Profitul net al Grupului BCR a scazut, in primele trei luni ale anului in curs, cu circa 26,4 la suta fata de primul trimestru din 2009, ajungand la 243 de milioane de lei, respectiv 58,7 milioane de euro, se arata intr-un comunicat al bancii. Scaderea s-a datorat costurilor mult mai mari cu provizioanele, ca urmare a contractiei economice, care are un impact major asupra pietei si a clientilor BCR. In schimb, rezultatul operational al Grupului BCR a crescut, in perioada analizata, cu 13,7 %, respectiv 91,9 milioane de lei, pe baza generarii continue de venituri si a imbunatatirii controlului costurilor. Oficialii BCR au declarat pentru HotNews.ro ca sunt optimisti cu privire la evolutia activitatii, tinand cont de scaderea costurilor de risc.

„ Profitul net dupa impozitare si plata intereselor minoritare s-a ridicat la 243,0 milioane lei (58,7 milioane EUR) in scadere cu circa 26,4% fata de primele 3 luni din anul trecut, cauzata in principal de costurile mult mai mari cu provizioanele ca urmare a contractiei economice, care are un impact major asupra pietei si a clientilor", se arata in comunicatul bancii.

Raportul cost/venit (care indica partea din venituri folosita pentru acoperirea cheltuielilor) s-a imbunatatit la 34,6% de la 39,5%, se mai arata in raportul BCR.

Rentabilitatea capitalului (ROE- Indicator economic rezultat din impartirea profitului net dupa deducerea impozitului, la fondurile proprii investite ale actionarilor, destinat sa masoare gradul de eficacitate a utilizarii fondurilor pe care investitorii le-au pus la dispozitia unei societati comerciale- n.m. DP) s-a diminuat la 14,5% cum era de asteptat in contextul mentinerii unui mediu economic dificil.

Formarea creditelor neperformante (NPL) a incetinit in T1 2010 odata cu revenirea pietei retail contrabalansata insa de cresterea pe segmentele IMM si microintreprinderi – rata de acoperire a creditelor neperformante se mentine la un nivel confortabil de 125% (garantii si provizioane). Evolutia NPL a determinat Costuri de risc de 456,4 milioane lei, mai mari decat in T1 2009 dar in scadere comparativ cu trimestrele trei si patru din 2009.

"BCR si-a mentinut cota de piata in cea mai mare parte sustinuta de cresterea creditarii pe zona corporate. Creditarea retail a fost incetinita de scaderea abrupta a cererii eligibile. Banca are o pozitie puternica in ceea ce priveste lichiditatea si baza sa de capital este cu mult peste cerintele reglementarilor BNR", se mai arata in comunicatul BCR.

In primul trimestru din acest an, profitul operational al Grupului BCR a crescut cu 13,7% de la 671,1 milioane lei (159,1 milioane EUR) la 763,0 milioane lei (184,4 milioane EUR), ca rezultat al cresterii semnificative a venitului operational

Desi am reusit o crestere cu circa 14% a rezultatului operational, aceasta nu a fost suficienta pentru a contrabalansa majorarea costurilor de risc generata de conditiile economice adverse

Dominic Bruynseels, CEO al BCR.

combinata cu un control eficient al costurilor.

Venitul net din taxe si comisioane a scazut cu 11,8%, reflectand nivelul inca redus al cheltuielilor de consum, care se suprapune cu strategia BCR de a incuraja clientii sa utilizeze tranzactiile fara numerar, mai ieftine si mai comode.

Cheltuielile operationale au coborat cu 7,7% de la 438,1 milioane lei (103,9 milioane EUR) la 404,3 milioane lei (97,7 milioane EUR), ca rezultat al administrarii mai bune a costurilor, bazata pe implementarea unor programe si actiuni dedicate de eficientizare, in contextul unei rate a inflatiei in continuare ridicate cu impact negativ asupra cheltuielilor administrative. BCR a continuat investitiile in “costurile bune” care aduc valoare pentru clienti, cum sunt extinderea retelei de unitati (+20 noi unitati crestere anuala), dezvoltarea canalelor alternative de distributie si a activitatii de carduri, precum si dezvoltarea IT.

Profitul inainte de impozitare a scazut cu 26,5% la 291,0 milioane lei (70,3 milioane EUR) in principal din cauza cheltuielii mai mari cu provizioanele, care, la randul ei, este generata de contractia economiei care are un impact negativ major asupra clientilor BCR. Profitul net consolidat dupa impozite si plata intereselor minoritare este de 243,0 milioane lei (58,7 milioane EUR) cu 26,4% mai mic comparativ cu T1 2009.

Ritmul de formare a NPL s-a diminuat pe fondul reducerii ratelor de dobanda, al stabilizarii monedei nationale si al reducerii provizioanelor pentru creditele retail negarantate. Costurile nete cu provizioanele de risc pentru credite si avansuri a totalizat 456,4 milioane lei (110.3 milioane EUR) conform asteptarilor pe fondul constrangerilor resimtite in special de IMM-uri in ceea ce priveste fluxurile de numerar si lichiditatea. Valoarea cheltuielii cu provizioanele arata o evolutie pozitiva a costurilor de risc comparativ cu trimestrele trei si patru din 2009, chiar daca este mai mare decat cea din T1 2009.

Merita evidentiata scaderea costurilor de risc fata de ultimul trimestru din 2009 care arata o evolutie pozitiva. Continuam sa ne concentram pe ajutorarea a cat mai multi posibil dintre clientii nostri in aceste vremuri dificile

Dominic Bruynseels, CEO al BCR.

Portofoliul de credite a evoluat relativ bine, in conditiile date – NPL s-au mentinut la un nivel suportabil, de 13,9% din portofoliul de credite acordate clientilor (credite trase) de la 13,1% la sfarsitul anului 2009.

Grupul BCR are o rata de acoperire a creditelor neperformante de aproximativ 125% (garantii si provizioane).

Volumul cumulat al imprumuturilor acordate clientilor (inainte de provizioane, IFRS) s-a diminuat putin, cu 1,2%, pana la 45.968,1 milioane lei (11.219,9 milioane EUR) de la 46.529,7 milioane lei (10.983,6 milioane EUR) la finele T1 2009 si este in continuare bine echilibrat pe segmente de clienti si industrii.

Creditarea corporate ramane stabila fata de perioada similara din anul trecut sustinuta de necesarul de capital de lucru al companiilor si de cererea de finantare din partea administratiilor locale, BCR mentinandu-si pozitia dominanta pe segmentul finantarii municipalitatilor (peste 70% cota de piata).

Portofoliul de credite retail (inclusiv microintreprinderile) s-a diminuat usor cu 2,4% sub influenta negativa a reducerii cererii eligibile si al unui management al riscurilor mai strict. Creditele garantate (credite de consum garantate si ipotecare) au continuat sa creasca moderat avand ca principal motor programul Prima Casa care a fost insa contrabalansat de declinul creditarii negarantate. Impactul pozitiv al programului “Prima Casa” este de asteptat sa continue in pofida startului intarziat al etapei din 2010, deoarece BCR este cea mai activa banca din program - BCR a acordat credite in programul Prima Casa in valoare totala de peste 315 milioane EUR, din care 136 milioane EUR trase in 2010 – beneficiind de lichiditatea buna, excelenta capacitate de distributie si de oferta la costuri atractive. Imprumuturile catre microintreprinderi au crescut usor ca urmare a ofertei imbunatatite si a redefinirii abordarii relatiei cu clientii.

Cota de credite in moneda nationala din portofoliul BCR – de circa 42,5% din total credite – demonstreaza o structura echilibrata. Creditele in valuta sunt denominate in EUR (55,2% din total portofoliu) si USD (2,3%).

Creditele acordate clientelei corporate reprezinta 52.1% din total portofoliu in timp ce creditele retail (inclusiv microintreprinderile) sunt 47,9%. Circa 68% din portofoliul total de credite constituie produse cu garantii, iar 32% sunt credite negarantate.

Soldul depozitelor de la clienti a scazut cu 4,0% pana la 34.395,7 milioane lei (8.395,3 milioane EUR) de la 35.824,9 milioane lei (8.456,6 milioane EUR) la 31 martie 2009, in principal ca urmare a contractiei resurselor retail, dar diminuarea este echilibrata prin vanzarea altor produse retail de tipul produselor de economisire-creditare ale BpL, produselor de investitii, schemelor de pensii." Banca si-a mentinut pozitia nr. 1 pe piata pe segmentul depozitelor primare. Depozitele clientilor reprezinta principala sursa de finantare a BCR, iar banca se bucura totodata de o sustinere puternica din partea banci-mame", conchid autorii comunicatului