla daca Grecia renunta la euro

Odata cu aderarea la Zona Euro, Grecia a abandonat moneda nationala, drahma, cursul valutar la care a avut loc schimbul fiind de 340,75 drahme/euro.

Sa presupunem acum ca drahma inlocuieste euro. Avand in vedere faptul ca investitorii au o incredere foarte mica in Grecia, in secunda doi va avea loc o devalorizare semnificativa a noii monede, posibil cu 100% sau mai mult.

Multe companii isi vor retrage banii din tara, iar populatia va incepe sa cumpere masiv valuta. Astfel, presiunea pe drahma va fi uriasa, iar Banca Centrala a Greciei nu poate face nimic pentru ca rezerva sa valutara este ridicol de mica - sub 4 mld euro (detalii aici).

Cum isi poate plati o tara datoriile? Poate tipari bani, sau poate imprumuta bani. Americanii pot tipari dolari pentru ca datoriile lor sunt in dolari. Japonezii pot tipari yeni pentru ca cea mai mare parte a datoriei publice este interna, deci in moneda nationala.

Grecia insa nu rezolva mare lucru daca tipareste drahme din moment ce peste 70% din datoria publica este externa si in euro (eventual si in dolari).

Iar de euro si dolari nu pot face rost decat de pe piata internationala. Cine si la ce pret imprumuta o tara aflata practic in faliment? In plus, cu cat grecii vor tipari mai multi bani, cu atat moneda nationala se va devaloriza mai mult. Grecia are o datorie de peste 250 miliarde de euro fata de creditorii externi.

Citeste textul integral si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.