Grupul BCR- profit mai mic cu 26,4% dupa primele 3 luni

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 30 aprilie 2010, 9:02 Economie | Finanţe & Bănci


Dominic Bruynseels, CEO BCR
Foto: BCR
Profitul net al Grupului BCR a scazut, in primele trei luni ale anului in curs, cu circa 26,4 la suta fata de primul trimestru din 2009, ajungand la 243 de milioane de lei, respectiv 58,7 milioane de euro, se arata intr-un comunicat al bancii. Scaderea s-a datorat costurilor mult mai mari cu provizioanele, ca urmare a contractiei economice, care are un impact major asupra pietei si a clientilor BCR. In schimb, rezultatul operational al Grupului BCR a crescut, in perioada analizata, cu 13,7 %, respectiv 91,9 milioane de lei, pe baza generarii continue de venituri si a imbunatatirii controlului costurilor. Oficialii BCR au declarat pentru HotNews.ro ca sunt optimisti cu privire la evolutia activitatii, tinand cont de scaderea costurilor de risc.

„ Profitul net dupa impozitare si plata intereselor minoritare s-a ridicat la 243,0 milioane lei (58,7 milioane EUR) in scadere cu circa 26,4% fata de primele 3 luni din anul trecut, cauzata in principal de costurile mult mai mari cu provizioanele ca urmare a contractiei economice, care are un impact major asupra pietei si a clientilor", se arata in comunicatul bancii.

Raportul cost/venit (care indica partea din venituri folosita pentru acoperirea cheltuielilor)  s-a imbunatatit la 34,6% de la 39,5%, se mai arata in raportul BCR.
Rentabilitatea capitalului (ROE- Indicator economic rezultat din impartirea profitului net dupa deducerea impozitului, la fondurile proprii investite ale actionarilor, destinat sa masoare gradul de eficacitate a utilizarii fondurilor pe care investitorii le-au pus la dispozitia unei societati comerciale- n.m. DP) s-a diminuat la 14,5% cum era de asteptat in contextul mentinerii unui mediu economic dificil.

Formarea creditelor neperformante (NPL) a incetinit in T1 2010 odata cu revenirea pietei retail contrabalansata insa de cresterea pe segmentele IMM si microintreprinderi – rata de acoperire a creditelor neperformante se mentine la un nivel confortabil de 125% (garantii si provizioane). Evolutia NPL a determinat Costuri de risc de 456,4 milioane lei, mai mari decat in T1 2009 dar in scadere comparativ cu trimestrele trei si  patru din 2009.

"BCR si-a mentinut cota de piata in cea mai mare parte sustinuta de cresterea creditarii pe zona corporate. Creditarea retail a fost incetinita de scaderea abrupta a cererii eligibile. Banca are o pozitie puternica in ceea ce priveste lichiditatea si baza sa de capital este cu mult peste cerintele  reglementarilor BNR", se mai arata in comunicatul BCR.


In primul trimestru din acest an, profitul operational al Grupului BCR a crescut cu 13,7% de la 671,1 milioane lei (159,1 milioane EUR) la 763,0 milioane lei (184,4 milioane EUR), ca rezultat al cresterii semnificative a venitului operational
 
Desi am reusit o crestere cu circa 14% a rezultatului operational, aceasta nu a fost suficienta pentru a contrabalansa majorarea costurilor de risc generata de conditiile economice adverse
 
 
Dominic Bruynseels, CEO al BCR.
combinata cu un control eficient al costurilor.  

Venitul net din taxe si comisioane a scazut cu 11,8%, reflectand nivelul inca redus al cheltuielilor de consum, care se suprapune cu strategia BCR de a incuraja clientii sa utilizeze tranzactiile fara numerar, mai ieftine si mai comode.

Cheltuielile operationale au coborat cu 7,7% de la 438,1 milioane lei (103,9 milioane EUR) la 404,3 milioane lei (97,7 milioane EUR), ca rezultat al administrarii mai bune a costurilor, bazata pe implementarea unor programe si actiuni dedicate de eficientizare, in contextul unei rate a inflatiei in continuare ridicate cu impact negativ asupra cheltuielilor administrative. BCR a continuat investitiile in “costurile bune” care aduc valoare pentru clienti, cum sunt extinderea retelei de unitati (+20 noi unitati crestere anuala), dezvoltarea canalelor alternative de distributie si a activitatii de carduri, precum si dezvoltarea  IT.

Profitul inainte de impozitare a scazut cu 26,5% la 291,0 milioane lei (70,3 milioane EUR) in principal din cauza cheltuielii mai mari cu provizioanele, care, la randul ei, este generata de contractia economiei care are un impact negativ major asupra clientilor BCR. Profitul net consolidat dupa impozite si plata intereselor minoritare este de 243,0 milioane lei (58,7 milioane EUR) cu 26,4% mai mic comparativ cu T1 2009.


Ritmul de formare a NPL s-a diminuat pe fondul reducerii ratelor de dobanda, al stabilizarii monedei nationale si al reducerii provizioanelor pentru creditele retail negarantate. Costurile nete cu provizioanele de risc pentru credite si avansuri a totalizat 456,4 milioane lei (110.3 milioane EUR) conform asteptarilor pe fondul constrangerilor resimtite in special de IMM-uri in ceea ce priveste fluxurile de numerar si lichiditatea. Valoarea cheltuielii cu provizioanele arata o evolutie pozitiva a costurilor de risc comparativ cu trimestrele trei si patru din 2009, chiar daca este mai mare decat cea din T1 2009.
 
Merita evidentiata scaderea  costurilor de risc fata de ultimul trimestru din 2009 care arata o evolutie pozitiva. Continuam sa ne concentram pe ajutorarea a cat mai multi posibil dintre clientii nostri in aceste vremuri dificile
 
 
Dominic Bruynseels, CEO al BCR.

Portofoliul de credite a evoluat relativ bine, in conditiile date – NPL s-au mentinut la un nivel suportabil, de 13,9% din portofoliul de credite acordate clientilor (credite trase) de la 13,1% la sfarsitul anului 2009.

Grupul BCR are o rata de acoperire a creditelor neperformante de aproximativ 125% (garantii si provizioane).
 
Volumul cumulat al imprumuturilor acordate clientilor (inainte de provizioane, IFRS) s-a diminuat putin, cu 1,2%, pana la 45.968,1 milioane lei  (11.219,9 milioane EUR) de la 46.529,7 milioane lei (10.983,6 milioane EUR) la finele T1 2009 si este in continuare bine echilibrat pe segmente de clienti si industrii.
Creditarea corporate ramane stabila fata de perioada similara din anul trecut sustinuta de necesarul de capital de lucru al companiilor si de cererea de finantare din partea administratiilor locale, BCR mentinandu-si pozitia dominanta pe segmentul finantarii municipalitatilor (peste 70% cota de piata).

Portofoliul de credite retail (inclusiv microintreprinderile) s-a diminuat usor cu 2,4% sub influenta negativa a reducerii cererii eligibile si al unui management al riscurilor mai strict. Creditele garantate (credite de consum garantate si ipotecare) au continuat sa creasca moderat avand ca principal motor programul Prima Casa care a fost insa contrabalansat de declinul creditarii negarantate. Impactul pozitiv al programului “Prima Casa” este de asteptat sa continue in pofida startului intarziat al etapei din 2010, deoarece BCR este cea mai activa banca din program - BCR a acordat credite in programul Prima Casa in valoare totala de peste 315 milioane EUR, din care 136 milioane EUR trase in 2010 – beneficiind de lichiditatea buna, excelenta capacitate de distributie si de oferta la costuri atractive. Imprumuturile catre microintreprinderi au crescut usor ca urmare a ofertei imbunatatite si a redefinirii abordarii relatiei cu clientii. 

Cota de credite in moneda nationala din portofoliul BCR – de circa 42,5% din total credite – demonstreaza o structura echilibrata. Creditele in valuta sunt denominate in EUR (55,2% din total portofoliu) si USD (2,3%).
Creditele acordate clientelei corporate reprezinta 52.1% din total portofoliu in timp ce creditele retail (inclusiv microintreprinderile) sunt 47,9%. Circa 68% din portofoliul total de credite constituie produse cu garantii, iar 32% sunt credite negarantate.

Soldul depozitelor de la clienti a scazut cu 4,0% pana la 34.395,7 milioane lei (8.395,3 milioane EUR) de la 35.824,9 milioane lei (8.456,6 milioane EUR) la 31 martie 2009, in principal ca urmare a contractiei resurselor retail, dar diminuarea este echilibrata prin vanzarea altor produse retail de tipul produselor de economisire-creditare ale BpL,  produselor de investitii, schemelor de pensii." Banca si-a mentinut pozitia nr. 1 pe piata pe segmentul depozitelor primare. Depozitele clientilor reprezinta principala sursa de finantare a  BCR, iar banca se bucura totodata de o sustinere puternica din partea banci-mame", conchid autorii comunicatului


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1051 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  Of of (Vineri, 30 aprilie 2010, 8:52)

  Andu [anonim]

  Vai saracii de ei, sa ceara la guvern subventii.
  • 0 (0 voturi)    
   Romanu' e "destept "si mistocar si (Vineri, 30 aprilie 2010, 17:48)

   fumuss [anonim] i-a raspuns lui Andu

   de-aia e rupt in fund si ofteaza ca altceva...
 • +1 (1 vot)    
  Vai Doamne (Vineri, 30 aprilie 2010, 9:44)

  Rammy [utilizator]

  Se plang bancherii ca nu mai au profit de miliarde de euro.Au pacalit romanii cu tot felul de taxe si dobanzi ascunse.Au facut profituri super uriase, sa lase ciocu mai mic.
  • 0 (0 voturi)    
   Norocu cu romanii... (Vineri, 30 aprilie 2010, 11:20)

   Surfer [utilizator] i-a raspuns lui Rammy

   - ca nu s-au imprumutat peste masura, crezand ca pot plati ratele la infinit;

   -ca au citit contractele de credit si nu au semnat ca primaru'

   Pe o asemenea piata si cu asemenea clienti si cea mai slaba banca facea profit substantial pana in 2008.

   Da' ca romanilor le lipseste minima cultura economica, nu citesc contractele de credit aia nu conteaza, nu?!?!?!?!
   • -1 (1 vot)    
    surfer, vorbestin prostii, ca la atat te pricepi (Vineri, 30 aprilie 2010, 11:30)

    nenea [anonim] i-a raspuns lui Surfer

    romanii nu aveau probleme cu creditele inainte sa dubleze sau tripleze dobanzile pe timp de criza. cititul contractului de care tu spui se face la ghiseu si repede, ca agnetul este opcupat. daca nu esti persoana juridica, asta iti imping toate bancile (nu este diferenta), iar BCR este sub orice critica. le lipseste romanilor cultura? da, cultura in economie si legile trebuiau sa prevada asta. problema este ca bancile au facut contracte camatarsti sub protectia lui isarescu, care stie tot ce se intampla. nu neg ca nu au fost oameni care au imprumutat fara cap, insa daca dobanzile ar fi mai simtite (nu crescute cu 300%), oamenii ar fi buni platnici
    • +1 (1 vot)    
     dobanzi (Vineri, 30 aprilie 2010, 13:05)

     el [anonim] i-a raspuns lui nenea

     stai linistit ca se pare ca BCR are unele "bube" legat de aplicarea acelor dobanzi majorate, in acele contracte standard semnate cu toate persoanele fizice pentru creditele in EUR cu garantii.
     iar daca vor pierde procesele nu le va fi prea bine in perioada urmatoare...
     • 0 (0 voturi)    
      //. (Vineri, 30 aprilie 2010, 17:54)

      fumuss [anonim] i-a raspuns lui el

      dupa cum scrii - ori esti din GASHK ailalta, de aparatori, care jupoaie omul "aparandu-l" pana pierde procesul? Nu mai baga spaima ori speranta desarta pe teava ca te vede cel de sus...(editat de HotNews.ro)
    • 0 (0 voturi)    
     bre nenea, du-te bre si te culca.... (Vineri, 30 aprilie 2010, 14:57)

     Surfer [utilizator] i-a raspuns lui nenea

     .
     • 0 (0 voturi)    
      surfer, dai cu - la vot? (Vineri, 30 aprilie 2010, 15:27)

      nenea [anonim] i-a raspuns lui Surfer

      voi specialistii lu' peste prajit, care mananca o paine de la banca, aveti conturi la toate forumurile. du-te bre' surfica si cerceteaza alte valuri, lasa marile noastre sa se zbata in liniste. nu avem nevoie de postaci care ridica osanale bancilor. o fi lumea naiva, dar vad cu totii ce strategii "eficace" au bancile
 • +2 (4 voturi)    
  ooo, ce sa zic, saraci de ei. (Vineri, 30 aprilie 2010, 9:55)

  kls [anonim]

  Dupa ce platesc dobanziile la depozite si salarii si restul de cheltuieli tot mai raman cu 150-200 de millioana de euro profit pe an.

  Astia nu fac nimic! Invart bani dintr-un cont in altul si atat.

  A avut dreptate Obama cand a spus ca bancile inghit resursele economiei.
 • 0 (0 voturi)    
  BCR in romania nu va mai face mult profit (Vineri, 30 aprilie 2010, 11:30)

  nenea [anonim]

  extrag din articol motivele: "combinată cu un control eficient al costurilor"= se percepe comision si pentru aerul respirat de client in banca, si inca un comision solid; "creşterea puternică a venitului net din dobânzi..."= au dobanzi peste pragul bunului simt (am ipotecar in euro cu dobanda de de peste 10%, mai avantajos este creditul pe care il am la CEC nevoi personale in lei!) si se icapataneaza sa tina dobanda cea mai ridicata LA CLIENTII VECHI, "...deşi s-a aflat sub presiunea generată de diminuarea ratelor dobânzilor...". ne-a prins de nas (prostia noastra combinata cu contractele smechere, gen mama omida, acceptate te isarescu) la ibceput, insa lumea se teme de BCR pentru ca jupuiesc clientii indiferent de cat scade bnr dobanda de referinta sau alti indici. Se pare ca BCR merge doar pe maxim la dobanzi. deci domnilor BCR, nu incercati sa va scoateti profiturile doar din puterea clientilor deja prinsi sub semnatura. aratati ca sunteti afaceristi adevarati, care au o strategie eficienta de piata. desi titlul arata scaderea profitului BCR, articolul tot puncteaza "eficienta" si "inteligenta", care, de fapt, se manifesta intr-un mod bishnitaresc si camataresc fata de client.
  • 0 (0 voturi)    
   ai salariu mare daca ai ipotecar (Vineri, 30 aprilie 2010, 17:38)

   fumuss [anonim] i-a raspuns lui nenea

   iar 0,8% dobanda pe luna pare chiar mica - daca vezi ca dai 10 lei pe'o cafea care face 50 de bani, de 8 ori mai mult pe'o sticla de vin care face 5 lei, alti 10 pe tigari zilnic, inca vreo 2-3sute pe benzina lunar samd....poti oricand sa te refinantezi la alta banca daca nu-ti convine dobanda la banca X! Bisnitar e ala care face o casa cu costuri de 200euro pe mp si o vinde cu 2000 euro mp si unii mai "mintosi" o cumpara dupa care preturile scad la jumate, adica vin mai aproape de adevar...
  • 0 (0 voturi)    
   Nene, da' ai bani nu gluma (Vineri, 30 aprilie 2010, 18:01)

   fumuss [anonim] i-a raspuns lui nenea

   daca ti-ai tras ipotecar si nevoi personale, poate si-un "lizing" de masina - doar cu socoata stai mai slab daca zici ca 0.8% dobanda pe luna e mare - ca dai si de pana la 10 ori mai mult decat face pe multe altele: tigari, cafea, bere, vin, carne, mezel, mobila, gaze, impozite, RATB si Metrou, tren....
 • +1 (1 vot)    
  nenorocire! (Vineri, 30 aprilie 2010, 11:39)

  Maria Andrei [anonim]

  Imi vine sa plang de mila patronilor de banci!
  Le scade profitul! In Romanica!
  Dar, cum se face ca bancii-mama, Erste, i-a crescut profitul, in acelasi interval de timp? Asta nu v-ati gandit sa-i intrebati pe austriecii de la BCR?
  • 0 (0 voturi)    
   Nu mai plange bebi - fii simtita! (Vineri, 30 aprilie 2010, 17:45)

   fumuss [anonim] i-a raspuns lui Maria Andrei

   cand da unul banul gros - ca Erste =4 mld euro - romanii se bucura si-i papa pe nemestecate iar apoi al de i-a dat devine "un urat"care trebuie injurat ca-i vrea inapoi. Halal sa-ti fie draga ...natie!
 • 0 (0 voturi)    
  bancile sunt normale (Vineri, 30 aprilie 2010, 11:57)

  fumuss [anonim]

  D-lor, chiar daca nu aveti de-a face cu bancile - nu uitati ca statul incaseaza binisor din impozitul pe profit si pe salarii - ceea ce e bine, ca altfel.. Iar daca esti actionar e normal sa ceri un cistig cat mai mare ptr investitia ta - altfel activitatea se numeste antreprenoriat social.
  Totodata cei cu depozite isi apara economiile de inflatie. In plus cine iti imprumuta azi bani daca ai nevoie - 1-2% dobanda pe luna o fi mult? daca da, mergeti la camatari...
 • 0 (0 voturi)    
  a? profit mai mic? (Vineri, 30 aprilie 2010, 13:04)

  ana [anonim]

  Adica cum? Se plang ca au profit, fie el si "mai mic cu x %"? Nesimtitii, cred ca sunt singurele entitati economice din tara pe PROFIT.
  • 0 (0 voturi)    
   Te-nseli domnuca! (Vineri, 30 aprilie 2010, 18:08)

   fumuss [anonim] i-a raspuns lui ana

   E profit la greu peste tot - Nu mai poti traversa strada de atatea minuni pe patru roti, nu mai e aer de atatea viloace, carciumile sunt pline toata ziua, femeile stiu foarte bine preturile la guccciiii si la vuitoane si la multe alte marafeturi de podoaba - haide bre ca e profit la greu, poate ca se mai si fura putintel pe ici-colo, da' putin de tot, asa, pe fund...
 • 0 (0 voturi)    
  este un (Vineri, 30 aprilie 2010, 14:56)

  eu [anonim]

  profit mai mult decat decent avand in vedere ce "praf" este pe strada. Firmele din domeniul productiei transpira mult mai mult si nu obtin asemenea profit fie el si " in scadere"....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by