Intalnirea reprezentantilor FMI cu oficialii Bancii Nationale s-a incheiat, discutiile durand peste doua ore, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate negocierilor. "Delegatia Fondului s-a aratat interesata de situatia sectorului bancar, datele oferite de Banca Centrala demonstrand ca segmentul bancar este in parametri foarte buni. Bancile si ma refer in primul rand la cele cu capital elen au o buna solvabilitate, mult peste media sistemului", au mai spus sursele citate.

  • Discutiile vor continua si in zilele urmatoare

"Mesajul-cheie pentru Romania, legat de problemele din Grecia, este acela ca Romania trebuie sa fie foarte vigilenta in indeplinirea tuturor angajamentelor asumate, pentru a se asigura ca nu va aparea niciun risc, care sa fie agravat de situatia actuala", a declarat Franks, dupa intalnirea cu guvernatorul Isarescu. El s-a ferit sa faca comentarii referitoare la situatia fiscala, recomandand reprezentantilor presei sa astepte finalizarea evaluarii de catre expertii misiunii.

Surse apropiate discutiilor au declarat pentru HotNews ca discutiile vor continua la nivel de experti in zilele urmatoare. "Avem un volum foarte mare de situatii pe care sa le inaintam si sa le discutam cu delegatia Fondului, dar suntem incredintati ca in final aprecierile vor fi pozitive", au mai spus sursele noastre. Delegatia a dorit sa se uite peste indicatorii de baza ai sistemului bancar local, mai ales in contextul in care sectorul bancar elen are o expunere consistenta pe Romania.

  • Delegatia Fondului a fost multumita de cum a gestionat BNR sectorul bancar

"Dupa ce au vazut ca bancile cu capital elen au solvabilitatea peste media sistemului si ca perspectivelelor sunt bune, ne-au felicitat. Sunt si ei ingrijorati dupe ce toata lumea arata acum cu degetul catre greci", au mai declarat sursele citate.

Franks a confirmat ca urmatoarea transa de la FMI, in valoare de aproximativ 850 de milioane de euro, va fi alocata exclusiv Bancii Nationale a Romaniei (BNR), fara sa existe posibilitatea unei noi finantari a deficitului bugetar.

O misiune a FMI se afla in Romania in perioada 27 aprilie - 7 mai pentru a evalua daca au fost indeplinite conditiile asumate prin acordul stand-by. Evaluarea acordului ar putea ajunge in Consiliul Director al FMI in a doua jumatate a lunii iunie, care va decide eliberarea celei de-a cincea transe din imprumut, in valoare de 850 de milioane de euro.