Deficit bugetar de 8,22 miliarde de lei dupa primele trei luni ale anului
Conform datelor prezentate, cheltuielile bugetare au fost de 45,8 miliarde de lei, inregistrand o crestere de 0,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in vreme ce veniturile s-au redus cu 1,4%, la 37,5 miliarde de lei.
Astfel, cheltuielile cu bunurile si serviciile s-au redus cu 0,4% fata de perioada similara a anului precedent, la 5,77 miliarde de lei, iar cheltuielile de personal sunt cu 8,7% mai mici fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a celor patru zile de concediu fara plata acordate in luna decembrie 2009 personalului din sectorul bugetar, drepturile de personal acordate in luna ianuarie fiind aferente lunii decembrie. De asemenea, reprezentantii MFP motiveaza aceasta scadere si prin masurile prevazute in Ordonanta de Urgenta privind rectificarea bugetara pe anul 2009 si Legea privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.
Totodata, cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 15,6% fata de cele din aceeasi perioada a anului precedent, cea mai mare crestere (119,4%) inregistrandu-se la asigurarile pentru somaj si la bugetele administratiilor locale (55,6%) ca urmare a platii ajutoarelor restante datorate de administratiile locale din venituri proprii.
Cheltuielile cu dobanzile au crescut cu 36,6% in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent ca urmare a cresterii in termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare au fost in suma de 4,3 miliarde lei, reprezentand 9,4% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat, respectiv 0,5% din PIB.
Pe partea de venituri, impozitul pe profit a crescut cu 8,9% fata de perioada similara a anului precedent, in vreme ce impozitul pe salarii si venit a scazut cu 9,5%.
In cazul impozitelor si taxelor pe bunuri si servicii, incasarile din accize au crescut cu 182,7 milioane de lei (+5,9%) fata aceeasi perioada a anului precedent, in vreme ce veniturile din TVA s-au redus cu 11,5%.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Mare scofala sa scoti deficitul pe care-l vrei crescand arieratele.
Dar asta nu te scuteste de vina ca ai uitat. Fiind si tu unul dintre cei 22 milioane... presupun ca esti un foarte bun arbitru de fotbal.