UPDATE 2 "Normele actuale spun ca garantiile trebuie reevaluate cel putin odata pe an. Discutam cu BNR pentru va evaluarea garantiilor sa se faca individual atunci cand se acorda creditul si atunci cand se pune problema unei evnetuale executari a garntiei iar pe durata creditului garantiile, in special cele care sunt sub forma de apartamente, case etc., sa se evalueze dupa asa anumita metoda: "din birou" - aplicandu-se niste indici de depreciere unanim acceptati, a declarat Radu Ghetea, presedintele CEC si al Asociatiei Romane a Bancilor cu ocazia conferintei "Iesirea din criza - perspective economice si politici de raspuns".

"Am inteles din discutiile cu BNR ca nu se impotrivesc sa aplicam un asemenea sistem numai ca va trebui sa gasim impreuna cu ANEVAR si cu alte organizatii de acest gen acea modalitate de aplicare a indicilor astfel incat acestia sa reflecte realitatea"., a mai spus Ghetea.

UPDATE 1 Sunt 2 lucruri foarte rele care s-ar putea intampla daca Guvernul ar mari TVA-ul: ar dauna procesului de dezinflatie si ar zgudui puternic efortul de a iesi din recesiune. Nu stiu ce s-ar putea face ca sa fie crescute veniturile la buget", a declarat Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR Mugur Isarescu.

UPDATE Mihai Tanasescu (FMI): "Impartasesc sentimentul Bancii Nationale privind faptul ca majorarea TVA nu este in momntul de fata elementul care sa conduca la o crestere de venituri fara sa lase in urma dureri foarte mari. In acelasi timp nu putem in continuare sa strangem doar 30-31% din PIB bani la buget si sa cheltuim 39-40%, nu avem cum sa finantam acest deficit."

Declaratiile au fost facute cu ocazia conferintei "Iesirea din criza - perspective economice si politici de raspuns".

Adrian Vasilescu (BNR):

  • Trebuie sa fim atenti pentru ca orice cutremur are replici si s-ar putea ca replicile sa fie puternice. Nu cred ca traim ce au trait cei din anii 29-30 pe planeta.
  • Daca criza ar fi vebit in 85-86 sunt convins ca 89 n-ar mai fi avut loc. Avem motive sa-i multumim lui Dumnezeu ca ne-a dat criza acum si nu atunci. Am inceput cochetarea cu bunastarea in 2004 cand NATO ne-a adus si un manunchi de investitori. 
  • Criza ne va obliga sa alegem un alt stil de viata, vom vorbi de viata de dupa criza. Am retinut de la dl. Tanasescu ideea de restructurare Aceasta e un dosar voluminos pe prima coperta scrie promisiuni si pe cealalta alte promisiuni.
  • marea prblema a Romaniei este ca, de 20 de ani, vorbim de programe de restructurare dar niciun program nu a avut finantare. 
  • Sunt 2 lucruri foarte rele care s-ar putea intampla daca Gv ar mari TVA-ul: ar incurca procesul dezinflatie si ar zgudui puternic efortul de a iesi din recesiune. 
  • Nu stiu ce s-ar putea face ca sa sa mareasca partea de venituri. Nu putem sa ne uitam la buget si sa nu vedem ca inseamna si risipa. 
  • Nici macar nu stim ca nu stim sa ne organizam. Ce ne arde pe noi acum - criza, scrie in carti ca pot exista crize fara recesiune si recesiuni fara crize. Nu cred ca exista recesiuni fara crize. 
  • Dupa ce am vazut cum deficitul de cont curent, simbolul crizei noastre dinainte de criza, era limpede ca atunci cand a inceput sa coboare s-a produs un proces de ajustare care a dat in recesiune. problema nr.1 este sa iesim din recesiune. Daca vin taxe mai mari peste noi, nu stiu cum vom reusi
  • Trebuie sa asteptam 2 trimestre unul dupa altul de crestere pozitiva pe verticala si pe orizontala. Cand vom aduna cel putin 2 trimestre de crestere pozitiva vom spune ca am iesit din recesiune.

UPDATE 1 Mihai Tanasescu (FMI):

  • Impartasesc sentimentul Bancii Nationale privind faptul ca majorarea TVA nu este in momentul de fata elementul care sa conduca la o crestere de venituri fara sa lase in urma dureri foarte mari. In acelasi timp nu putem in continuare sa strangem doar 30-35% din PIB bani la buget si sa cheltuim 39-40%, nu avem cum sa finantam acest deficit.
  • Poate aceasta diferenta intre ajustare structurala si reforma structurala, accelerarea ref in 2010-2011 este o necesitate pentru viitorul acestei tari. reforma nu inseamna numai bani, inseamna o determinare de a face ordine, un sistem care sa nu se schimbe de la o perioada la alta.
  • Reforma inseamna ordine. Cred ca putem face ordine si in educatie si in sanatate si in altele. Trebuie sa stim ca fara a face acest lucru va fo mult mai rau decat astazi.

UPDATE 2 Radu Ghetea (presedinte Asociatia Romana a Bancilor si presedinte CEC):

  • Unul din regulamentele BNR spune ca bancile trebuie sa reevalueze garantiile cel putin o darta pe an. Fara sa va suparati pe mine, ce sa reevaluam daca pretul a doua zi era cu 5 lei mai mare. Acum lucrurile s-au schimbat.
  • Vom discuta despre ajustarea acestor regulamente la conditiile actuale. Este clar ca nu se mai pot face reevaluari individuale, cum spune norma veche.
  • Propunerea noastra este sa gasim acea metoda ade aplicare a unor indici de reevaluare a garantiilor pe care sa ii stabileasca societatile specializate.
  • Vrem sa aplicam directiva europeana asa cum este. Exista toata disponibilitatea de
  • Nu suntem de acord cu acele propuneri ca sa se extinda si la alte credite si sa fie aplicata la toate tipourile de credite.
  • Bancile nu vor renunta la comisioane mai ales ca vorbim de credite pe perioade lungi 30-40 de ani.
  • Un accent deosebit se opune pe gasirea unor solutii pentru ca absorbtia de fonduri europene sa se faca mai usor. Oamenii vin la banca si proiectul nu este bancabil. La CEC avem un proiect foarte ambitios de a infiinta in fiecare sucursale EU Office.
  • Suntem preocupati de o serie intreaga de lucruri mai ales in aceste zile. Ne vom intalni cu FMI luni. ARB are intotdeauna o atentie deosebita la ce se intampla in Europa, la initiativele Fondului. Suntem convinsi ca printr-o participare foarte onesta a tuturor celor care iau contact cu FMI se va ajunge la concluzii pozitive.
  • Nu prea stim sa be vindem marfa, sa spunem si ceea ce s-a realizat, avem un foarte dezvoltat simt critic.

UPDATE 3 Mihai Tanasescu:

  • trimestrul IV a fost mai prost decat ne-am asteptat, trimestrul I 2010 va avea o tendinta usoara negativa si intrebarea este ce se va intampla in 2010. Sentimentul este unul foarte incurajator. Abordarea noastra de a raspunde la intrabarea cum vom iesi din criza? Mesajul cel putin principial este ca 2010 va fi anul unei reveniri timide care va schimba poate un trend dar nu va aduce modificari substantiale in economia romaneasca.
  • Probabil ca trebuie sa ne gandim ce se va intamla cu inflatia, cu deficitul de cont curent. Tinta de 5,9% pentru acest an este o tinta ambitioasa, poate fi dusa la indeplinire in niste conditii de disciplina foarte puternice., Putem sa realizam in 6 luni, avem suficiente instrumente sa facem acest demers, prin ce canale se vor transmite chestiunile din Grecia in Romania? aceste provocari trebuie sa ne tina atentia foarte vigilenta. Este clar ca exista o perceptie mai proasta decat acum 1 trim sau 2 trim, vor exista si unele lucruri care vor duce la anumite schimbari. 
  • Nu am scapat de aceasta problema a inflatiei, riscuri si presiuni inflationiste exista. Inflatia este de tip structural, fara continuarea reformelor structurale va duce la o tendinta crescatoare. Presiunile inflationiste sunt si pe plan extern, preturile la petrol, probabil va avea o tendinta crescatoare, preturile la produse alimentatare au tend crescatoare, este un potential risc. 
  • Inflatia nu e a BNR si nu pot sa spun "nu ma intereseaza", si politica Guvernamantala o influenteaza. Mesajul meu est de ragandire a tipului de model care sa nu conduca neaparat la un consum finantat exterm. Adaptati cererea interna cu produse care se pot fabrica in Romania, pana atunci ne vom confrunta cu riscuri si cu potentiale socuri care pot aparea in anii urmatori.

Realitatea spune ca avem bani oentru infrastructura si nu putem sa-i cheltuim iar la sf anului luam banii sa platim salarii.