Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Deficit bugetar de 8,22 miliarde de lei dupa primele trei luni ale anului

Bugetul general consolidat a inregistrat in primele trei luni ale anului un deficit estimat de 8,22 de miliarde de lei. Ceea ce inseamna 1,53% din Produsul Intern Brut, sub limita de 8,25 de miliarde de lei, prevazuta in acordul stand-by incheiat cu Fondul Monetar International. Potrivit Ministerului Finantelor Publice, deficitul bugetar era de 5,8 miliarde de lei dupa primele doua luni ale anului. Cheltuielile bugetare au fost de 45,8 miliarde de lei, inregistrand o crestere de 0,5 procente fata de aceeasi perioada a anului precedent, in vreme ce veniturile s-au redus cu 1,4%, la 37,5 miliarde de lei. Totodata, cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 15,6% fata de cele din aceeasi perioada a anului precedent, cea mai mare crestere inregistrandu-se la asigurarile pentru somaj si la bugetele administratiilor locale. In cazul impozitelor si taxelor pe bunuri si servicii, incasarile din accize au crescut cu 5,9% fata aceeasi perioada a anului precedent, in vreme ce veniturile din Taxa pe Valoarea Adaugata s-au redus cu 11,5%.

Raport CRPE: Dependenta energetica a Europei va creste, nu va scadea

Dependenta energetica a Europei va creste. Potrivit unui raport al Centrului Roman de Politici Europene, Uniunea va deveni si mai dependenta de importuri decat este acum, desi se doreste diminuarea acestora. Astfel, pana in anul 2030, dependenta de petrol va ajunge la 95%, de la 83 de procente cat este in prezent. La fel se va intampla cu gazele naturale, pe care Uniunea Europeana le va importa in proportie de 84%, in comparatie cu nivelul actual de 58%, se arata in raport. In ceea ce priveste Romania, dependenta de importul de energie este mai scazuta decat media comunitara. Se mentioneaza insa ca tara noastra mai are rezerve de petrol pentru circa 20 de ani, iar de gaze pentru 15 ani.

Lideri sindicali: UE si FMI au cerut Greciei reducerea deficitul bugetar cu zece puncte procentuale in urmatorii doi ani

Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au cerut guvernului grec sa reduca deficitul bugetar cu zece puncte procentuale, sa scada salariile din sectorul public si pensiile si sa creasca taxele. Dupa o intalnire cu premierul George Papandreou, sindicalistii eleni au anuntat ca Uniunea Europeana si FMI au cerut ca in urmatorii doi ani sa se faca economii de 25 de miliarde de euro. Grecia a inregistrat in acest an un deficit bugetar de 13,6% din Produsul Intern Brut, iar guvernul s-a angajat sa reduca acest deficit cu patru puncte procentuale, in acest an. Reprezentantii Uniunii si ai Fondului, care se afla in Grecia pentru discutii cu oficialii eleni cu privire la un pachet de sprijin financiar, au solicitat insa ca deficitul sa scada cu zece puncte procentuale in urmatorii doi ani.

Honda, Mini si Dacia conduc in topul satisfactiei posesorilor francezi de automobile. Alfa Romeo, Lancia si Chevrolet sunt la coada

Dacia este in top 3, cele mai satisfacatoare masini, pentru francezi. Intr-un sondaj realizat de revista franceza AutoPlus, la care au participat 32.000 de persoane, pe primul loc a iesit Honda, apoi Mini si pe trei Dacia. De aceste trei marci, francezii sunt cel mai multumiti. La coada clasamentului sunt branduri precum Alfa Romeo, Chevrolet si Lancia. Sondajul mai arata ca pretul ramane principalul criteriu la achizitia masinii, urmat de marime, de tipul de caroserie, fiabilitate si design. O treime dintre cei intrebati au spus ca nu au avut nicio problema tehnica la masina, insa dintre cei care au avut probleme, cele mai multe au fost la motor, la accesoriile electrice sau electronice si la functionarea mecanismelor de deschidere ale usilor, geamurilor sau portbagajului.